Psenica 2019/2020

87255853_477119099650245_6399058618825572352_n.png

86806613_633718250535995_7284897964382748672_n.jpg

Zavrsena prva prehrana sa 150kg/ha KAN-a
 
I ja sam uvek radio Sekator i Furore. A prošle godine išao Biatlon i dodao Furore i lepo bilo. A Palas kažu da je majka mara. Ali mislim da je skup.
Inače sinoć sam bio na nekoj prezentaciji i bio čovek iz BASF-a i kreće preporuka za 3 tretmana fungicidom jer kažu da je velika razlika između 1 i drugog tretmana (30-40 dana) i nijedan fungicid to ne može da pokrije (oko tri nedelje ima dejstvo). I da. ako je seme zaštićeno onom njihovom Systivom onda ne mora 1 tretman već 2 i 3. I ja ga pitam koliko košta sva 3 tretmana po ha i on mi kaže 70 eura (1.Duet ultra; 2.Priaxor i 3. Osiris), ali kaže dobije se i do 1,5t/ha veći prinos.
 
Prošle godine ljudi radili 3 tretmana i kao onaj što nije prskao,po meni prskanje u vlatu i to ako najavljuju padavine,ako nema padavina sedim kući i netrujem se.
 
Pre 5-6 godina kada je bio jak napad rdje ja sam sa tri tretmana prošao dosta bolje nego ovi što nisu prskali. Medjutim prošle godine nije bilo vajde ni od tri tretmana (1. Falcon, 2.Presing, 3. Duett ultra).
 
Ja se nebi slozio da je bilo isto sa i bez tretmana.
Razlika izmedju 2 i 3 tretmana kod nas bila 650kg po ha.
Cello radjeno u pocetku cvetanja i kroz 5 dana pocele lisne bolesti da probijaju i uradjen Ceres,razlika gde nije uradjen Ceres 650kg-ovo je izmereno ne otprilike.
E sad normalno treba proceniti potencijal useva ako je los usev ne vredi ulagati ali ako je usev u dobroj kondiciji i obecava visok prinos definitivno ima smisla.

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk
 
Ako se olako prihvati i treci tretman kao obavezan, za par godina tu je i cetvrti (bice nezamislivo ne raditi) odmah nakon toga i peti. Mnogo lako nasedamo na neke stvari hemijskih kompanija u saradnji sa semenskim kucama. Da li je dodatna zarada (ako je ima) vredna zdravlja. Plus neka bude 1t/ha vise pa pomnozite sa brojem posejanih hektara pa koliko je to robe vise samim tim cena ce biti manja, prakticno za par godina hiperprodukcija. Slicno ce biti kao sa vocem kad ne mozes naci kupca Mnogi se secaju neke bolje zarade u psenici u nekim ranijim vremenima dok su prinosi a i prskanje bili manji. Mislite o tome, to je globalni problem mi smo mala rupa na svirali
 
IMT577dv sve si u pravu za treći a uskoro i četvrti tretman. Sve marketing hemijske (farmaceutske) industrije. Sad sam gledao kod mene i video podatak da sam prošle godine prvo prskanje radio 07.04.(veliki napad leme - bilo jako toplo) a drugo (početak cvetanja) sam radio 18.05. To mu dodje 41 dan između dva prskanja. A znamo da je maj bio baš kišovit. Da li je i jedan preparat mogao da pokrije ovoliki period. A uslova za ostvarivanje zaraze baš koliko treba (temp-vlaga). Sećam se dobro da moj deda nikad nije prskao pšenicu od bolesti, samo od korova i eventualno od leme (ali to vrlo retko). E sad da li se to tada znalo za bolesti ili ne (msl da nije) pa su sve te pokazatelje bolesti prikazivali kao nedostatak nečega od vremensih prilika-neprilika ili manje djubriva ili ko zna čega još. Šta nam je tu je. Ja ću pratiti situaciju na terenu i tako postupati. Prva se sigurno radi i ide u kompletu sa herbicidima i insekticidima. Možda i uključim posle 15-20 dana opet neki fungicid i onda na početku cvetanja taj zadnji. Dakle sve zavisi od vremena. Da i ovaj čovek iz BASF-a mi kaže da ako je najava da će biti sušno (bez kiše) nekoliko dana dok traje cvetanje onda nema potrebe da se radi taj treći tretman. Posle kad se završi cvetanje može da pada koliko hoće nema uslova za ostvarenje zaraze.
 
Pa ovo i jeste hom mejd varijanta. Cev od razhebanog baštenskog suncobrana, opruge iz nekog kočionog cilindra, malo lima, mašte i gotov top. I da, rezervoar za municiju plastična dvolitarka.
A ima i produžen top varijanta. Cev i crevo od sisavca, pokvarenog naravno (neko od klinaca u familiji rekao umesto usisivač), opet opruge i lim, naravno mašta i petolitarka od demi vode kao rezervoar za mjunišn. :haha:
Daj neku sliku da vidimo kako izgleda topcina!?
 
Nazad
Vrh