Prskalice

Sa vucenom prskalicom kad dodjes na njivu prvo uradis ceo krug,obe uvratine i obe duzi i onda ispunjavas sredinu bez problema,ja imam od 3000l sa 18m granama i ipsilon rudom i nikad nemam kuburu,a prskam i parcele od jutra i od 100 jutara i spic i kocku,stvar je probati pa onda komentarisati.

I kod nas se vodi velika dilema da li uzeti vucenu prskalicu od 1500L sa 15m... Ili nosenu od 800L ili 1000L (ista je cena ove dve nosene)....
Vucenu prsklicu moze vuci "mali" traktor..... A nosenu bi morao da nosi rus.... Treba da kupujem uzane gume ( sada su mi 16.9 R38 ) a i 13.6 R38 mi je siroko zbog povrca... Znaci morao bih da uzmem 11.2 R44 ili 9.5 R48... Rus tezak oko 4t prskalica oko 400kg +voda 1100l kada je puna.... Koliko ce traktor uplasti u zemlju (vlaznu) sa tim gumama 11.2.... Potono bih bar 15cm minimum.... Gde je vlaznije i dublje verovatno, imao sam prilike da vidim kako je prskan kukuruz posle kise, traktor u celoj njivi potonuo oko 25cm u tragovima.... 5x su spartali i dalje su se poznavali tragovi gde je prosao sa prskalicom naravno...
Jedino je sada problem sto vise ne postoji vucena prskalica sa klasicnom Y rudom.... Izbacili su to iz proizvodnje na toj od 1500L.... Nego je sada Klasicna ruda za donju poteznicu.... A ko hoce "Y" rudu, doplati dodatak od 175e koji se stavlja u poluge, pa se za to kaci prskalica....
Za vucenu prsklicu od 1500l 15m mehanika, sa povecavanjem i smanjivanjem pritiska iz kabine + gasenje svake sekcije iz kabine posebno (oni to zovu neka osnovna verzija kompjutera) + keramicke dizne 02 04 i za vetar treba oko 1100000dinara.....(kada bih joj stavio sve sto moze presla bih 1500000dinara)
Dok za nosenu od 1000L treba oko 850000-900000dinara... Pa sad ko sta voli neki izvoli....
Uglavnom rekli su mi na vise mesta da je do kraja januara jos novogodisnji popust sa zaliha... A od prvog febrara se vraca "redovna cena" +5% gore ide cena od srede.....

Ima kolega nas sa foruma Agm vucena 1500 l hidraulicna krila 12m.odlicno je uradjena prskalica.

- - - - - - - - - -

12m se najbolje uklapa u 6-rednu sejalicu,15 m jedino ako ima triplex,pa da se iskljuci par dizni kad se radi suncokret i kukuruz.

Ima kolega nas sa foruma Agm vucena 1500 l hidraulicna krila 12m.odlicno je uradjena prskalica.

- - - - - - - - - -

12m se najbolje uklapa u 6-rednu sejalicu,15 m jedino ako ima triplex,pa da se iskljuci par dizni kad se radi suncokret i kukuruz.
A sta ako su redovi na 50? Koja se onda bolje uklapa?

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

A posle te njive onda dodje veca. I onda jos jedna... S malom se 4 puta sipa voda a s vucenom jednom.
Ta od 1500 li jako lepo prati traktor. Negazi nove tragove. Bice sigirno po negde manevar dva vise da se okrene. Ali nadoknadice se to s autonomiom. Ona prska 8 do 10 ha. Zavisi s koliko vode ko ide.

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока

Tako je kolega sve si u pravu ja imam vucenu agromehaniku od 1500 l. i potvrdjujem to.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

Mislim da fali malo za 6 redova idealno...cesto vidim da ostane red nepoprskan,pa sastavni red u soji skupe,a video sam i da su neki dodavali po jos jednu diznu u nastavku grane,pa cak neko je stavi da prska ka spolja malo...

- - - - - - - - - -

I kod nas se vodi velika dilema da li uzeti vucenu prskalicu od 1500L sa 15m... Ili nosenu od 800L ili 1000L (ista je cena ove dve nosene)....
Vucenu prsklicu moze vuci "mali" traktor..... A nosenu bi morao da nosi rus.... Treba da kupujem uzane gume ( sada su mi 16.9 R38 ) a i 13.6 R38 mi je siroko zbog povrca... Znaci morao bih da uzmem 11.2 R44 ili 9.5 R48... Rus tezak oko 4t prskalica oko 400kg +voda 1100l kada je puna.... Koliko ce traktor uplasti u zemlju (vlaznu) sa tim gumama 11.2.... Potono bih bar 15cm minimum.... Gde je vlaznije i dublje verovatno, imao sam prilike da vidim kako je prskan kukuruz posle kise, traktor u celoj njivi potonuo oko 25cm u tragovima.... 5x su spartali i dalje su se poznavali tragovi gde je prosao sa prskalicom naravno...
Jedino je sada problem sto vise ne postoji vucena prskalica sa klasicnom Y rudom.... Izbacili su to iz proizvodnje na toj od 1500L.... Nego je sada Klasicna ruda za donju poteznicu.... A ko hoce "Y" rudu, doplati dodatak od 175e koji se stavlja u poluge, pa se za to kaci prskalica....
Za vucenu prsklicu od 1500l 15m mehanika, sa povecavanjem i smanjivanjem pritiska iz kabine + gasenje svake sekcije iz kabine posebno (oni to zovu neka osnovna verzija kompjutera) + keramicke dizne 02 04 i za vetar treba oko 1100000dinara.....(kada bih joj stavio sve sto moze presla bih 1500000dinara)
Dok za nosenu od 1000L treba oko 850000-900000dinara... Pa sad ko sta voli neki izvoli....
Uglavnom rekli su mi na vise mesta da je do kraja januara jos novogodisnji popust sa zaliha... A od prvog febrara se vraca "redovna cena" +5% gore ide cena od srede.....
1000 litara na poluge nije za rusa bez monobloka...prevelik teret,stradaju lezajevi na poluosovinama,pa i same poluosovine,pa poluge...a na monobloku glavni ventil,pa cupka redovno...za 1000 nosecu treba ozbiljan traktor.Opet sto kaze clan Sinisa 1500 vucna je dosta niska,a sledeci model preskupa itd itd...

Imamo mi na rusu dodata ona dva cilindra nazad naknadno ekstra su se pokazali.... Rus sa gumama 13.6 R38 je nizi u diferencijalu od te vucene prsklice od 1500l (klirens joj je 50cm, a uz doplatu vecih guma moza da bude i 60cm) ako cemo tako da gledamo, znaci i rus onda valja psenicu koja prolazi ispod njega sa nosenom prskalicom...?

Imamo mi na rusu dodata ona dva cilindra nazad naknadno ekstra su se pokazali.... Rus sa gumama 13.6 R38 je nizi u diferencijalu od te vucene prsklice od 1500l (klirens joj je 50cm, a uz doplatu vecih guma moza da bude i 60cm) ako cemo tako da gledamo, znaci i rus onda valja psenicu koja prolazi ispod njega sa nosenom prskalicom...?
Ma ti cilindri sa ekstra,znam-ali je ovde prica o lezajecima i poluosovinama...za taj teret nije...ljudima su otpadali zadnji tockovi sa sve pola osovine pod tim teretom,meni se raspao lezaj od teskih masina,pa te prijateljki savetujem...
I ako mogu da te zamolim za sliku cilindara na traktoru(tema Mtz),jer sam ja to napravio u svojoj reziji...pozdrav!

Moja Agromehanika od 1500 litara ima velike tockove i uopste nije niska. Prosle godine sam u julu ulazio u soju koja je bila toliko visoka da na pojedinim mestima nocu nisam video jer je bila vislja od farova na rusu. Na ovoj slici se vidi Y ruda koja se kaci na poluge i idealno prati traktor. Gde traktor napravi tragove tu ide i prskalica. I meni je bio veliki problem da li kupiti nosenu ili vucenu pa smo uzeli vucenu i ne bi se vracao na nosenu. Kod velikih nosenih prskalica kada je meksa zemlja traktor napravi jako duboke tragove. Radim sa njom 20 KJ sa jednim punjenjem.

Postoje mnogo bolje prskalice ali ne za te pare.

9a21on.jpg

Od svih poljoprivrednih radnji, sa prskalicom imam najmanje iskustva jer sam gledao da se sto manje trujem pa sam tu operaciju uvek prepustao nekom drugom. Nosene prskalice koje sam koristio su 440, 600, 660 i 700l sa krilima 8 i 12m i koristio sam vucenu 2200l sa 18m krilima mehanickim. Jedina kubura sa vucenom je kad komsijski kukuruzi porastu ili ima rastinja, onda treba sklapati krila ali i to nije problem jer se njiva svakako brzo uradi. Prskao sam i spiceve od 1.5 jutra koji idu na 0 i nije bilo problema. Iako nosena ima prednosti kod jako malih njiva, vucena sve to odradi bez problema. Ja se nesto jos neckam kako da sredim moju vucenu 2200l koja i dalje stoji neispravna. Mislim da ce do kraja biti sa krilima 12+1m upravo zbog sastava od sestoredne sejalice jer ja ne sejem sastave na manje od 70 kao mnogi sto rade pa ume da ostane neoprskano.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh