I kod nas se vodi velika dilema da li uzeti vucenu prskalicu od 1500L sa 15m... Ili nosenu od 800L ili 1000L (ista je cena ove dve nosene)....
Vucenu prsklicu moze vuci "mali" traktor..... A nosenu bi morao da nosi rus.... Treba da kupujem uzane gume ( sada su mi 16.9 R38 ) a i 13.6 R38 mi je siroko zbog povrca... Znaci morao bih da uzmem 11.2 R44 ili 9.5 R48... Rus tezak oko 4t prskalica oko 400kg +voda 1100l kada je puna.... Koliko ce traktor uplasti u zemlju (vlaznu) sa tim gumama 11.2.... Potono bih bar 15cm minimum.... Gde je vlaznije i dublje verovatno, imao sam prilike da vidim kako je prskan kukuruz posle kise, traktor u celoj njivi potonuo oko 25cm u tragovima.... 5x su spartali i dalje su se poznavali tragovi gde je prosao sa prskalicom naravno...
Jedino je sada problem sto vise ne postoji vucena prskalica sa klasicnom Y rudom.... Izbacili su to iz proizvodnje na toj od 1500L.... Nego je sada Klasicna ruda za donju poteznicu.... A ko hoce "Y" rudu, doplati dodatak od 175e koji se stavlja u poluge, pa se za to kaci prskalica....
Za vucenu prsklicu od 1500l 15m mehanika, sa povecavanjem i smanjivanjem pritiska iz kabine + gasenje svake sekcije iz kabine posebno (oni to zovu neka osnovna verzija kompjutera) + keramicke dizne 02 04 i za vetar treba oko 1100000dinara.....(kada bih joj stavio sve sto moze presla bih 1500000dinara)
Dok za nosenu od 1000L treba oko 850000-900000dinara... Pa sad ko sta voli neki izvoli....
Uglavnom rekli su mi na vise mesta da je do kraja januara jos novogodisnji popust sa zaliha... A od prvog febrara se vraca "redovna cena" +5% gore ide cena od srede.....