Pozdrav dobri ljudi! Sećam se da je prošle godine kod mene(i Duleta majstora, isti kraj) u berbi uvek bila niža otkupna cena maline za oko 10 dinara u odnosu Zapadnu Srbiju odakle je većina malinara na ovom forumu. Ove godine o ceni možemo samo da nagađamo dok ne počne berba, ali opet sumnjam da će kod nas biti ista cena kao i u ostalim krajevima zemlje. Kod mene je situacija sledeća: oni koji nemaju stalan posao pored maline(najveća površina koju neko ima ide do 50 ari) gaje još uglavnom kupinu, i šljivu. I kad sve to(a posebno malina) dođe na rod, onda su ljudi u fazonu: daj šta daš, samo da mi ne propada gotovo. Nema nikog ko bi svoju malinu bacio pre nego li je dao po maloj ceni, a hladnjačari su ovoga svesni. Uveče kad se pije pivo ispred prodavnice svi psuju i kukaju na lopove hladnjačare, pa sutra zorom pognutih glava u malinjake, da ne propada. I pričam ja ljudima da moramo nešto da promenimo, ali uzalud, idem protiv vetrenjača jer mentalitet je čudo! A ako ne možeš da ih pobediš onda im se pridruži. Ćuti i beri, da ne propada, i vozi raspalog forda koji je tvoj ispisnik, dok potomci hladnjačara voze X5(Panić) i Touareg(Miljković), nema veze što si ti završio fakultet! Ti živiš u zemlji tajkuna (a ne seljaka) na brdovitom Balkanu...