KishRobert
Prijatelj Foruma
@Srdjan Žorž
Ta psenica je sejana na jecam,mislim jecam je bio predusev?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nije na jecam vec na kukuruzistu i sojistu. Ali ni to nema veze sa virusom, vec rana setva prva nikla i sve cikade, koje su vektori zaraze su se na njoj sjatile.@Srdjan Žorž
Evo ga primer gde je virus ostetio psenicu , na levoj strani slike u sredini je fitotoksicnost fungicida na psenici jer je radhen pre padanja snega a skroz desno psenica koja nije tretirana fungicidom. Sve je u jednij njivi gde je radjeno prskanje pre zahladjenja a ostavmjen jedan deo namerno kao kontrola. Jako sam pogresio sto sam tretirao svu psenicu pre zahladjenja.
A sto se tice vurusa radjeni je ispitivanje u Bg. I ustanovljeno je da su cikade jesenas prenele virus patuljavisti jecma u psenici.
Moje skromno misljenje je da ce morati od jeseni da se obavezno prska psenica koja se poseje u ranijim rokovima.
Послато са SM-A520F помоћу Тапатока
Radio sam ja sa amino kiselinama ali ja nisam primetio nikakav napredak na psenici osim da su skupe kao da su krvna plazma,a ne amino kiseline!, fungicid manje vise,ja sam prskao najvise zbog korova,na nekim parcelama su korovi bili u visini psenice. Prskao sam za vikend,bile su temperature 18-19C,nocne 5C. E posle toga je doslo ovo zahladjenje. Nadam se da joj nece stetiti nista. Planiram da isprskam sa Aminokiselinama,mada niko ko je to koristio se ne javlja
Kod nas je u poslednje 3 nedelje palo svega 4L kise i snega zajedno i to je najveci problem. Sutra cu odraditi neke parcele sa Amino starom sadrzi u sebi 18% slobodnih amino kiselina,nadam se da ce umanjiti stres od mrazeva,ali od suse ne leci nista osim kise.Malo "prodrma" zito,tesko se primeti kada je normalno,a kada su stresni uslovi hoce da bude problema u vidu fitotoksicnosti.