dusanboss
Član
Ostavrenim ljudima nisam odneo bolji poklon od domaceg dobrog kulena i dobre rakije. Po njihovim recima ili pozovu ili kasnije kad se vidimo zahvale se.
Koliko napravim sto je to je, drug je hteo da mu radim usluzno da se kupi meso, kad sam objasnio kako sve ide moras od celog svezeg bravca da odvojis sta je za kulen, pusnica koja je stvarno mala ali nikad na red veca da uradim 200kg kulen + kobasica u turi da stane...skenjao se, mislio to je caskom do maxija 20 kila mesa, 4 dima i to je to.
Pa vidi treba određen broj godina da se stekne iskustvo u samom procesu proizvodnje, na to mislim.Da ne bude džabe ste krečili, lakši deo je utoviti svinju, zaklati i istranžirati.Kad kulen bude mastan, šupalj, loše boje mirisa i ukusa ne može se zvati kulenom.Pravim jednom drugaru veću količinu kulena onako kako treba i on sam ispoštuje sve jer kaže ovakav ne može nigde da se kupi.
Kad se sve kockice slože kulen može da se zove umetničko delo, svojeručni potpis a iskreno nema para za koje bih ga prodao, to se ne može platiti.Ko zasluži uvek će dobiti komad dva na poklon onako od srca da ga u slast smaže.
A moj kulen? Jel vredi nečemu ili da odustajem?