Prskanje maline

Pozdrav svima.
Pšto nemam iskustva a pratim ovaj forum koji je odličan, hteo sam da pitam nešto. Odlučio sam da se u zaštiti maline ( miker ) pridržavam Galenikinih upustava. Za sadašnje prskanje kupio sam Abastate, Nu film i Fobos, ali nisam našao Akord. Žena koja mi je ovo prodala tvrdi da je Signum mnogo bolji od Akorda i da kupim njega.
Pitanje je sledeće: Da li Signum može da se meša u kanti sa ostalim nabrojanim proizvodima ?.

Pozdrav svima,
koju opremu koristite za tretiranje, da li neko koristi atomizer i da li koristi odbojnike za gume da ne hvataju rodne grane/izdanke?
Na slici moj malinjak, vilamet razmak 2,6 m. Sada traktor prolazi, prva je godina a iduce godine bice na knap pa mislim da stavim neke odbojnike tako da odbijaju grane od zadnjih guma.

1_tmb_92002601_2016-08-21%2012.39.06.jpg
[/url][/IMG]

Poslednja izmena:
Ja vam ne bih preporucio da kupujete te ledjne motorne prskalice.Treba to ceo dan nosati,a trese ti na ledjima,plus voda,plus tezina motora pa ti vidi.Kod mene ko god je uzeo je se pokajao.

Ja sam prosle godine uzeo motornu prskalicu,ali ne ledjnu.Imas usisno crevo sto vuce preparat,bure od 100l i 100m creva za prskanje.Za tri sata poprskam 30,40 ari maline,a ne umorim se uopste.Pumpa i crevo me kostalo nesto manje od 40ak hiljada.

Jel možeš postaviti sliku tog uređaja kako izgleda ili da napišeš tačno kako se zove i koji model? Hvala unaped!

Za vilamet ne mogu da tvrdim ali u Polani može traktorom u prvoj godini i u drugoj do polovine maja i kraj. Razmak 3 metra. Ali i to je velika pomoć, jer ostane tek par prskanja ručno. Koristim tzv. vinogradarsku traktorsku prskalicu.

Morava ima odlicne motokultivatorske prskalice. Ja radim sa dva atomizera i ukljucim i rucnu solovu.Bole malo ledja ali jbg..

Kanacki.greota toliki prostor neiskoriscen,bolje onda drzati u donjoj zoni sirinu reda 30 cm,a to radis frezovanjem i proredjivati na 15 kom po m/d u vegetaciji...

Kada bi otprilike trebalo da se obavi jesenje plavo prskanje ( miker )? Da li čekati da opadne list ili pre toga ? Negde piše da se čeka da opadne list 70 % a negde 5-10%, pa bih bio zahvalan da me neko sa iskustvom posavetuje.

Poslednja izmena:
Koja je to visina, prosek, posto kod mene jos uvek izbijaju lastari

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

Da li je mozda neko koristio preparate Nutri Bioclean i Nutri BS-95
https://youtu.be/TmMCepH5YyA

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

Nutri bioclean u kombinaciji sa Nutri fos k se u Macvi pokazao jako dobro u zaustavljanju iznenadnog susenja i slicnih problema na parcelama gde je primenjen. Treba napomenuti da zbog plavnog talasa koji je zadesio taj kraj, dosta parcela se mucilo ili su propale prosle godine a ove se sporadicno javljali cudni problemi. Tacnije, kod mog pasenoga koji je imao problema na pojedinim delovima i koji nema sta nije probao, posle te kombinacije sve je zivnulo i osvezilo. Nesto ima u svemu tome sto je meni jako zanimljivo i planiram da testiram dogodine preparat sa pocetkom vegetacije. Pustao je kroz zaliv cisto za napomenu.

Koristi li neko preparat SCUDO od Hoye VS u PLAVOM prskanju i kako se pokazalo?
Da li ide samostalno ili se kombinuje sa jos nekim preparatom?

Za scudo je sada kasno, on je koliko ja znam djubrivo sa malim postotkom bakra, moze da se koristi u vegetaciji a ona je sada pri kraju.

Stigla mi SMS poruka iz Galenika fitofarmacije da se malina tretira Cuprozinom kada opadne oko 50 % lišća.

Morava ima odlicne motokultivatorske prskalice. Ja radim sa dva atomizera i ukljucim i rucnu solovu.Bole malo ledja ali jbg..

Kanacki.greota toliki prostor neiskoriscen,bolje onda drzati u donjoj zoni sirinu reda 30 cm,a to radis frezovanjem i proredjivati na 15 kom po m/d u vegetaciji...

Moram da prokomentarišem ovo, toliko sam se napatio u startu a koliko li ću još...

Ja sam uzeo moravinu prskalicu za IMT 507d i totalno se razočarao. Kvalitet izrade je katastrofa. Morao sam naknadno da nosim kačenje na rudi da mi metalostrugar obradi jer oni nisu uopšte. U čauri za spajanje pumpe sa kardanom su nakrivo izbili one ureze za zube kardana, uopšte nije moglo da naiđe na kardan. Od 3 metalostrugara kod kojih sam bio, niko nije hteo da se j**e da to popravlja pa sam ručno turpijao i nekako doveo u normalu. Ruda prskalice je toliko kratka da kada sednem na prskalicu, ručke od motokultivatora mi prolaze pored nosa kad skrećem. Točkovi su žali bože, direktno na osovini, nikakvi ležajevi. Naravno naveli su da treba redovno podmazivati... Sredstvo iz bureta se ne može isprazniti komplet. Uvek malo ostaje što sito ne može da povuče tako da je jedini način da se to ispere da se razredi vodom sto više i da na kraju ostane voda tu. Ne mogu da verujem da nisu predvideli neki čep na dnu ili tip usisa da to sve pokupi iz bureta.

Ovo ne sme da se dešava za cenu od 86.000,00 dinara. Tražio sam druge proizvođače ali nisam našao za moj model motokultivatora. Inače, redovi maline su mi na 3 metra tako da moram i grane naknadno dorađivati da bi mogao još da raširim i primaknem malini. Tamo gde je list ili nekoliko stabljika zbijeno, to nije poprskano uopšte. Probaću da uzmem veće dizne da malo taj mlaz na 3-5 bara pomeri koju lisku...

Sledeće godine uzimam atomizer traktorski a traktor ću pozajmljivati od nekoga dok ne kupim. Prskanje atomizerom i prskalicom ne može se porediti.Leđni atomizer bolje poprska malinu od bilo koje prskalice, samo je sporije i treba ga nosati... Ovih 86k ću gledati nekako da nadoknadim kroz prskanje i folijarnu prihranu kad traktorom ne budem mogao da udjem.

Možda je offtopic a možda i nije jer pričamo o prskanju.

Nazad
Vrh