Valjda ce moderacija da dozvoli ovaj post jer zaista neke stvari koje se provlace ne bi trebale da ostanu bez odgovora.
Nema fore sa cisternama, fore mogu da izvode madjionicari, mogu zeca da izvuku iz sesira npr ili sta ti ja znam sta vec da urade
Onaj ko moze u godini u kojoj imamo "hiperprodukciju" i kada je "dobar rod" i kada " maline ima na sve strane" i kada su hladnjace "prenele 10.000t mozda i vise" a "izvoz stao i nema upita" da smesti svu malinu u magacine i da pita jel ima jos po 100-120din je ili madjionicar ili lazov nema trece...
Pa u ovu sezonu smo preneli 10.000 tona mozda i vise skupo placene maline.
Na 10.000 tona dodajte ovogodisnji rod koji je dobar, zbog velikih povrsina, Srb1n znam ja dobro i zalazim svuda koliko smo povrsine prosirili bilo kakav prinos da ostvare rezultat je povecana proizvodnja. Kad na sve ovo dodamo Poljsku, Bugarsku, Bosnu, Kosovo, Ukrajinu dolazimo do situacije da strani kupci imaju ponudu maline i vise nego dobru.
Povecana proizvodnja nije isto sto i hiperprodukcija.
Pogledajte visnju, zadnje tri godine trziste igra protiv njih a ove godine su zaradili...
I kad ste me vec prozvali "zasto ja sebi dajem pravo da malinu stavim iznad ostalog voca" pa pomenuste visnju kao primer evo vam malo podataka za istu pa uporedite i MOZDA vam bude jasno.
"Извоз
вишњи из Србије ишао је у 9 земаља у 2015г, а највише у Русију (1,44 милиона евра), Немачку (686 хиљада евра), Италију (237)и Аустрију (227). Продата количина смањена је са 13.941 тона у 2013, на 7.369 у 2014 и на 3.248 тона у 2015г. Просечна извозна цена била је 811 евра по тони у 2015г."
Za zadnje tri godine proizvodnja visnje je smanjena sa 14.000t na 3.000t!!!!
I vi bas visnju uzeste za primer kako treba sa malinom pa ako smanjimo proizvodnju 5x na nekih cirka 20.000t bice cena 1.5e. WOOOOOHOOOO!!!!
A sad pogledajte kolika je bila prosecna izvozna cena visnje a proizvodjacu placano 20din po kg!
Tri godine ih "dave" pa ih jednu puste da udahnu pa ponovo...
I za kraj jos mi niste odgovorili(a bas me interesuje) zasto bi cena maline bila visa ako bi se kako vi predlazete "pocupala malina"?