mindjušar
Član
Ma jok,zezam se!
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Rekordan ili barem visoki prinos mozes da dobijes samo sa dobrim sklopom,zasto je smesno da se okrenes na putu?Ja ako nemogu da izadjem na put kod svoje njive,znaci da nisam sredio ovratine.Heh, čuj ovo okretanje na putu... Imam možda 3 njive na kojima mogu okrenuti samo na jednom kraju na putu a ni na njima ne izlazim na put. Presmješno mi je to "nepotrebno gaženje" kao da će tu pofaliti 2 tone po jutru zrna ako uopće i pofali neko zrno... Mislim da više štete urade stalni tragovi nego okretanje u njivi.
Rekordan ili barem visoki prinos mozes da dobijes samo sa dobrim sklopom,zasto je smesno da se okrenes na putu?Ja ako nemogu da izadjem na put kod svoje njive,znaci da nisam sredio ovratine.
E kod mene je bas kontra. Nemogu da vidim da se neko okrece na putu. Jer u nasem ataru pre svega do donosi brdo biljnih ostataka po kojima treba svi da jasimo jer je domacin pravi. Zatim isto oranje ,tu izlazim prednjim tockovima samo, kad gospoda da bi ustedela 2 prohoda iskrpate celu leniju. Jer je njima tako lakse. A jako cesto je postala praksa da se uvratine vise i neoru. Kukuruz se seje od puta. Nema vise uvratina. Pa svi nesto ljuti sto kombajner napravi sebi mesta prvo. Samo da napomenem da sve operacije obavljam trag do traga. Na dan dosta njiva promenim i imam dosta okretanja. I nemam nameru da 1000 puta skacem preko neravnih lenija i slicno. Dzaba sto ja 10 klinova na drljaci polomim godisnje na lenije i slicno kad komsija prekoputa je odlucio da nema potrebe da ore uvratine. I napravi one jezike i iskrpati trag s njegove strane puta.Nece se obogatiti ali kad vidim da neko setvospremira njivu u prolece pa okrece u njivi a ima put meni nije dobro ,naravno svako radi kako je navikao i misli da treba ali bi trebalo izbegavati gazenje kadgod je moguce jer se time narusava struktura zemljista a ja planiram sinovima da ostavim njivu ne pistu