@Srb1n
Imate jako prefinjen smisao za humor, jako je zanimljivo to, ali vidite dok se pojedinci njima smeju oni polako ali sigurno Ukrajince prepoznaju kao svoje dobavljace. A ako nastavimo ovako ko ce se zadnji smejati... Mislite o tome...
Otkup se nastavlja ali po kojoj ceni? Vi ste pretpostavljam zadovoljni tom cenom.... ?
Ponovicemo se malo sada ali mozda ste zaboravili sta ste pisali..
Ako je izvoz stao i hladnjace pune neprodate a skupo placene robe od 2015 i 2016 a rod ove godine odlican i maline ima na sve strane onda ne bi trebalo da ima razlike da li je cena 0.5,1,2 ili 5e jer malina NEMA GDE DA STANE!
ZASTO bi neko kupovao robu koje ima na lageru da ne zna sta ce sa njom i za koju nema kupca?
Mi bi ,ako bi to sto vi pisete bilo tacno,imali jednu paradoksalnu situaciju da su hladnjace pune,izvoz stao ,kupaca nema a okup ide bez problema i jos se produzava u odnosu na proslu godinu.
A da vam odgovorim i za cenu, vec sam pisao ali mozda niste procitali.
Kako sve poslove u malinjaku obavljam porodicno odnosno nemam troskove dnevnica,hrane,zakupa mehanizacije..itd a malina mi je izvor dodatnog prihoda i sa ovom cenom ja sam u plusu.
Malinari koji od maline zive i koji moraju da placaju nadnice beracima su sa ovom cenom dovedeni u vrlo tesku situaciju jer kad odbiju sve troskove mogu da bude srecni ako su na pozitivnoj nuli.
Sta mislite gde ce ti malinari da "ustede" odnosno na cemu ce da smanje troskove?
Odgovor ce te videti sledece sezone kada dodju na berbu malinjaci koji zbog ovakve cene nisu adekvatno pripremljeni..pa ocekujem da ce te ponoviti svoju genijalnu recenicu da "moramo da smanjimo cenu a povecamo kvalitet"...Pa kao sto rekoste, mislite o tome..
I sa tih 15.000t Ukrajina ima za nekih 10.000t manji rod nego sto ima recimo BiH a poredjenje bilo teritorijalno bilo po broju stanovnika je iluzorno.Simbolicna proizvodnja mozda i jeste naspram nas ali velikim koracima grabe napred, sa 7.500 tona vec su dosli na 15.000 tona. Za toliko ce manje robe neko povuci iz Srbije e sada da li je to malo ili ne, ne znam neka svako
Nego mene interesuje druga stvar koju ste ovde potencirali a to je da ce zbog povecanja proizvodnje u Ukrajini SAMO Srbija izgubiti kupce.
Zasto niste rekli da ce recimo biti manja potraznja i za malinom iz Poljske ili Bugarske,valjda su i njima oni neka konkurencija, nego ce samo iz Srbije neko da povlaci manje robe.
Ispada da samo nasi kupci jedva cekaju da jos neko u okruzenju posadi malinu pa da odu i kupuju tamo.
I moram da dodam jos nesto na kraju vezano za ovo sto pisete..
Zasto se ne oglasava neko iz udruzenja hladnjacara po pitanju slabog izvoza,niskih cena..?
Po onoj staroj vojnickoj"vojska deli sudbinu naroda" pa tako i hladnjace cute i trpe i dele sudbinu nas proizvodjaca?
Pisali ste o tome da su za ovu situaciju krivi proizvodjaci koji su se opredelili za Polku i Polanu a znate i sami da bi tu istu situaciju Paun,kao predsednik udruzenja hladnjacara,mogao da resi za 2 minuta samo jednom svojom recenicom na bilo kojoj televiziji "Nemamo kupce za Polku i Polanu i one se sledece godine nece otkupljivati" ili "Trziste za Polku i Polanu je ograniceno ,otkupice se toliko i toliko tona i onda se otkup prekida" i automatski bi imali smanjenje povrsina pod malinom i preorijentisanje odredjenog dela proizvodjaca na Vilamet i Miker..Umesto toga hladnjace su prosle sezone izjednacile cenu pomenutih sorti sa Vilametom pa nije potrebano da neko bude nuklearni fizicar da bi zakljucio da ce to da dovede do povecanja zasada.
Kada se na ovo doda i cinjenica da za jesenje sorte i ne treba bas puno iskustva racunica je jasna..
Narod pokusava da prezivi i ne treba ga kriviti zbog toga.