Racunica u ishrani bikova

@Truya 86 hteo sam da kazem ako recimo simentalac za 12 meseci tova nabije 550kg a za 17 meseci 650. Razlika u tovu je 150 dana. 150 dana puta 6 kg koncentrata na dan(mozda vise mozda manje ne znam koliko pojede) to je 900 kg koncentrovane hrane. Sto mu dodje da je on u tih 310e veceg prihoda on samo u koncentratu pojeo 200e...
Ako ti u 150 dana doda samo 100 kila, nešto ne radiš kako treba.

Ja prodajem izmedju 550 i 600 kg. I to uglavnom drzim 12 meseci tova,jednom mi se samo desilo da sam uspeo za 10. Najcesce to bude 11-12 zavis od robe.
Mada bilo je ture i sa 12 meseci tova a 530 kg...

Ja kad god sam merio odstupanje je bilo 10-tak kilograma. A najčešće sam merio pred prodaju.

Nije merenje struka merilo.A i sve ti je to od bika do bika jer su ti i oni različiti.A i vaga nije vaga.Joj kako tu umeju da ukradu.Zbog toga sam ja dok sam tovio bikove sam trgovao od jutore.Koliko kaliraju oni dok ih odvezeš na otkupno mesto pa kao slučajno kasni kamion a to je na svakom utovaru....

Naravno puno faktora utiče. Recimo ja Sjeničku robu sam teško gurao preko 550 kg jednostavno sitni simentalac i stane i slabije jede.

U poslednje vreme sam bolje prošao na liniju klanja nego na živu vagu... prisustvovao sam i klanju (ne razumem se,čisto iz znatiželje) verujem da i tu mogu lepo da zavrnu ali uvek sam prosao bolje.

Razlika izmedju 550 kg i 650 kg je u novcima 310e. Za koji vremenski period prosecan bik moze nabiti tih 100 kg i koliko ce hrane jos dodatno pojesti?
Moja racunica se svodila da jedan bik kupi dva teleta 150-160kg simentalske rase...
Bik od 550kg to ne moze i za mene tov bikova pod tim uslovima je neprihvatljiv ...
A 650 kg sam uzeo kao primer da poklopi dva dobra teleta...u racunicu oko utrosene hrane nisam ulazio...
Ako bih birao da radim sa malom zaradom pre bi izabrao svinje... bar je manje posla...brži obrt...manja šteta prilikom uginuca jedinke...

Danas merio obim grudi belgijancima i razocarao se prirastom. Poslednje merenje pre 80 dana. Kada uporedim po obimu grudi napravili su u proseku 80 kila za 80 dana... sto je jako lose i razocaravajuce.

1.02.2025 ce im biti 11 meseci u tovu. Sada trenutno u proseku po obimu grudi imaju 485kg. Znaci za jos 15-tak dana bice 500kg.

E sad se vracamo na onu pricu koliko bi ovima trebalo da dodju do 650 kg i kakva bi tu matematika bila.

Jedini razlog sto ih tovim je zato sto su mirni i naraviti, saradjujem sa djurdjevicem rumunski simentalac i mesanci sa angusom ludo ko **greška dzaba kile ako me ubije i slomi, u zadnjoj fazi tova krive cevi preskacu to je tutnjava u boksu svaka tura, ja kod njega samo belgu uzimam i on to zna ostalo me ne zanima. Za utehu ni moji nisu bolji nista brze ne napreduju mali kratki patuljasti da izvines telad za izbegavanje al aj imam racuna da trgujemo pa sam se nasao u njima da bar imam neki mir

Sredi im obrok i bas cemo videti do kraja na cega ce izaci...verovatno ces ih spremiti za liniju klanja jer bi trebalo da daju dobar procenat mesa...probaj sanbull bar u odnosu 5:1 onda ne izadje tako skupo.a on je bez sunc.sacme.samo sojina i sacma uljane repice.

Sad sam vratio(pre mesec dana) suncokretovu sacmu na propisanu normu i poceo da dodajem sojinu sacmu(pre 15 dana),pa da vidimo na sta ce da ispadne.

Svako ima neka svoja iskustva. Imam vise rasa krava tako da imam i vise rasa teladi. Sto se mene tice simentalac je ubedljivo broj 1, tri mesta prazno pa onda moze da dodje neko. Da kupujem telad u obzir mogu da dodju simentalci (za full hranu) ili herefordi (za losiju ishranu), ostalo ne bih ni gledao.

Kako su se herefordi pokazali na jaslama ili na vezu?bilo je neko lose iskustvo u susednom selu davno mada to ne mora imati veze sa samom rasom.

Ma kakvi imao sam turu isto sve belgijanci uporedo sa nasim simentalcina po 15 kom, belgijanci 550 kg a simentalci nasi 650 kg ista hrana sve isto jedino gde sam dobio na liniji klanja radman veci za 3 posto, simentalac 60 posto a belga 63 posto

Nazad
Vrh