Psenica 2019/2020

IMT577dv sve si u pravu za treći a uskoro i četvrti tretman. Sve marketing hemijske (farmaceutske) industrije. Sad sam gledao kod mene i video podatak da sam prošle godine prvo prskanje radio 07.04.(veliki napad leme - bilo jako toplo) a drugo (početak cvetanja) sam radio 18.05. To mu dodje 41 dan između dva prskanja. A znamo da je maj bio baš kišovit. Da li je i jedan preparat mogao da pokrije ovoliki period. A uslova za ostvarivanje zaraze baš koliko treba (temp-vlaga). Sećam se dobro da moj deda nikad nije prskao pšenicu od bolesti, samo od korova i eventualno od leme (ali to vrlo retko). E sad da li se to tada znalo za bolesti ili ne (msl da nije) pa su sve te pokazatelje bolesti prikazivali kao nedostatak nečega od vremensih prilika-neprilika ili manje djubriva ili ko zna čega još. Šta nam je tu je. Ja ću pratiti situaciju na terenu i tako postupati. Prva se sigurno radi i ide u kompletu sa herbicidima i insekticidima. Možda i uključim posle 15-20 dana opet neki fungicid i onda na početku cvetanja taj zadnji. Dakle sve zavisi od vremena. Da i ovaj čovek iz BASF-a mi kaže da ako je najava da će biti sušno (bez kiše) nekoliko dana dok traje cvetanje onda nema potrebe da se radi taj treći tretman. Posle kad se završi cvetanje može da pada koliko hoće nema uslova za ostvarenje zaraze.

Ima nas još poput tvog djeda, koji ne špricamo, ama baš protiv ničega. Protiv korova se borim plodoredom i gustoćom sklopa, a protiv bolesti otpornijim sortama. Uzgajam samo za svoje potrebe, nisam komercijalni proizvođač te si mogu dopustiti neke stvari koje komercijalni proizvođači ne mogu. Nije da ne volim dobiti veći prinos, ali razlika u prinosu mi nije u prvom planu.
 
Sad sam video neku prognozu da u noći nedelja na ponedeljak i u ponedeljak, pa kao i u sredu treba da bude neka dobra kiša. Zato se razmišljam da u nedelju razbacam jedan deo količine KAN-a na moju pšenicu. Ne znam da se posle ne okiša u martu pa neće moći da se udje.
 
Čitao sam u prijašnjim temama o valjanju pšenice..
Kada se inače provodi ? Nisam do sada radio a govorili ste kako pospješuje bokorenje.
Pšenica mi je u dobrom stanju ali je rijetka, pa me zanima da li bi se moglo sada raditi iako su noćne temperature niske ili još pričekati?
 
Nazad
Vrh