Razne info LTZ t 40

Curi mi ulje ispod glave upravljača, ako se tako zove ovaj deo sa slike. Razdvoio sam taj deo od ovog cilindra kroz koji prolazi ova osovina i videh da nema nikakav pakning. Posto u cilindru ispod ima ulja, ne znam da li je pod pritiskom zna li iko ide li kakav dihtung ili neki gumeni prsten.
d3d274bf36f6d6f2934e3d990c8a6495.jpg


Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Evo i slike
6bb5b055efd9c210c0aa726e640b64bd.jpg
8391b26f97ffe94eff5cacf2f8fe0a13.jpg


Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
 
Iseci dihtung od papira i namazi silikonom. Od korica sveske. To je samo prirubnica koja se steze srafovima nema tu neke filozofije. Valjda.
 
Pa ne znam, ima ulja unutra a ne znam da li je pod pritiskom. Ako ima pritiska sumnjam da papir može da izdrži. Ne kažem da ne može ali ne bih da rasturam ponovo.

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
 
Samo tu gore osovinu nemoj vaditi ako nisi bar prisustvo kad neko montira nazad.

Poslato sa WAS-LX1 pomoću Tapatoka
 
Hvala na upozorenju, nisam vadio ali izgleda da ću morati ovu sto ide dole. Nego znaš li kakav dihtung dolazi

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
Pouovi nekog sto drzi delove i pitaj garnitura zaptivaca za stub volana jel ima i sta je cena po secanju je smesne pare i kad dobijes sve ce ti se samo kazati gde koji zaptivac ide... pozd

Послато са SM-A405FN помоћу Тапатока
 
  • Like
Reagovanja: amg
Zahvaljujući kolegi @vladj resen problem. Naime ulje i ne treba da bude u "cilindru" ispod glave upravljača. Gumice semeringa su loše pa pusta ulje dole. Narucena garnitura gumica.
3c1812afa5647e71735df7d568956011.jpg
31ca43288a66915ad18ba72bc59e2a69.jpg


Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
 
Zamenio ulje u hidraulici (sae30) medjutim peni. Kod zamene je trebalo samo 10 tak litara novog ulja sto znaci da je nesto starog ulja ostalo. Koliko ulja treba za menjač posto razmisljam i tamo da zamenim?

Skickat från min FRD-L09 via Tapatalk
 
Hidraulika 12l, menjac 26l. Imas sa leave strane na kucistu menjaca srafove za kontrolu nivoa. Ulje sae 90 I nije lose dodati neki litar testerola ili lancol kako ga ko zove. Ako je od istog proizvodjaca mesavina postaje homogena I duze se zadrzava na zupcanicima. Probano vise puta u praksi.
 
  • Like
Reagovanja: amg
Hteo bih da pitam da li moze na belorus t40 da se stavi malo veca kabina i od cega. Ako je moguca neka slika, bilo bi odli no. Unapred hvala na odgovorima.
 
Može vidjao sam od Rakovice veliku, od torpedo adriatic, od torpedo običnu
Naj lakše je da blatobrani ostaju njegovi a da ostalo ukrajaš

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk
 
Moracu nesto da montiram jer ova je bas mala. Moj tast se zaglavljuje na vrata (jedva ulazi). 😁
Moram da nadjem neke slike da bih znao sta da radim.
 
Ja sam video na yt sa kabinama od zetora ona češka original i sa rakovicinom onom novom sa okruglim blatobranima izgledaju ekstra
 
Gdje se sipa ulje za hidrauliku....probao sam na gornji čep na rezervoaru za ulje ali sporo ide na one male rupe.Treba li možda odvrnuti ona četri šarafa i dignuti dekl ili ima neki drugi način?
 
Ajde ja da odgovorim posto sam do sada sami postavljao pitanja. Da tu na cepu se sipa i normalno je da ide sporo jer prolazi kroz filter. Ali ako ide bas bas sporo onda je potrebno ocistiti filter. Nadam se da ne grešim a ako gresim neko ce već da ispravi


Skickat från min iPhone med Tapatalk
 
Danas se Rus ugasi u brazdi.Verglam a dim ne izlazi na auspuh.Rezervoar skoro pun tank,pumpam na AC pumpu vidim baca naftu.Znači kuršlus je negdje oko boš pumpe.Primjetio sam prije par dana da mu curi nafta iz one cijevčice iza boš pumpe za ozračivanje...curi i kad ga ugasim.Ja zabio čačkalicu pa zatvorio :giggle: .Jel imao neko sličan problem....da znam šta mi je činiti.
 
Nazad
Vrh