Razne mere za površine zemljišta

Subvencije trebaju meni pa onda moram da radim kako oni traže. Pošto podaci popisa ne trebaju meni nego njima onda neka se oni late digitrona - "Ja sam ti kaz'o kako ja znam a ti piši tvoje kako moraš!"
U mom kraju nikad pa čak ni onda neće obični seljaci u svakodnevnoj upotrebi koristiti are i hektare kao mere za površinu ili tonu po hektaru kao meru za prinos i to ne treba ni pokušavati nametati jer će samo stvarati kontraefekat i inat. To znaju i semenarske kuće pa pakuju semana i u hektarske i u jutarske vreće. Čak i agronomi iz savetodavne službe takođe kada se obraćaju usmeno, govore sve u opšteprihvaćenim merama.
 
Jedno jutro je 16 "kvadrata".
A što se tiče lanaca, oko Zrenjanina sam pričao sa nekim ljudima i oni kažu "lanac" a misle na jutro pa to malo zbunjuje.

Inače, postoje dve vrste "lanca" - turski i austrougarski, verovatno u Vojvodini pričamo o ovom drugom...
 
Jedno jutro je 16 "kvadrata".

Ma otkud?!?!? Sto puta smo rekli da je jedno jutro pet hiljada sedamsto pedeset tri ipo kvadratnih metara, odnosno približno 0,575 ha

Inače, postoje dve vrste "lanca" - turski i austrougarski, verovatno u Vojvodini pričamo o ovom drugom...

Nema turskog lanca nego mađarsko i nemačko jutro. Južni Banaćani jutro kažu lanac, a lanac kažu veliki lanac.
 
Krlemrle, postoji i mera "kvadrat" a to je šesnaesti deo jutra - znači kada kaže neko 4 kvadrata onda je to 1/4 k. jutra.
 
Katastarsko jutro je 16 kvadrata,a veliki lanac 22 kvadrata,i veliki lanac dođe 1,375 kj.:ppozdrav:
 
Zar jedno katastarsko jutro nije 1600 kvadratnih hvati, lanac 2000 kvadratnih hvati?
Odnosno jedan lanac je jutro i frtalj.
 
Nisam je nigde napisao da je kvadratnih hvati,nego Kvadrat u nekim delovima Vojvodine koriste kako neko koristi Hektar,Lanac,KJ.Na primer u Bajši sam čuo da Kvadrat košta 300 evra i upitam čoveka koji je to deo Katastarskog jutra i on mi je objasnio.:ppozdrav:
 
::super::Katastarsko jutro je 5754.64 m2 ili ti 8 bostana,a veliki lanac je 11 bostana.Pričamo svi u KJ uglavnom.:ppozdrav:
 
400 čhv odnosno 1/4 jutra, a dolazi od njemačkog Viertel tako ja imam dva komada od tri frtalja
 
Aman ljudi, bas sam se lepo nasmejao! Nije ni cudo sto su drzave uvele jedan merni sistem za sve pa ovo sa merama je cisto ludilo!
 
kada smo kod mera za površinu nije mi jasno zašto naše semenske kuće pakuju broj semena kukuruza koi odgovara Američkoj meri za površinu Akr
1 Akr = 40,46 Ari ili 4046 m2 ili 0.40 h zašto ne pakuju onda za hektar ili za katastarsko jutro :sta:
 
Valjda da bi bili isti kao strano seme, tj strani dzakovi .

Inace, skoro sam cuo za novu jedinicu, ektar. Tom jedinicom se sluze lokalni mocnici, kad pricaju koliko su neceg posejali. E sad primetio sam, taj ektar je promenljiva velicina, tj u kafani znaju da se povecavaju ektari, a recimo na vagi, kad neko pita za prinos, ti ektari hoce i da se smanje, pa izadje veci rod
 
Imaš DKC velike vreće .Ima AS 30 000 oko pola Ha. To je slučajno po meni. Jer ako ideš na 21cm ,nemože 25000 posejati taj akr.
 
ma čak i da je tako meni to nesmeta nego je to promoter iz jedne semenske kuće rekao na zimskom predavanju a ja sam samo to sad izneo ovde
 
Nazad
Vrh