Postovani "Gvozdeni ". (@ironman)
Pomagaj...opet se "razgovaraju"...na 95 decibela...glasnoce zvuka
E ako ja budem smanjivao decibele naguracemo na dvesta garant
Hajde da probamo da demistifikujemo to ebeno prstenovanje da bi nam bila jasnija njegova uloga i nacin funkcionisanja.
Prvo sam termin uopste ne mora da bude bas prstenovanje, jer taj izraz oznacava jos nekoliko zahvata u vocarstvu. Popstoji i prstenovanje pupoljaka radi potenciranja njihovog rasta (tu se uglavnom ne odstranjuje pun krug oko grancice pa se cesto naziva i poluprstenovanje). Prstenovanjem se zove i nacin kalemljenja gde se sa podloge uklanja prsten kore i tu se isti takav umece ali sa plemke itd. Dalje ne mora se to raditi u obliku prstena, moze i uzduznim zasecanjem kore i spiralnim rasporedom tih zaseka duz citavog stabla, metod sa limom i zicom jeste neki prsten ali on se uglavnom ne naziva prstenoivanje i td
Ovo o cemu se ovde radi je pokusaj da se organske materije koje su formirane u krosnji (list) tu i zadrze, te da se tako spreci njihovo vracanje u deblo cime se smanjuje mogucnost razvoja debla a povecava mogucnost formiranja pupoljaka.
Kako to funkcionise?
Sematski to izgleda ovako:
Do lista mineralne materije putuju ksilemom a on se nalazi u drvenastom delu, na njegovoj periferiji, a mineralne materije preradjene u organske se vracaju floemom, a on pak se nalazi izmedju kore i drveta i taj deo se prstenovanjem sklanja i tako se preseca put organskim materijama ka deblu i korenu.
Naravno biljka kao ziv organizam to dozivljava kao ranu i trudi se da tu ranu zaceli sto joj i uspeva i ponovo uspostavlja tok organskih materija po celom organizmu. A to je i neophodno jer bi u protivnom biljka uginula.
Obzirom da se kod kosticavog voca javlaj smoilotocina kada se povredi kora to se prstenovanje kod njih i ne primenjuje a ako se pokusava nekako obezbediti ostajanje org materija u krosnji onda se to radi limom i zicom gde se samo nagnjecuje tj suzava prostor za protok tih materija a nepovredjuje se kora.
Ja licno nemam neposredna saznanja o efektu prstenovanja kod kosticavih vocaka ali literatura kaze da tih efekata ili nema ili su minimalni.
E sad ako ces da verujes veruj, bas me mrzi da trazim autore koji su to istrazivali a za onaj prvi deo oko mehanizma delovanja prstenovanja literatura je udzbenik biologije iz prvih razreda srednje poljoprivredne

Eto, naveo sa i litaraturu sto je bio tvoj zahtev

Ona prica o statici zaista nema mesta ovde posebno sto se radi o tresnji jer ona bas i ne pati od lomljenja grana usled tereta roda, to je, cini mi se, receno tek da se nesto kaze.
Pozdrav
Naredni postovi prebačeni u: http://poljoinfo.com/showthread.php?4309-Chat-u-voćarstvu