Psenica 2019/2020

Juce popodne razbacali 100kg/kj Linzerov Kan, nocas pala kisa. Zita i nisu nesto, videcemo sta ce biti.

Послато са Redmi 6A помоћу Тапатока
 
Ja sutra idem da pogledam kako izgleda moja pšenica. Pre 7 dana je dobila 200kg/ha KAN-a i preko 20l/m2 kiše. Nadam se da će se primetiti razlika u odnosu na pre svega ovoga.
 
Ja juče obišao
Napreduje....
ca63283c439547cf52d66d424d62bce4.jpg
 
Meni na primer valjanje psenice olaksava posao oko trovanja miseva. Ove godine 15kg mamaka potroseno. Da sam to vukao po njivama ovisile bi mi ruke i nasetao bi se za sve pare, i sigurno bi neke rupe i omasio. Ovako jeste da sam nebrojeno puta sisao gore dole sa traktora ali sam sigurno 95% rupa video. Plus valjanje sigurno ne moze da skodi psenici. Potrosnja 1.2 l po kj sa valjkom 4.5m sirine. Vise je problem utrosak vremena.( 3 dana sam valjao dok su drugi zatvarali brazde). Mada glodari ove godine bas haos prave. Dzabe i mrazeva i magle,prezimeli su i oni dobro u puno rupa psenica i jecam sveze grickani i uvuceni.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
A kako im to magla skodi da bas crknu od nje? Nisam to znao do sada...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
 
Kod nas od uvek ide priča da ih ubija magla. Ove zime je bilo magle i po nedelju dana. A miševa kao u priči.
 
Izgube kompas tokom magle
Mada i ja sam valjao sa kembridžom, ali nisam silazio da ih trujem, to ćemo ručno kad se proslepsa malo vreme.
Prošle godine smo valjali, ali nismo primetili razliku u odnosu na drugi deo parcele koji nije valjan, ali valjali I ove jer pojedine parcele su bas bile odignute od mraza, i bas se tonulo tokom prihrane. Utrošak je oko 1l/kj nafte, tako da je to nekih 10kg pšenice, što je smešno i neprimetno, a škoditi ne može. Jedino mi se ne svidja, barem ne na oko, kako kembridž valjak uradi na parcelama koje su uzorane, ali videćemo kasnije ima li efekta.
 
Poslednja izmena:
Ja sam trovao jedan deo. 13kg sam potrošio na 10kj. Do komšijinog oranja katastrofa, ostatak nije strašan.
 
Mozda ti vasi znaju da se umire od magle pa nisu izlazili tih nekoliko dana, a ovi ovde nisu znali za to pa se presli i crkli :D Sad bez sale, nesto ih nema ove god, bar kod mene. Prekjuce sam bacao djubrivo i nisam video stetu. Mada 10ak ha sam bacao po mraku pa se nije ni videlo. Jedva zavrsi pre kise...

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
 
Ja sam 4 dana trovao miševe i to samo aktivne rupe. Dojadilo mi više i prekinuo sam.

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока
 
Video sam nesto malo rupa mahom oko uvratina ili do komsija tako da nisam ni trovao. Moze biti da imate vise miseva jer imate dosta malo drveca pa je populacija jastrebova, sokolova i drugih ptica dosta manja. Ja ih cesto vidjam po njivama, pa mozda ima i do toga.
 
U blizini sela i gde je pšenica niža nije uopšte strašno. A u nedođiji pa još ako je redukovana obrada i ako je pšenica malo veća-gušća.... Auuuu šta ih je.... Dosadi trovanje, a i našeta se tu lepo.
 
Rekord smo postavili pre nekoliko godina.160 kg cink-fosfida na 6 kj ječma.Dve godine njiva u parlogu,ja ušao u posed,iztarupirao dzunglu od 1,5m svega i svačega,bacio vestak,iztanjirao i posejao.
 
Strašno je bilo ali se navršilo i 2200 kg/kj ječma.Sada je ta parcela vec dovedena u red ali je muka živa za obradu.Glinuša neke 5.- 6.klase po katastru,po meni je to samo za pašnjake nista drugo ali dobro.
 
Nazad
Vrh