vilamet2012
Član
Slicna ako ne ista situacija je i kod mene u delu malinjaka gde je ravno i gde se najvise zadrzavala voda prosle godine.Sve suve sam isekao i izneo ali jos po neka se susi,a okolni lastari su zakrzljali i veoma slabo razvijeni.Vadio sam koren i on izgeda sasvim ok,izvadim jos tri korena,par rodnih grana koje se suse i koje su promenile boju i odem kod mog zastitara i zajedno odemo u Institut za vocarstvo kod Aca Leposavica.I Aco potvrdi i misljenje mog zastitara da nema nikakvih virusa,gljiva,bakterija i sl. vec da se radi o davljenju korenovog sistema usled sabijanja tla od prevelikih padavina i da koren nema kiseonika i ne moze da usvaja hranu i da se razvija.Preporuka g.Leposavica je tretitanje preparatom Previkur Energy prskanjem lastara 40 cm od zemlje i blago nalivanje korena,uz uslov da to prskanje uradim pred kisu da bi kisa to posle spustila dublje korenu.Sve ovo sam odradio pre neki dan sad kad prodje kisa treba da poprskam sve to aminokiselinama i isto sa naglaskom na dole i zahvatanje korena.Sve ovo sam radio sa puskom da bih odradio kako treba.Prskanje prosiriti red dalje radi preventive.Inace pre sedam dana je sve ovo okopano i isfrezerirano da bi se rastresla zemlja i koren dobio kiseonika.Videcemo rezultate.Inace iz 95 % osusenih i isecenih lastara iz tih korena su krenuli novi lastari i sve ovo je uradjeno da bi koren za narednu godinu da zdrave izdanke.
Medjutim ne svidja mi se kisa ovih dana,premnogo je,pada vec 3-4 dana,voda se za sada nije nigde zadrzala i valjda nece imati negativne posledice.
Da u pravu si u ravnom delu malinjaka usled kiše dolazi do gušenja korena ili ako je zemlja nepropusna. Ali upravo ti je Aleksandar Leposavić preporučio fungicid ne da bi spasao ugušen koren već da bi suzbio ili eventualno predupredio razvoj patogenih gljiva medju koima je i Fitoftora kojoj pogoduje okruženje usled velike vlage. Previkur Energy ima svojstvo sprečavanja razvoja štetnih gljivica a Clonotri koi sam ja primenio je prirodni preparat za suzbijanje tih štetočina živim bakterijama. Kod mene u jednom malinjaku je zemlja izuzetno rastresita i nemoguće je zadržavanje vlage ali ipak je delom zaražena . Ne sumnjam u crve niti gundelje jer sam vadio koren a nisam ni vršio detaljniju analizu tih delova koi su zahvaćeni jer ih nema puno a i ne sumnjam da je u pitanju neka patogena gljiva. Koja god da je u pitanju isti soj bakterija reguliše njihovu brojnost. Drugog leka nema.