Prskanje maline

Ako trazis nesto sto nema karence probaj da nadjes Fito Botryfun,nije bas jeftin 200ml je oko 1900din ali je prirodni preparat..
On ima produzeno dejstvo(zaustavlja razvoj bolesti) pa mozes i sada da prskas.
[h=1][/h]

Ja stavljam 20g kalijuma na 10L(4kg na kacu od 2000L na 10 dana),ili 2g po sadnici kako ti vise odgovara za racunanje.
Za kalcijum mislim da je bolje folijarno jer je u zemlji slabo pokretljiv (spusta se kroz zemlju 2cm za godinu dana) i biljka ga teze usvaja.

Ja stavljam 20g kalijuma na 10L(4kg na kacu od 2000L na 10 dana),ili 2g po sadnici kako ti vise odgovara za racunanje.
Za kalcijum mislim da je bolje folijarno jer je u zemlji slabo pokretljiv (spusta se kroz zemlju 2cm za godinu dana) i biljka ga teze usvaja.

Nisam ispravno postavio pitanje,mislio sam na folijarnu primenu i jednog i drugog elementa?

I mene zanima kada je vreme da se prska sa kalijumom i kalcijumom? I da li moze zajedno ili odvojeno ?

@Srb1n, u kom momentu ide kalcijum?
Iz poljo apoteke ce da ti savetuju da ides naizmenicno kalijum pa kalcijum ali iz mog iskustva nemas potrebe tako cesto kalcijum.Ja sam prosle godine jun(kad formira plod), jul i avgust po jednom a kad krene branje svaki treci dan(druga polovina septembra,oktobar) onda na 15 dana.
Pomaze da plod bude cvrsci pa se duze odrzi ako iz nekog razloga preskocis branje nece puno da "skapa"sto bi reko moj tast.

Jedno pitanje kad kupujete kalijum i kalcijum jel samo tako trazite ili ima neko posebno sredstvo naziv u kojem ima najvise kalijuma i kalcijuma posto kad god odem do poljoapoteke i trazim im nesto npr. bakar i tako onda to bude kao da trazis ne znam sta pa koji,pa kakav pa ciji proizvod i ostalo i onda im kazem za maline pa mi uvek daju u fazonu e ovo najvise malinari kupuju i traze.Pa zato pitam da mnogo ne mudrujem ni ja ni trgovci nego da im kazem daj mi to i to sredstvo od tog i tog proizvodjaca.

mozda je najbolja kombinacija yara unuka Kali i myr kalcijum-boron,pogotovu za dvorodne sorte zbog cvetanja
ps bas kako je rekao Srbin,kalijum moze kako oces kalcijum bolje preko lista,odlican je i fitofert 4:10"40

Uzeo sam Berry-kristal 14-8-30+2MgO+ME.Pise da za kap po kap ide 50-500kg/ha a folijarno 15-150kg/ha godisnje
Moze li mi neko izracunati koliko se stavlja na 10l za folijarno.Posto idem prskalicom,jer nemam postavljen sistem,jos.
Isao bih i prskalicom ovako u zemlju,tu kontam da treba malo vise da se stavi na 10l.

ajde pogledaj da li ima koncentracija na dzaku,mislim da ima...a to do do je zbiog zemljista ako je full obezbedjeno idu minimalne doze,ako je losije idu vece

Uzeo sam Berry-kristal 14-8-30+2MgO+ME.Pise da za kap po kap ide 50-500kg/ha a folijarno 15-150kg/ha godisnje
Moze li mi neko izracunati koliko se stavlja na 10l za folijarno.Posto idem prskalicom,jer nemam postavljen sistem,jos.
Isao bih i prskalicom ovako u zemlju,tu kontam da treba malo vise da se stavi na 10l.

Ukoliko ideš sa 15 kg na 1 ha to je 1,5gr na 1 m2 ostalo je lako iszrčunati. U njihovom katalogu postoji program prihrane i oni preporučuju upotrebu ovog đubriva fertigaciono tokom cele vegetacije u količini od 175 kg,

- - - - - - - - - -

A zavisi i koliko možeš sa 10l isprskati

UkoliOLOR]
ko ideš sa 15 kg na 1 ha to je 1,5gr na 1 m2 ostalo je lako iszrčunati. U njihovom katalogu postoji program prihrane i oni preporučuju upotrebu ovog đubriva fertigaciono tokom cele vegetacije u količini od 175 kg,

- - - - - - - - - -

A zavisi i koliko možeš sa 10l isprskati
Pa posadio sam cisto eksperimentalno jedno tri reda,recimo 3,5*10m.
Do sada sam prskalicom folijarno i skinem rasprskivac pa izigravam kap po kap.Za sledecu godinu postavljam sistem jer cu posaditi jos malo.13*13m.
Išao sam do sada Murtonik,on ide supena kašika na 10l,a ovo sada neznam koliko za folijarno a koliko za izigravanje sistema :osmeh:
A sve ove njihove mere su na godišnjem nivou pa me buni malo.

U ovom periodu razvoja preporucuju 30kg/ha nedeljno, odnosno 3 gr/m2. Ti imas 3 reda po 10 m to je oko 30 m2 znaci potrebno ti je 90 grama, a ti ih vec rasporedi. Mozes po 30 gr u 10 l vode i time preci 10 m i tako tri puta i zavrsavas posao. To je preporuka kad se tretman radi jednom nedeljno.

Nazad
Vrh