Razrivač (Gruber)

Kod ovog tipa obrade su samo korovi problem.
Sve ostalo je bolje, barem po meni za Sasa.
Videcemo kako ce biti kasnije.
 
Spremacem sam isao do sada.
Mada nesto razmisljam da sledece godine skidam psenicu bez secke, pa cu pnda tanjiracom u prolece.
Gledao sam neki video gde preporucuju da biljni ostaci ostaju krupniji, mislim da su u Americi snimali.
Da li znate nesto o tome?
da ali ameri urade striptil ili no till, mislis da baliras ostalu slamu ili da je posle razbacas po njivi onim lancima ?
 
Ili da je razbacam ili tako da je tanjiram (tanjiraca je sa 610 diskovima pa uspe da zatrpa). Prosle godine sam tako nesto povrsina uradio, jer je slama bila jos zrela, pa secka nije radila dobro.
 
S'obzirom da je ravnija gruberisana parcela da li je onda bolje terati setvospremač ili germinator??Da li ima potrebe za skupljim germinatorom ako setvospremač odradi posao.
 
Ili da je razbacam ili tako da je tanjiram (tanjiraca je sa 610 diskovima pa uspe da zatrpa). Prosle godine sam tako nesto povrsina uradio, jer je slama bila jos zrela, pa secka nije radila dobro.
A sto ne bih ostavio uključenu sečku, ali spustio skroz kontra nozeve, i onda izbacuje bas krupnu slamu, samo što je razbaca po njivi, pa ne moras je traktorom razbacivati.
 
Kako tacno moze biti bolje ako biljni ostatci ostanu krupniji ?,to jedino ako radis strip till-no till, pa kao cover crop da bude izmedju redova,dok kod pune obrade zemljista ne vidim kako moze biti bolje od sitno iseckanih.
 
Tako sam I mislio, da skroz spustim kontra nozeve...
Nece spremac sa velikm oprugama gusiti, iovako u avgustu tanjiram strnjike, oktobar gruber, pa do proleca bude to dobro.
 
Ja mislim da je ok kvalitet bar za moju zemlju,ima ga kolega Mixer iz Kaca . A kod nas zemlja je sarena nigde nema ciste ritske zemlje ,bair pa dolja bair . Nesto je on meni nudio bez racuna da je jeftiniji e ne mogu da se setim to bilo prosle godine na vasaru u Zablju
 
Zvao danas Satex 2.5 m 645.000 din,do leta cu da razmislim da li 2.5 ili 3 metra . Da li ce biti mnogo 3 metra za ruju 1221.3?
 
Nisam ,mada kolega Cicimoric kaze da je extra,iskreno vijam neki obrtac 4 glave polovan i gruber za oba bih dao tu do 10 ,11 hiljada evra . Ovako imam polovan plug i nov gruber,a da kupujem samo gruber razmisljao bih o Ilgiju on je skuplji od satexa,pa mi se ne uklapa sa plugom
 
Zavisi od tvojih apetita. Koliko duboko želiš i koliko brzo želiš da teraš. Komšija ima 2.5m satexa i vuče ga 1025 ali je upitna težina našeg i vašeg zemljišta, dubina rada, sabijenost zemljišta.... Možda je Ilgi bolja kupovina, a ako ga ne možeš kupiti ove godine zašto ne odložiš do sledeće?
 
Poslednja izmena:
Zemljiste je kao kod Mixera,ne bih odustajao od vecinske obrade plugom, gruber mi vise treba za neku pripremu za psenicu i probao bih neke parcele da radim sa njim da ne orem. Da ne uzimam plug ne bih ni razmisljao uzeo bih Ilgija,ovako bice dobar i Satex
 
Nazad
Vrh