Racunica oko šljivika

Ispljuva ti Risto i ranu i najbolju :osmeh:
Stenlej je definitivno najstabilnija sorta na nasem trzistu,i dugo ce to jos ostati.Jednostavno,premalo je radne snage da bi zasadi stonih sorti preuzeli primat ma koliko imali primamljivu cenu.
 
Kad otprilikie cveta čačanska rana? Nešto čitam o oprašivanju sa drugim sortama, pretpostavljam da nešto ranije krene od lepotice ili možda grešim?
 
Nisam video ranije pitanje.Rana,Stenlej i Lepotica cvate u isto vreme.Sve zavisi do godine ali razlika je smesna dan-dva.
 
Kakva je racunica sa Cacanskom Najboljom,ja je nemam,vise me interesuje koliko je trazena na otkup i jos neko iskustvo...

Za komercijalnu proizvodnju ne sadi je. Problematičan uzgoj, sklonost alternativnoj rodnosti i bujnost, a mali prinosi. Industrija je neće, a nije pogodna ni za rakiju.

Lijepa i krupna za oko, vrlo postojana (mah, boja i transportabilnost). Može dosta dugo da boravi u gajbi. Sazrijeva taman kad nestane Ljepotice na tržištu i ima dobru cijenu, npr. kvantaš. Manja količina za konzumnu prodaju u holandezu sa "opuštenom" berbom ok. Ovo sa opuštenom berbom mislim jer na grani sazrijeva i ostaje jako dugo, vjerovatno zbog manjeg sadržaja šećera i spužvaste strukture. Izvlači je bolja cijena na tržištu u datom trenutku. To je moje iskustvo s njom.
 
Zahvaljujem na odgovorima i pomoci.Ipak cu ostati na kombinaciji Stenlej-Lepotica-Rana:ppozdrav:
 
Rodna zna itekako da odusevi i da ,,razdusevi‚‚ coveka. Kako neko od uvazenih diskutanata napisa, prerodi, polome se grane, onda boluje, pa eto je za 2-3 godine ponovo.
Stenlej je najstabilniji. Iako sam gundjao kad su mi momci iz Cacka doneli 80 sadnica i stavili je medju rodnu, danas smo im zahvalni.
Retkost je u Srbiji videti ozbiljan sljivik.Gusta sadnja, palmeta kao oblik,kap po kap navodnjavanje, obrada zemljista tokom cele godine.....
Moj sljivik ima 2ha, stabla su vec prilicno velika, sa krunastim oblikom i kako to rezati?
 
Retkost je videti takav sljivik upravo iz razloga isplativosti sljiva se nalazi pri dnu lestvice sa vinogradom i to je jedini razlog.
 
Ne bi da idem sad u off ali sem sto je trenutno aktuelna mislim da aronija nije isplativa za gajenje. Ja je prodajem i suvu i kandiranu i sok i jos svasta nesto vec dve godine jer je moje primaran posao zdrava hrana i tacno je da trenutno ima dosta visoku cenu ali iznecu vam podatak da u Poljskoj i Rusiji gde postoje plantaze aronije kilogram sveze kosta u otkupu 0,2 eura a vi sad vidite kakva je tu matematika...
 
najbolju kupuju i Rus,bar ovde kod mene,cena je jaca nego sa lepoticom
problemi su neredovni rod omasi po koju god i na plodovima izbacuje nesto ko smola (kod ans ovde)
i malo Rusi filozofiraju oko tog naravno sve u smisli da se smanji cena inace lepo ide za izvoz
ja je sadim sebi samo nekih 60 stabala ove god
 
A koja se voćka nalazi pri vrhu lestvice?Hvala.
Tresnja::novac::

- - - - - - - - - -

najbolju kupuju i Rus,bar ovde kod mene,cena je jaca nego sa lepoticom
problemi su neredovni rod omasi po koju god i na plodovima izbacuje nesto ko smola (kod ans ovde)
i malo Rusi filozofiraju oko tog naravno sve u smisli da se smanji cena inace lepo ide za izvoz
ja je sadim sebi samo nekih 60 stabala ove god
Mislim da je za tu smolu ubode nesto ,meni je gore kad je rus pocepa na pola i pukne pola kostice a pri vrhu kao crvljiva pa se uvek malko raspravljamo oko toga
 
Aronija i navala na nju je čisto pomodarstvo. Naravno ne kažem da je ne treba saditi ali da će se neko obogatiti?

Slažem se sa ristom, trešnja, za sad.
 
Najveći problem je što je kod nas u Srba sve kratkoročno i na 2 godine se menja...U svakoj oblasti života..Da li je u pitanju nauka tj potreba za kadrovima,stočarstvo (svinje npr.) ili voćarstvo...Pitaj boga šta će biti za 2-3 godine?!Ja imam za vađenje nekih 50-60 stabala šljive i nemam pojma šta da sadim...Razmišljam se između lešnika,šljive i dunje...
 
posadi dunju od tri navedene o kojima razmisljas ona je najbolje resenje

p.s.
Najbolje resenje u finansijskom smislu ali pre svega obrati paznju na mikroklimatske uslove odnosno sta ce u toj njivi najbolje da uspeva dunja moze da uspe i u malo losijim uslovima od kajsije,breskve,tresnje...
pogledaj sta uspeva u okolnim vocnjacima vidis i sam kako naebase ove kolege po Vojvodini sa kajsijom a oni sto imaju jabuku tamo ubise se od para:ppozdrav:
 
Poslednja izmena:
Prolaznik, koja je godina voćnjaku? Daj sliku da bi dali prijedlog za rezidbu.
o rezidbi u odgovarajucoj temi!
 
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh