Ajde da probam da ti pomognem.
Prvo se opredelis za vocnu kulturu.
Eto na primer izabrao si sljivu.
Odneses uzorak iz te parcele na analizu, i onda kada dobijes rezultate uporedis sta je potrebno dodati od elemenata da bi imao dobru podlogu za sljivu.
U svakom slucaju stajnjak bi ti bio dobrodosao bez obzira na stanje u zemljistu.
Onda se opredelis za sortu i kupis sadnice.
Da bi uopste dobijao bilo kakve subvencije, moras imati registrovano poljoprivredno domacinstvo.
Na sadnice imas odredjeni povracaj novca ako si ih kupio u rasadniku,
Lepo zaores i isfrejzujes zemljiste i spremis ga za sadnju.
Kada posadis, bitno ti je da prvih nekoliko godina obavezno okopavas oko same sadnice, i da uredjujes sto frejzom, a sto trimerom ili kosom medjuredni prostor.
Naravno i da lepo hranis biljke, opet je najbolje stajnjakom i dodavati vestaka po potrebi i po uputstvu.
Na zalost nista ne moze ni bez tretiranja hemijom, ali to ti nece oduzeti mnogo vremena .
Pridrzavas se uputstava kada se treba tretirati, i trebalo bi da bude sve u redu.
Najbitnije je oprskati na vreme, kada se bolest jos nije pojavila, ili dok insekti jos nisu napali.
Sto se tice drugih subvencija, njih mozes dobiti ako kupujes poljoprivredne masine, ali tu nije nista sigurno, konkurise se, pa i ako dobijes trebas sacekati taj novac.
Ako ti parcela nije nesto puno velika, mozda je bolje da ti frejzovanje,prskanje i kosenje radi neko od prijatelja i da platis uslugu.
A kada dodje do plasmana, onda je sve lakse.
Sljiva, sve zavisi od sorte, ali u proseku ako je sve u redu prvi ozbiljniji rod pocinje da daje oko pete godine.
Eto probao sam da ti pomognem onoliko koliko znam, pa ako hoce jos neko od kolega neka ti da neki koristan savet.
Pozdrav i svako dobro, i ne odustaj, lepo je kada covek pogleda nesto sto je sam stvorio.