Racunica u ishrani bikova

Hereford imo sam i njega ide nesto sporije od simentalca masniji lojaviji trup, neko moje zapazanje nije za tov sa koncetratom i lucerkom, bolje bi bilo silaza i jeftinija kabasta hrana al da ima da se nazdere koliko hoce ko angus

Jako bitna stvar u slucaju naduna kod belge nemas puno vremena da ga spases jako malo gasa u njemu vec ga davi, a kod angusa mora crevo da bude duze 20 cm jer je dublji a gasa u njemu mogao bi da se vozim mesec dana na metan. Angus nema rogove zajeban za uhvatiti nemoz nabaciti strangu na glavu a oko vrata vuce te po boksu, jedan mi dobio grceve lezi valja se ja dam mu dam inekcije savijo se taman da ga bocnem kad me opizdio zadnjom nogom u **greška izletio sam iz boksa. Jbg nem skim deca mala a babo umro, radnika nigde, a ne bi da odustanem od tova junadi, pa mi belga dok je ima i dok radim sa sefom najbolje resenje kad ne bude bilo pravac Petrovac

Kako su se herefordi pokazali na jaslama ili na vezu?bilo je neko lose iskustvo u susednom selu davno mada to ne mora imati veze sa samom rasom.
Nisam ih nikad tovio na vezu, samo u slobodnom tovu. Imaju nesto manji dnevni prirast u odnosu na simentalca, ali ih zadovoljava znatno losija ishrana. Nisu svi herefordi u srbiji isti kao sto nisu isti ni svi simentalci, ima ih i krupnijih i sitnijih. Postoje odgajivaci koji vode racuna o izboru bikova, a ima i onih kojima je bitno da imaju samo tele. Sto se ishrane tice, junice odhranjujem samo kabastom hranom, nikad nista ne dobijaju od zrnastih hraniva, samo seno, lucerka, silaza i senaza. U pripust idu sa 15-18 meseci i tada imaju oko 500 kg u proseku. Sisaju do 200 kg. Angusi i simentalci hranjeni na takav nacin uglavnom zakrzljaju. Tako da simentalke do 450kg drzim u tovilistu i hranim kao bikove, a anguse ne ostavljam.

Hereford imo sam i njega ide nesto sporije od simentalca masniji lojaviji trup, neko moje zapazanje nije za tov sa koncetratom i lucerkom, bolje bi bilo silaza i jeftinija kabasta hrana al da ima da se nazdere koliko hoce ko angus
Slazem se za sve izreceno. Samo sto hereford bolje napreduje od angusa i pitomiji je pa je lakse raditi sa njim.

Podseca na simentalca a mesari vide boju bika, jbg drustvo najbolje za tov za nase uslove nase tele iz Šumadije simentalac i to je to sve ostalo u pokusaju probe.

Jako bitna stvar u slucaju naduna kod belge nemas puno vremena da ga spases jako malo gasa u njemu vec ga davi, a kod angusa mora crevo da bude duze 20 cm jer je dublji a gasa u njemu mogao bi da se vozim mesec dana na metan. Angus nema rogove zajeban za uhvatiti nemoz nabaciti strangu na glavu a oko vrata vuce te po boksu, jedan mi dobio grceve lezi valja se ja dam mu dam inekcije savijo se taman da ga bocnem kad me opizdio zadnjom nogom u **greška izletio sam iz boksa. Jbg nem skim deca mala a babo umro, radnika nigde, a ne bi da odustanem od tova junadi, pa mi belga dok je ima i dok radim sa sefom najbolje resenje kad ne bude bilo pravac Petrovac
Zar nisi ranije dodavao nesto u hranu da budu mirni u boksu? Da ne skacu i da se ne udaraju.

Послато са 23124RA7EO помоћу Тапатока

Rumuni dolaze sa pase divlji izukrstano i sa angusom u sarole svega nema dva teleta ista u par, davao sam rindamast ni blizu ko nasa goveda pogotovo 11 meseci kad opasu a pravo da ti kazem ja nasu telad nikad nisam tovio duze od 11 meseci a rumune mora godina

Mozda na pitanje ne postoji tacan odgovor, ali barem da cujemo misljenja. Ima li smisla ulaziti u tov sa holstajnima? Prvenstveno zbog lakse i jeftinije nabavke teladi.

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Koliko cujem crni holstajn nije los,crvenog treba zaobici.jedino je problem kod plasmana kad malo stane potraznja onda skidaju dosta cenu.Kad je dobra potraznja idu i oni.

Isto ti dodje. Platis telad jeftinije, manje dobijes kad prodajes bika, i duze ga tovis. Po meni su isti za tov crni i crveni.

Ja sam tovio i crne i crvene. To su samo različite pidžame. :giggle:
Jako odavno je to bilo, sad sam mator ali sećanja su ostala.

Ha ha, baš tako komšija, ali nema razlike izmedju crnih i crvenih holštajna.

Poslednja izmena:
Po meni nema računice. Možda je bilo dok smo vijali broj uslovnih grla zbog drzavne zemlje…Pokušao sam da tovim i crne i crvene. Prošle godine vrlo jevtino kupio telad dzerzija, to je još gore :D uvek u turi imam par komada holstajna. Moja iskustva su da je najbolje poceti sa samo malo većim teladima, naravno, to i kosta više. Telad tovnih rasa, simental na 1. mestu. Ispoštovati vakcinaciju i hranu maximalno, i na kraju prodati na toplu polutku. Kada već ulazes vreme i novac, odradiš kako treba. Dakle, bolje uzeti 10 simntalaca nego 16-17 holstajna. Meni se tako pokazalo i sto bi Zmaj rekao “tako radim” 😎

Pre 20 i više godina kada smo radi sa govedima i tovili junad uvek je kvalitet dolazio do izražaja. Na težinu bikova od 650 do 700 kg simentalaca od teladi prve klase, kod holštajna je to bilo bar 100 do 150 kg manje po biku. Pa onda ubijanje cene da je crni bik manja cena za 0.3 do 0.5 evra po kg. Moje mišljenje ako se traži računica u tovu bikova ne kupovati holštajne.

E podolci nisu losi za tov. Imam sad jednog crnog uzet sa farme, videcemo na kraju kako ce izadji.

Moguće ali ko će to da kupi posle kada se utovi i stasa za prodaju.I ovako znaju da d.kaju te su im masni, te nemaju lepe rogove i tako neke glupe i banalne razloge navode.

Nazad
Vrh