Prskalice

Treba mi pomoć, ušli su mi u dvorište i poskidali bakarne cevi sa prskalice sa sve diznama ... u pitanju je stara Agromehanika. Sad planiram da pravim nove cevi od pvc vodovodnih cevi, da kupim nosače dizni i namontiram sve sam. Za koji prečnik cevi su predvidjeni nosači dizni? Koliko treba da je rastojanje izmedju dizni? Koje nosače i dizne da kupim a da valjaju? Po prodavnicama sam našao neku malu privredu po ceni od 350 dinara za komplet nosač sa diznom, ali mi ne uliva poverenje ...

Cev od pola cola, razmak između rupa je 50cm. A za nosač, evo ti za poređenje slika jednog italijanskog kojeg sam kupio na sajmu, mogu potražiti vizitku od firme koja ih je prodavala. Cena je bila u rangu domaće male privrede, ali je kvalitet, po mom mišljenju, mnogo bolji. Gledaj da je kvalitetan materijal i da je precizna izrada. A dizne biraš po svojim potrebama...

image hosting 20mb

free image host

capture software

screenshot

image upload software

Da, ona gumena membrana je antikap sistem. Nju podupire mala opruga i dopušta prolazak vode tek pri nekom malom pritisku, mnogo bolje rešenje od kuglice u filteru.

Nisu sve vodovodne cevi istog kvaliteta,neke primaju lozu, neke samo mrljave.Kad budes uzimao cepove i krajeve ponesi parce cevi kao mustru jer ima razlicirih i cepova i pocetaka,neki budu za nijansu siri i nemoze da se zavrne,zatim obrati paznju na korak loze na cepu i pocetku,ima i njih razlicito nalozenih.Rupa za nosac dizne treba da je malo sira od 6 mm.Busio sam sesticom amerikanerom i malo prosirivao rucno da bude knap.

Ako je čep na navoj lakše ispustiš pred zimu vodu iz grana da ne bi smrzle tokom zime. Vakuum u grani ne dozvoljava da isteče voda iz grane, pa onda ili odvrneš čep na kraju cevi, ili odvrneš antikap sa poslednje dizne. Na Agromehanici je poslebno podložno izbijanje tih krajnjih čepova usled smrzavanja ako se voda ne odstrani iz grana...

Bok dečaki!
Evo da malo pokrenem ozbiljnu temu o svojoj prskalici koja me izluduje svaki put kad pomislim na nju.
Dakle radi se o prskalici RAU metalna Maribor 440l 8 metara grane.
prosle godine zamijenio ama bas sve od kompetnih gumica, membrane, dizne,ma nema kaj nisam nisam.
Mada je prskalica kupljena za smjesnu lovu nisam ni očekival neki bum efekt od nje, ali vrag neće surađivati, pa i da joj još malo udovoljim kupio sam joj danas i novi regulator za 500kn i kaj se desilo, opet neće surađivati.
Da pojasnim, o nekim pritiscima od 2-2,5bara o kojim vi ovdje pisete,ja mogu samo sanjati, meni pritisak oscilira, od 1-3bara onak kazaljka treperi sa time i mlaz na mlaznicama.
Kad onaj regulator pritiska navrtim/podignem pritisak na 4-5 bara, ma to prska milina, izjednačen mlaz koji ne treperi i na manometru je kostantno 5bara bez oscilacije i treperenja.
Inaće pumpa nije orginal od te prskalice, gore je Annovi Reverberi pumpa od 50l i u PAV-IN-u*

košta 3700kn+PDV.Tak da svatko može pitati kaj je to za zver gore.
Molim sve znalce da mj pomognu oko te vrezje prskalice.*
! PS napumpal zam zrak u onu zračnu membranu na 2,5bara

Pomozite molim VAS!

Nazad
Vrh