markojx
Član
Hereford imo sam i njega ide nesto sporije od simentalca masniji lojaviji trup, neko moje zapazanje nije za tov sa koncetratom i lucerkom, bolje bi bilo silaza i jeftinija kabasta hrana al da ima da se nazdere koliko hoce ko angus
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Simentalci, oni su ko usisivac spram belge, simentalac u zadnjoj fazi tova preko 11 kg koncetrata a belga jedva 8 do 9 kg, pa kad imas belgu medju simentalcima ko patuljakA koji su vise pojeli
Nisam ih nikad tovio na vezu, samo u slobodnom tovu. Imaju nesto manji dnevni prirast u odnosu na simentalca, ali ih zadovoljava znatno losija ishrana. Nisu svi herefordi u srbiji isti kao sto nisu isti ni svi simentalci, ima ih i krupnijih i sitnijih. Postoje odgajivaci koji vode racuna o izboru bikova, a ima i onih kojima je bitno da imaju samo tele. Sto se ishrane tice, junice odhranjujem samo kabastom hranom, nikad nista ne dobijaju od zrnastih hraniva, samo seno, lucerka, silaza i senaza. U pripust idu sa 15-18 meseci i tada imaju oko 500 kg u proseku. Sisaju do 200 kg. Angusi i simentalci hranjeni na takav nacin uglavnom zakrzljaju. Tako da simentalke do 450kg drzim u tovilistu i hranim kao bikove, a anguse ne ostavljam.Kako su se herefordi pokazali na jaslama ili na vezu?bilo je neko lose iskustvo u susednom selu davno mada to ne mora imati veze sa samom rasom.
Slazem se za sve izreceno. Samo sto hereford bolje napreduje od angusa i pitomiji je pa je lakse raditi sa njim.Hereford imo sam i njega ide nesto sporije od simentalca masniji lojaviji trup, neko moje zapazanje nije za tov sa koncetratom i lucerkom, bolje bi bilo silaza i jeftinija kabasta hrana al da ima da se nazdere koliko hoce ko angus
Slazem se za sve izreceno. Samo sto hereford bolje napreduje od angusa i pitomiji je pa je lakse raditi sa njim. A i prodajniji je najteze mi je bilo da prodam angus bika, niko ga nije hteo od mojih lokalnih mesara.
Zar nisi ranije dodavao nesto u hranu da budu mirni u boksu? Da ne skacu i da se ne udaraju.Jako bitna stvar u slucaju naduna kod belge nemas puno vremena da ga spases jako malo gasa u njemu vec ga davi, a kod angusa mora crevo da bude duze 20 cm jer je dublji a gasa u njemu mogao bi da se vozim mesec dana na metan. Angus nema rogove zajeban za uhvatiti nemoz nabaciti strangu na glavu a oko vrata vuce te po boksu, jedan mi dobio grceve lezi valja se ja dam mu dam inekcije savijo se taman da ga bocnem kad me opizdio zadnjom nogom u **greška izletio sam iz boksa. Jbg nem skim deca mala a babo umro, radnika nigde, a ne bi da odustanem od tova junadi, pa mi belga dok je ima i dok radim sa sefom najbolje resenje kad ne bude bilo pravac Petrovac