Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Frambusa sta je za tebe dokaz, ako nije ova radna sveska svakodnevnog unosenja podataka, mozda da ti se snime i posalju bankaraske uplate dnevne, poligraf, pisemena izjava dva svedoka, potvrda od notara... daj covece nemoj svoje lose rezultate i prinose stavljati ispred realnosti i cinjenica uspenih... naucimo da prastamo uspeh drugih bicemo i mi sami uspesniji (ugledajmo se i ucimo od takvih)

Vilamete hvala na ovoj slici, tvoj malinjak je skolski primer zasto malina trazi zaklon od sume,malina =sumsko voce, (tvoj je prakticno zaklonjen sa sve cetiti strane) uz sve ostale prirodne prednosti , uz veliki rad i pre svega veliko znanje i ljubav prema malinarstvu sasvim su normalni tvoji prinosi ...moze cak i bolje ....

Poslednja izmena:
Ljudi,meni samo nije jasno sta ko hoce da dokaze ,pa zar je toliko bitno koliki ko ima prinos????Ako imam prinos 25 tona po ha,imam ga za sebe,ako imam 10 tona po ha opet imam za sebe.....Smesna su mi ta prepucavanja kao mala deca....Sve sto radim,radim u svom interesu,zato se trudim da imam kvalitetan proizvod i visok prinos

Kolega @pole predlaže da prinos iskazujemo po kg po m/d što mislim da je najpoštenije .
Ja sam imao ove (pve :osmeh:) godine 4,61 kg po m/d a bilo bi i preko 5 da sam uspio sav rod pobrati, puno ih opalo.
A za kvalitet me hladnjačar nagradio tako što mi nije odbio za paket zaštite .

Jel da je ovo total :off_topic:. :osmeh:.

Kolega @pole predlaže da prinos iskazujemo po kg po m/d što mislim da je najpoštenije .
Ja sam imao ove (pve :osmeh:) godine 4,61 kg po m/d a bilo bi i preko 5 da sam uspio sav rod pobrati, puno ih opalo.
A za kvalitet me hladnjačar nagradio tako što mi nije odbio za paket zaštite .

Jel da je ovo total :off_topic:. :osmeh:.
U mom selu,a i u celom Arilju racunamo da je jedan ar malina 50 m duznih iz razloga sto je razlicita sirina redova.Kada kazem da imam 200 kg po aru to znaci da imam 200 kg na 50 m duznih

Vidi sad, ja sam na 2000 kvadrata zasadio 800 m/d. Sad po toj računici to dođe 16 ari, i imao sam prinos 231,25 kg po aru. A pošto 2000 kvadrata dođe 20 ari onda mi prinos dođe 185 kg po aru. I šta je sad pravilno , 231 ili 185 kg po aru ??

Vidi sad, ja sam na 2000 kvadrata zasadio 800 m/d. Sad po toj računici to dođe 16 ari, i imao sam prinos 231,25 kg po aru. A pošto 2000 kvadrata dođe 20 ari onda mi prinos dođe 185 kg po aru. I šta je sad pravilno , 231 ili 185 kg po aru ??
To zavisi kako se u tvom selu racuna :),po meni je 50m jedan ar

Da,dokaz nisu price rekla kazala,znam coveka,dokaz nije sveska itd.Ako hocete mogu vam poslati listove iz 15 i 16 gde cete videti vece prinose od onih o kojima vi pricate da ih je neko imao.Iako neobjavljujem svoje fotografije i izvode a nemam cega da se stidim.pod uslovima pod kojima je moj zasad.
Pisem o tome da je prakticno nemoguce ostvariti prinos od 20 do 30 tona na 1 hektar ili 5000 metara duznih zasada maline za 10 godina tog zasada,odnosno da se ca 1 hektar zasadjene maline za 10 godina ubere 200 do 300 tona.Pokusavam celo vreme pisanja da pojasnim kolegam koji su pocetnici da nije bad onako kako se pise i prica.Ko radi dugo u malinama sigurno zna,a ko se setio malina pre 5-6 godina i on to zna ali trazi krivca u drugima.Nekupujem sadnice maline tako da netreba da ih hvalite.
Nemam nameru da se vredjam i omalovazavam bilo ciji naporan i posten rad.ali pisanja koja nisu bas blizu istine hocu.
Ako me pozovete mogu doci do Arlja i Uzica i uveriti se u to,o svom trosku narednih 10 godina.

Sokkia; Naravno da se računa 50m dužnih reda a to je u stvari ovih tvoih 800d/m ili 16 ari. To svo vreme pokušavamo da objasnimo. Nije pogrešno što mi ovde računamo po aru niti je pogrešno što kaže Pole po metru dužnom. To su ustvari iste mere. Nije bitno kolika ti je njiva već koliko metara dužnih reda.

50m reda zauzima 100m kvadratnih. Ako si ti 50m reda posadio na 150m kvadratnih to je drugo i to se ne računa. To zavisi od toga koliko tebi treba da je obrađuješ ali malini treba 100m kvadratnih. Ili 1 ar

Sokkia; Naravno da se računa 50m dužnih reda a to je u stvari ovih tvoih 800d/m ili 16 ari. To svo vreme pokušavamo da objasnimo. Nije pogrešno što mi ovde računamo po aru niti je pogrešno što kaže Pole po metru dužnom. To su ustvari iste mere. Nije bitno kolika ti je njiva već koliko metara dužnih reda.

50m reda zauzima 100m kvadratnih. Ako si ti 50m reda posadio na 150m kvadratnih to je drugo i to se ne računa. To zavisi od toga koliko tebi treba da je obrađuješ ali malini treba 100m kvadratnih. Ili 1 ar

Ne bih da smaram, a osim toga nije ni tema ,ali...baš ovo boldirano u vašem odgovoru govori u prilog da je ispravnije navoditi m/d negoli are.

I ja sam izgleda racunao pogresno...
Do sad sam racunao red 50cm levo i desno znaci metar sirine x duzina reda.
Na njivi od 25ari imam 970m duznih ili malo manje od 10ari pod malinom(po mojoj racunici) ,tako racunam i djubrivo koje bacam i prinos...

Da se nadovezem,,,? Znam lika iz okolina Ljubovije ..viamet medjuredni razmak 1.8 mm ..znaci ima 55m/d/ar ..e sad 5mx5kg/m/d on dobija 25kg /ar vise od Vaseg racunanja ...Stoga i dalje tvrdim da je merodavnije racunati kg/m/d, ima u komsiluku gde je razmak 3.2m zbog uklapanja redova..? on nema ni celih 30m/m/d . Jos da napomenem da medjuredni razmak sto je manji ,tu su bolji prinosi...mozda zbog onog ...malina je sumska biljka..? i mnogo voli blizinu sume...zbog mikro -klime...:ppozdrav:

Ovi 50 metara koje vi spominjete to je za sortu vilamet,jer se ona sadi na 2 metra sirine red od reda.(A i ta duzina nije tacna na pocetku i kraju reda moras odmaket od medje,pa kuda ces obilazit kad frezas i kad beres malinu? Neces komsiji gazit po njivi.)Mora se makar po 1,5 metara odmaket i na jednu i na drugu stranu tako da maksimalno mozes imat 47 metara.A kod drugih sorti miker,polka i sl. minimalna sirina je 2,5 metara red od reda pa bude jos manja duzina po aru(oko 37,38 metara).

Poslednja izmena:
Ovi 50 metara koje vi spominjete to je za sortu vilamet,jer se ona sadi na 2 metra sirine red od reda.(A i ta duzina nije tacna na pocetku i kraju reda moras odmaket od medje,pa kuda ces obilazit kad frezas i kad beres malinu? Neces komsiji gazit po njivi.)Mora se makar po 1,5 metara odmaket i na jednu i na drugu stranu tako da maksimalno mozes imat 47 metara.A kod drugih sorti miker,polka i sl. minimalna sirina je 2,5 metara red od reda pa bude jos manja duzina po aru(oko 37,38 metara).

Na početku i kraju reda ti je put. Put odozgo, put odozdo i ne prelaziš u komšijino.

Ni tulaminu ne treba više od po metar sa jedne i druge strane reda. To što tebi treba da bi prošeo između i brao, to malinu ne zanima. To ti , kako moj komšija kaže, kradeš njivi zemlju. Pobogu zašto to radiš. Kako ne razumeš? :haha:

Joj šta radimo u ove zimske dane.

I gde je više ovaj admin? Zašto ne briše ove gluposti koje pišem?

haha

Vi racunate povrsinu pod malinom,a j sam racunao i potrebnu povrsinu za obradu te maline sa prolazima.

Poslednja izmena:
A sta cemo sa malinom gde je red 50m duzine,a gornja zica na 165cm i gde je red 50m duzine a zica na 190 kao ko kolege vilameta2012?

Ništa, visinu sami određujemo prema savetima ili iskustvima. Neko će reći da je šteta visoku malinu okratiti na 1,80m ako već može na 2.00m, a neko da je prinosnija niža u smislu krupnoće ploda. Kod mene naprimer je treća žica na 1.80m, znači lastari su na 1.90m.
Nešto slično je i kada se polemiše u vezi sa razmakom vezanih lastara.

Вучић дао малине Фабрицију „да проба и препоручи“

Председник Србије Александар Вучић састао се са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, а на почетку разговора поклонио му је малине као, како је истакао, један од најквалитетнијих српских производа.
"Донео сам малине из златиборског и моравичког краја да замолим драгог пријатеља Сема Фабриција да проба и, још боље, препоручи земљама ЕУ најквалитетније производе из Србије“, рекао је Вучић пред почетак састанка.

ИЗВОР:ТАНЈУГ
jQPktkqTURBXy8zNjFiODk0MGM3OTk1OTM0OTRiZDllYzEwZWQxNzEwMi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

A mi se ovde brinemo i komentarišemo u vezi sa cenom ???
Samo se strpimo dok Fabricio preporuči i onda ...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh