Rakije od grožđa

Razaglija ili Rozaglija je stono grožđe ima izrazito krupno zrno
al od nje nema rakije . Ovo bijelo što imam ja to se ođe zove
Rusko i jako dobro se plaća ( dosta rakije daje ) , neki su pokušali
vadit vino , boja bude ko vinjak ali im uskisi . Ja od njega samo rakiju
pečem .

Pokušavam da nađem sliku , ali niđe đe sam slikao kučku nema loze .
 
Evo nađoh , ovo grožđe se kod nas zove razaglija ima i crna i bijela

copy2ofimage002.jpg


















- - - - - - - - - -

2426450606_aa7bf229ba_z.jpg


greškom postavih opet istu sliku
 
Ovo mi lici na hamburku? Steta sto se ranije nisi ukljucio na forum dok je bilo grozdja na ovoj mojoj vinjagi da slikam i postavim,ovako kad nemam ni jednu sliku tesko je objasniti. Tasta mi je iz crne gore i kaze mi da se ovo belo grozdje koje ja imam na vinjagi kod vas u CG zove bas tako Razaglija. Nisam znao kako se zove. Slicno je ovome sto si postavio samo skroz belo i moze na vinjagi da stoji do mrazeva :ppozdrav:
 
Poslednja izmena:
Znam da znas,ja to zbog drugih,...lepi su grozdovi ima siroke listove brz porast tako da je odlican za brajde
 
Imam izvesnu količinu vina koje mi netreba, ima belog crnog roze... Koje uglavnom stoji i niko ga neće pa bi ga rado preveo u rakiju. Koji bi bio najjednostavniji način? Jel potrebno da se pripremi grožđe pa da se onda doda vino ili kako. I da li može da se sipa u neko drugo voće tipa kajsije ili dunje pa da se dobije drugačiji miris. Kod nas su najomiljenije voćne rakije. I da napomenem da rakija ne bi išla za prodaju pa treba i na to misliti.
 
Postovani,

Kolika je to "izvesna kolicina".??Znaci, ako imas 70l-80l vina, dopuni kazan do 110 litara (ako je kazan od 120l) obicnom vodom i radi destilaciju..
Jednostavno zar ne?Pre toga proveri da li se vino nije ukiselilo,a ako jesto koristi ga kao vinsko sirce..Test na kiselost uradi sa sodom bikarbonom..jedna casa vina + pola kasacice sode-bikarbobe ..ako je reakcij burna ..onda nije za destilaciju..
Ako ides sa destilacijiom, neka ti kazandzija "tera" do 1 grad meku...ostalo idi u prepek .Znaci tu meku koju si dobio "prepci " i dodavanjem ,ponovo,30% obicne vode.Po meni ,ako imas 100 l rakije trebao bi da da dobijes 13-14l ljute sa prepekom.na 60% alkohola...Razblazivanjem dest.vodom do 48% bi imao jos 3-5 l vise...kraj price...Imas u predhodnim postovima tehnologiju...itd

Mir Boziji Hristos se rodi

Misa
 
dfiskal

imam jedno pitanje ako se vino zakiselilo a hocemo praviti rakiju dali bi se moglo da se kiselina neutralise sodom bikarbonom?Soda inace koristi za smanjenje kiselina u vinu pa eto malo razmisljam po toj temi.
 
Postovani,

Da , moze,ali iskljucivo se tretira prva frakcija,dakle "meka" rakija i to jako pazljivo.Posle toga se ide u "prepek".Po meni je delotvornije neutralizovati kiselenu iz "meke" nego iz kljuka/ili vina.Probano na vise mesta i nisu losi rezultati.Naravno , to ima smisla raditi,samo ako nije vino preslo u "vinsko sirce".Tada je trud uzaludan..

Pozdrav Misa
 
Nema nista od te rakije licno sam prosle godine bacio 500 kg komine ukiselilo se a zbog cega nemam pojma.:sta::sta: iako ide nesto iz te frakcije to je nesto vrlo sitno tako da se trud i mucenje ne isplatii
 
drotos,

ukoliko je nijansa kiselosti u pitanju, uradices nesto sa sodom bikarbonom ali, ukoliko je % kiselosti drugaciji, odmah iz tog suda (ukoliko je drven) sklanjaj to sirce! Sud DOBRO isperi, i osusi.

Rista,

ukiselilo se zbog toga sto je komina dosla u dodir sa vazduhom, a ti si okasnio sa pecenjem, nema druge. Verovatno te je vreme sprecilo da odmah po zavrsetku vrenja ispeces tu kominu. Steta, bilo bi od toga odlicne komove rakije!

Pozz zupa100!
 
drotos,
ukoliko je nijansa kiselosti u pitanju, uradices nesto sa sodom bikarbonom ali, ukoliko je % kiselosti drugaciji, odmah iz tog suda (ukoliko je drven) sklanjaj to sirce! Sud DOBRO isperi, i osusi.
Pozz zupa100!

Samo da dopunim postovanog kolegu.Pranje ide sa vrelom vodom ..+ soda (za burad) ..i to raditi jako pazljivo zbog "gasova".Ispiranje ide hladnom vodom dok ne potece bistra voda iz otvora za sajtov.Naravno, sumprisanje obavezno , bureta, sumprnom trakom ..jedna traka na 100l zapremine bureta..Bure se zatvara i tako je konzervirano do sledece upotrebe..itd..itd

S postovanjem Misa Zapisnicar
 
Nazad
Vrh