Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Srb1n

Pravite se nevesti ili neobavesteni ali pre pet godina nije bilo malina po Vojvodini sada imaju vec i kombajne to je dokaz da je proizvodnja povecana, dokaz je broj firmi koje ucestvuju gore na otkupu vi ih mozda ne znate ali ja ih znam itd itd. Jako sam dobro obavesten, ne pisem napamet. Zapadna Srbija ima vece povrsine pod malinom, jug Srbije, deo oko drine itd. Svuda se povrsine pod malinom povecavaju.

Ne treba biti puno pametan pa doci do takvog zakljucka. Kada se zna da su prenete kolicine iz prosle godine i kada se zna da su banke manje kredita odobrile ove godine (gubici napravljeni prosle godine) zbog losih bilansa. U kombinaciji sa padom cena i velikim ovogodisnjim rodom ne samo kod nas nego i u svim drugim zemljama situacija uopste nije dobra.
Voleo bih da vas licno vidim na trzistu, da mi pokazete znanje i umece.

Moze on odredjene kolicine da ugovori u oktobru, novembru i decembru ali vecinu robe tada da ugovori ne moze, niti bi iko normalan to uradio, ugovarati nesto a da uopste ne znate sta ima na terenu, kakva je situacija.

" pre pet godina nije bilo malina po Vojvodini sada imaju vec i kombajne to je dokaz da je proizvodnja povecana" ovo moze da bude(a ne mora)dokaz da su povecane povrsine ali to nije praceno povecanjem prinosa.
Da bi ste shvatili o cemu vam pricam morate malo isprljati cipele i uci u neki od tih malinjaka koje vidite iz kola.Ja pored njih prolazim svakog dana i da nije nekorektno slikati tudju muku pokazao bih vam na sta lice malinjaci u Srbiji.
Koja velika hladnjaca je poslovala sa gubitkom ili prenela malinu u ovu sezonu?
Nema ni jedne a dacu vam primer Mondi Lamexa...
Uzmimo za primer proslu godinu i cenu od 2e za 1kg maline,i neka zamrzavanje,pakovanje u plasticne kese i transport izadju jos toliko znaci 1kg kosta hladnjacu 4e(ovo je prenaduvano ali cisto kao primer) ta ista kesa maline u Engleskoj kosta 5.72£(oko 8e)ili prepakovana 2,5£ za 125grama ili 20 funti(oko 24-25e) za kg!

[h=1]Tesco Frozen Raspberries 350G[/h]Product properties

• Vegetarian.jpg

£2.00(£5.72/kg)

[h=2]Description[/h]Frozen Raspberries

[h=2]Information[/h][h=3]Ingredients:[/h]Raspberry
[h=3]Storage:[/h]
  • Keep Frozen - See storage instructions.
[h=4]Packed in:[/h]Serbia

[h=4]Produced in:[/h]Serbia

2963f910.jpg

Valjda vam je jasno da su price o losim bilansima hladnjaca smesne.

"Voleo bih da vas licno vidim na trzistu, da mi pokazete znanje i umece." Verujte mi da bih i ja voleo da vidim vas u malinjaku pa da i vi meni pokazete znanje i umece..

@Srb1n
Malina uvek ide gore dole, ona ce se vratiti ponovo ako budemo pametno radili i kad iz posla izadju oni ljudi koji su u posao usli da bi se preko noci obogatili.
Pretpostavljam da ovde mislite na Vucicevica i njemu slicne?

E, a šta bi sa ovim protestom danas? Ili je to odloženo ili je sutra? :sta:

Sinoc u 2 dnevniku RTS 19 i 30 kratko saopstenje . . . Predsednik asocijacije malinara srbije Dobrivoje Radovic sa protesta u Ivanjici je izjavio kako su hladnjacari i izvoznici prevarili vladu Srbije i proizvodjace tako sto nisu ispostovali prethodni dogovor . ( sad ispade da su proizvodjaci i vlada neki partneri tj ostecene strane i podjednako trpe u ovoj prevari oko otkupa ? )

Ako pogledate i ovo sto je jefto okacio na prethodnoj strani http://infoliga.rs/2017/08/16/u-ivanjici-na-preobrazenje-protest-malinara/#more-4015 gde dan pre pomenutog protesta Dobrivoje izjavljuje
On je naglasio da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pokazao veliko razmevanje i maksimalno se zalagao da proizvođači budu plaćeni za svoj rad, te da su hladnjačri na ovaj način obmanuli ne samo malinare već i njega i državu.

Na svaki moguci nacin Dobrivoje pokusava da vladu i ministarstvo opere od bilo kakve odgovornosti kako se slucajno ne bi desilo da se opravdani gnev malinara na kraju ne bi prelio na njih tj institucije .
Ili radi za njih , ili se tek sprema a na ovaj nacin kupuje poene da po prestanku ove funkcije ( za sada im je ipak tu najkorisniji ) udje u vladajucu stranku na neki polozaj

A da nije sam u toj raboti govori i ova slika

Seticete se da je za 24.07 bio zakazan skup ( protest ) malinara , samo dan pre toga na poziv resornog ministra u nedelju popodne 18.00 Dobrivoje i jos 16 predstavnika odlaze za Beograd (http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/...malinara-iz-cele-srbije-stizu-u-vladu/pd1mtev ) i tamo u roku od odma ( za 40 min ) postizu dogovor i otkazuju predstojeci miting ???

Pa kakvi su to pregovori , dok su popili kafu ,sok , ovo ono njih 17 ( i iz ministarstva jos 10tak ) nije stiglo ni po rec da kazu ?
Poredjenja radi , pregovori radnika-sindikata sa vladom i vlasnicima Fijata trajali 4-5 dana i to intezivno po 12sati dnevno ( ako je verovat premijerki )
Lepo milos2506 kaze
Bilo je protesta, ostaje da se nadamo da će krenuti po svim gradovima Srbije. Jer drugačije se ništa neće desiti.
ulice se oni plase

Poslednja izmena:
Evo na primer jedna firma; a ponovo ono isto pitanje, znaš li da dosta hladnjačara izvoze sami sebi malinu?

urednik-direktor-informera-u-biznisu-sa-malinom-zaradio-milione

Jedna firma, ne vidim po cemu je ova firma posebna, mozda sto je jedan od njenih vlasnika poznato ime iz sveta medija?

Dosta hladnjaca izvoze sami sebi? Pisao sam o tome, ako kupci zele da kupe rascarinjenu robu onda je nekad potrebna da jos jedna firma bude napolju. Pojedine firme ne zele same da rascarinjavaju robu... A to na sta vi aludirate vasim pitanjem, to su samo kafanske price....

- - - - - - - - - -

@Srb1n

Ja sta god napisem moze da bude a i ne mora da znaci a vi sta god napisete to je samo istina, zanimljivo.

Koja velika hladnjaca je poslovala sa gubitkom i prenela kolicine u ovu godinu??? Pa u ovu sezonu smo preneli 10.000 tona mozda i vise skupo placene maline. Te hladnjace (nije lepo javno iznositi podatke koje kako poslovao) su se "kockale" nisu je htele prodati i preseci gubitak i sada opet ulaze u neizvesnost prenoseci je u ovu godinu misleci da ce se cena u prodaji ponovo vratiti na na nivo na kome bi oni mogli svoje gubitke da izbegnu... Tih 10.000 tona je gubitak koji ce neko morati da plati. Taj poslovni rizik vas proizvodjace ne dotice jer ste prosslogodisnju malinu naplatili ali pojedinci su pod znakom pitanja sta i kako dalje ako i ovu godinu budu negativno poslovali. Kada pisem o rizicima to su stvari koje morate razumeti i izbaciti sebi iz glave da samo malinu treba kupiti a prodace se sigurno da ostane zarade... Sta kada se takav scenario ne desi.

Na 10.000 tona dodajte ovogodisnji rod koji je dobar, zbog velikih povrsina, Srb1n znam ja dobro i zalazim svuda koliko smo povrsine prosirili bilo kakav prinos da ostvare rezultat je povecana proizvodnja. Kad na sve ovo dodamo Poljsku, Bugarsku, Bosnu, Kosovo, Ukrajinu dolazimo do situacije da strani kupci imaju ponudu maline i vise nego dobru.

Sto se tice Mondija i Lemexa... Vidi se da ocigledno nikad niste radili sa marketima i velikim sistemima jer da ste radili znali bi da cena sa rafa nije ni priblizno cena koja je placena dobavljacu jer ko zna koliko je drugih firmi ukljuceno izmedju njih i krajnjeg kupca. Pa gde su tu standardi koje oni moraju da ispostuju, gde su troskovi logistike, minimalne porudzbine, valuta placanja, razne odredbe ugovora koje ukljucuju neke druge troskove ... Na kraju kada se sve sabere i oduzme, prodaja u jedan ovakav sistem znaci dobru zaradu (sigurno bolju nego isti ovakav proizvod pakovati u zbirno pakovanje) ali nikako tu koja je vama u glavi a i kolicine koje se mogu prodate ovom sistemu su ogranicene... Kada stvari samo pogledate malo drugacije onda mozete shvatiti ovo sto vam pisem.

Zasto mislite da su bilansi smesni... Ko bi to sebi dozvolio da napravi lose bilanse i ostane sledece godine bez novca za otkup? Sta nekoga navodi na jednu takvu suludu akciju? Ja vam sve objasnim na lako razumljiv i realan nacin a vi sve objasnjavate teorijom zavere i bez ikakvih utemeljenja u poslovnom i ekonomskom smislu.

Ja jos jednom pitam evo i vas, kako ljudi koji se bave procenom rizika prilikom odobravanja kredita ako je po vama sve lazno rade svoj posao...? Jel bacaju graske, gledaju u nebo, jel mozda pevaju nesto usput ili mozda ipak gledaju u te brojeve gde vam je po svakoj stavci tacno navedeno sta kako i koliko. Ipak izgleda da za vas normalna objasnjenja nisu prihvatljiva, kafanske price i teorije zavere su prihvatljivije.

@Miloica

Ja kada sam vam pisao ko treba da vas zastupa vi ste se meni smejali i nazivali me raznim imena... To ce vam se uvek desavati kada ispred vlade imate ljude koji nemaju iskustva, znanja i koji nisu ostvareni u poslovnom smislu... Ali vi meni pojedinci napisase kako je pogubno da neko ko ima iskustva i ko je pismen sedi prko puta vlade... A izgleda je isto i stetno ako moze brzo da dodje do informacija a stetno je i ako je samostalan i ako niko ne moze ni na koji nacin da ga uceni, zaplasi ili potkupi. Ali dobro, nema veze navikao sam, samo me zanima gde je ta granica, koliko puta moraju vasi da vas prevare da bi shvatili??? Jer ja prdstavnike proizvodjaca nisam birao samo sam komentarisao da nemaju ni znanja, ni umeca, ni iskustva da za vas ispregovaraju bilo kakvu bolju poziciju a o nekakvom odrzivom modelu o tome tek ne treba trositi reci.

Sve sto napisem ispostavi se pre ili kasnije da je istina, samo je nekima to tesko da shhvate...

Na 10.000 tona dodajte ovogodisnji rod koji je dobar, zbog velikih povrsina

Ajd' da i ja kazem koju :osmeh:

Ne slazem se da je ovogodisnji rod bolji od proslogodisnjeg... Znate dobro kakvih problema sa vremenom smo imali i imamo i dalje mi koji drzimo jesenje sorte... U toku ove nedelje sam se cuo sa bar 20 ljudi kojekude i bez obzira na kompletne agrotehnicke mere koje su preduzete svi do jednog su rekli da su im malinjaci pretrpeli gubitke u odnosu na proslu godinu i da nisu zadovoljni kvalitetom maline... Kako wilameta i mikera, tako polke i polane... Uostalom, na jednom prilogu koji je podeljen ovde u nekom od postova se vidi deo iz sortirnice u hladnjaci gde su skoro sve maline pobelele :))) Mene interesuje kome vi dalje 'uvaljujete' takvu robu?! (ali po meni zaista uvaljujete) :)

Drugo, evo dok pisem cekam da mi se jave kolege iz Bosne da vidim sa njima kakva je situacija tamo... Mada po onome sto sam cuo zadnji put jeste da su i oni u kanalu teskom... Sto sa cenom, sto sa rodom...

Sto se Bugarske tice, cuo sam se sa 2 coveka, (Garga i Zare) koji mi rekose da su i oni tamo pretrpeli velike stete od suše i da ce imati dosta manji prinos nego prosle godine... Ali da me ne shvatite pogresno, nisu to "samo dva coveka", nego dva coveka koji su povezani sa jos dosta ljudi ponaosob... Kao i kolege iz Bosne kad pitaju mene kako je ovde... Ne pricam u svoje ime da je lose, nego u ime svih nas... Ko kaze da je dobro, tom po meni nesto fali u glavi :)))

Sta ste jos spomenuli? Kosovo i Ukrajinu?! Ma daaaj... Oni su boranija :) Mislim da su vise maline proizveli ove godine Madjari od Ukrainaca i Bugara :))) A ako uspem da nadjem neke ljude iz HU danas javicu vam i kakvo je stanje kod njih....

Jedino Poljaci ostaju u igri i to je to... A koliko ce oni izgurati do kraja sezone cemo znati tek u novembru. U septembru ce biti malina vise nego duplo u odnosu na ovo branje sto je bilo sada!

A sto se tice "velikih povrsina"... Krivo mi je sto nisam ranije otisao prosle nedelje dok je bilo dana da obidjem neke malinjake (nisam stigao jer sam brao kod mene), uglavnom dosao sam kasno i video sam kompletno zatravljene malinjake finih povrsina od pola ha pa na vise koje nece ljudi da rade zbog niske cene... Isao sam na potezu od Batajnice do Fruske Gore pa nazad do Novih Karlovaca (Sasa) i nazad preko Belegisa na Banovce... Tako da u samo tih par sati sto sam bio uvece sa nekim prijateljima kojekude i video sta sam mogao u mraku naspram lampi mi govori da koliko god da su zasadi mozda i prosireni ili postojali vec neki veliki to samo postoji kao mrtvo slovo na papiru (tj. napisano ovde)... U stvarnosti je da sa tih povrsina koje su prosle godine isterale pa desetina tona ove godine nece isterati nista ili ce isterati nesto jaaako malo...

Prema tome, da sumiram... Sa nekim stvarima se mozda i slozim sto napisete, stoji kao neka logika, ali ovo oko kvaliteta ove godine, kao i kvantiteta sa vecih prostora ostaje samo u domenu sto vi napisašte "kafanske price" ;)

Ovaj lider sa protesta Radovic nekako me silno potseca na onog Terzica (sto je pre neku godinu "prodao svu srpsku malinu nekom austrijancu" i onda postao presednik skupstine Arilja...svasta sam se nagledao u ovoj malini i sve probao i verujem samo onome koji hoce da je kupi i dobro plati. Hladnjace koje obilazim za iducu godinu nam spremaju ovu pricu: istaknuce cenu pa ko hoce da proda malinu "prodao je", kazu ne zele vise da im neko "predaje" (akontne cene) svezu malinu i trazi cenu posle.. kazu bice "taknuto maknuto ko u sahu"...mozda ce tako i biti bolje za moj dobar vrhunski kvalitet trazicu vecu cenu od prosecnosti valjda ce kvalitet preovladati a ne "daj robu platicu ti videcemo koliko" bato pare na sunce odmah a ne da zivimo u laznoj nadi o ceni...
Da li neko zna da li novi zakon koji spremaju o placanju nadnicara-beraca znaci i da moram da placam na "belo" i clanove moje porodice koji beru u malinjaku ili i njih moram da prijavim i placam doprinose ili se to odnosi samo na berace koji dodju sa strane ? Koliko vidim iz novina (nisam bio na protestu jer sam sad postao polu-hladnjacar sa mojom zamrznutom mailnom a peklii smo prase) jedino je dobijeno za nas malinare je obecanje o novom zakonu o placanju na "belo" beraca ...

Poslednja izmena:
@Miloica

Ja kada sam vam pisao ko treba da vas zastupa vi ste se meni smejali i nazivali me raznim imena...

Gospodine poznavalac_prilika vi ste mene izgleda sa nekim pomesali :sta:

Procitajte pazljivije moje komentare na tu temu . . .

Bas me zanima kako to malinari i sl udruzenja biraju svoje predstavnike ?

Ogromne svote novca su u pitanju , ozbiljan posao ( nekome i jedini ) je doveden na rub propasti a sve vas u toj bransi predstavljaju pojedini polupismeni ljudi ?

Mozda oni to i ne zele , ali cini mi se da svojim izjavama samo dodatno guraju kola nizbrdo .

Sto ne bi ste angazovali profesionalne ( pa cak i strane ) agencije da posreduju izmedju proizvodjaca , hladnjacara , trgovinskih lanaca i preradjivaca sirom zapada? ( urade sondazu trzista , pretpostave cenu za sledecu god i na osnovu toga predloze sta i kako )

Ovako ode Dobrivoje i par njegovih kod ministra ( kad se smiluje da ih primi ) , popiju sok kafu , ovo ono , slikaju se za TV i na kraju ih od@jebe izjavom " ne moze drzava da odredjuje cenu malina"

Nece vama probleme resiti ni drzava , ni hladnjacari a ponajmanje oni vasi predstavnici ( iz udruznja )

Samo profesionalno angazovani ljudi od struke ( znaci oni koji rade za novac ) imaju sanse protiv hladnjacara , drzave i ostale

kamarile a ne ovi zastupnici sto znaju samo da galame

Ovo su samo neki citati mojih komentara ( da ne kopam vise po temi ) zbog kojih me pogresno prozivate :haha:
( mozete i sami proveriti , 335 , 339 , 346 . . . . . brojevi pomenutih poruka )

Poslednja izmena:
@Miloica
Ja se izvinjavam, post upucen vama a odnosi se generalno na sve protivnike mojih ideja i onih koji nisu spremni da se menjaju.

@marko17

Ja sam predvideo sta ce se dogoditi, ne mogu ljudi bez znanja i iskustva nikad napraviti rezultat. Ali nas narod, voli lepe price, ne vole kad im se kaze istina. A istina je da je situacija krajnje ozbiljna. A i ta akontna cena, nigde nisam cuo da to jos negde egzistira nego kod nas. Akontna cena je dobra ali za model o kome sam pisao gde ce obe strane prihvatiti rizik i na kraju podeliti gubitak/dobit. Vidite Marko kako je kada rizikujete, zamislite da imate recimo 20puta vise zamrznute maline pa da to treba prodati a novac vam treba... A sto se tice predstavnika proizvodjaca, oni sta god urade ili ne urade na kraju bude ''puj pike ne vazi'' uopste ne odgovaraju za svoje rezultate sto je po meni suludo.

A i ta akontna cena, nigde nisam cuo da to jos negde egzistira nego kod nas. Akontna cena je dobra ali za model o kome sam pisao gde ce obe strane prihvatiti rizik i na kraju podeliti gubitak/dobit. .

Pa već postoi godinama model preraspodele dobiti 49% na prema 51% u korist proizvođača ali hladnjačari taj dogovor nikad nisu ispoštovali.

Za Poznavaoca

Dokle ce te vrteti praznu pricu i menjati teze?HLADNJACARI SE NE DRZE DOGOVORA i to oni domaci.Kasne sa isplatom i ne isplacuju cenu kao Crops i Descur a to je za vilamet 150-160 dinara.Izvozne cene maline su visoke,to svi znaju.Dokumentovano je i na forumu.Takodje stigli su zvanicni podaci sa carine.Nema govora o hiperprodukciji kako kod nas,tako i u svetu,pogotovo kod letnjih sorti.Jedino je tacno da je traznja niza nego prosle godine,ali cene nisu pale!

- - - - - - - - - -

Marko kod koga si zamrznuo malinu?

@vilamet2012

Preraspodela dobiti, od kada cemo da racunamo to, hocemo li da racunamo i proslu godinu kada su proizvodjaci po tom modelu trebale deo novca da vrate jer su hladnjace poslovale negativno.

Vidite da bi taj model funkcionisao moraju proizvodjaci biti spremni da prihvate rizik a to znaci podela dobiti ali i eventualnog gubitka. Nijedan posao na kugli zemaljskoj ne garantuje uvek samo dobitak.

@jevto

Koji hladnjacari se ne drze dogovora? Kako bilo kakvo potpisivanje moze da se uzme kao legitimno kad sa jedne strane imate proizvodjace koji prinudom i svojom brojnoscu nastoje da zastrase i drzavu i hladnjace. Sa druge strane drzava vrsi pritisak na hladnjace da se isplati nesto sto nema utemeljenja trenutno na trzistu. Ako je drzava tako sigurna u te takozvane velike izvozne cene, oni imaju sve podatke sa carine, neka onda drza otkupi svu robu i isplati proizvodjacima ono na sta druge primorava.

Sta je dokazano , proslogodisnji ugovor i to jedno vozilo u naj kvalitetu a Srbija proizvede 80-100.000tona i to ne naj kvaliteta ima tu i griza i bloka, te dve kategorije niko ne pominje ispade da samo rolend prodajemo...

Traznja je niza, cene su nize, maline ima na sve strane. Nema visnje , nema jagode... Pogledajte visnju, zadnje tri godine trziste igra protiv njih a ove godine su zaradili...

@Srb1n
Sto se tice Mondija i Lemexa... Vidi se da ocigledno nikad niste radili sa marketima i velikim sistemima jer da ste radili znali bi da cena sa rafa nije ni priblizno cena koja je placena dobavljacu jer ko zna koliko je drugih firmi ukljuceno izmedju njih i krajnjeg kupca. Pa gde su tu standardi koje oni moraju da ispostuju, gde su troskovi logistike, minimalne porudzbine, valuta placanja, razne odredbe ugovora koje ukljucuju neke druge troskove ... Na kraju kada se sve sabere i oduzme, prodaja u jedan ovakav sistem znaci dobru zaradu (sigurno bolju nego isti ovakav proizvod pakovati u zbirno pakovanje) ali nikako tu koja je vama u glavi a i kolicine koje se mogu prodate ovom sistemu su ogranicene... Kada stvari samo pogledate malo drugacije onda mozete shvatiti ovo sto vam pisem.
Zato sam i postavio sliku maline koja je proizvedena,zamrznuta i spakovana u Srbiji.Znaci govorimo o SIROVINI-o prvoj i najjeftinijoj karici,svaki sledeci proizvod-preradjevina ima vecu cenu.
I sami lepo kazete "ko zna koliko je drugih firmi ukljuceno izmedju njih i krajnjeg kupca" mozda 5 a mozda ni jedna, ko zna...

Ja sta god napisem moze da bude a i ne mora da znaci a vi sta god napisete to je samo istina, zanimljivo.Na 10.000 tona dodajte ovogodisnji rod koji je dobar, zbog velikih povrsina, Srb1n znam ja dobro i zalazim svuda koliko smo povrsine prosirili bilo kakav prinos da ostvare rezultat je povecana proizvodnja."
Vi krecete od pogresne pretpostavke da svi malinjaci konstantno daju isti ili veci rod i na to dodajete nove zasade sa (pogresnom) pretpostavkom da neiskusni malinari(ovde ubrajam i sebe) mogu da izvuku neki fantastican prinos.
Da to nije tako kako vi mislite pokazuju zvanicni podaci o otkupljenim kolicinama u zadnjih 8 godina gde se vidi da je nas prinos+uvoz prosecno na nivou od oko 80.000t.
Evo vam i jedne slike sta se donosi-otkupljuje ove godine(slikano na rampi u hladnjaci) da se nadovezem na vasu konstataciju kako je ovogodisnji rod dobar...
snc00321.jpg

"Pa u ovu sezonu smo preneli 10.000 tona mozda i vise skupo placene maline. Te hladnjace (nije lepo javno iznositi podatke koje kako poslovao)"
NI JEDNA velika hladnjaca nije prenela malinu iz prosle sezone,problem imaju male hladnjace koje nemaju ugovore za izvoz nego su,prateci cenu velikih i ocekujuci da kad oni ostanu bez robe preprodaju velikim hladnjacama svoju malinu,napravile losu procenu.
Zasto mislite da su bilansi smesni... Ko bi to sebi dozvolio da napravi lose bilanse
Ja upravo i pricam da ni jedna velika hladnjaca nema los bilans a vi mi navedite jednu kojoj nije odobren kredit za otkup zato sto su prosle godine "napravile losu procenu pa sad rade na zilet".
A ako malo bolje pogledate sta ste napisali u istom postu videcete gde gresite.

"Ko bi to sebi dozvolio da napravi lose bilanse i ostane sledece godine bez novca za otkup? Sta nekoga navodi na jednu takvu suludu akciju? Ja vam sve objasnim na lako razumljiv i realan nacin a vi sve objasnjavate teorijom zavere i bez ikakvih utemeljenja u poslovnom i ekonomskom smislu.

"pojedinci su pod znakom pitanja sta i kako dalje ako i ovu godinu budu negativno poslovali"

"kako ljudi koji se bave procenom rizika prilikom odobravanja kredita ako je po vama sve lazno rade svoj posao...? Jel bacaju graske, gledaju u nebo, jel mozda pevaju nesto usput ili mozda ipak gledaju u te brojeve gde vam je po svakoj stavci tacno navedeno sta kako i koliko.":sta:
Tih 10.000 tona je gubitak koji ce neko morati da plati.Taj poslovni rizik vas proizvodjace ne dotice jer ste prosslogodisnju malinu naplatili

Pogledajte po kojoj ceni je zavrsen otkup na jugu i po Macvi pa recite ponovo da proizvodjace to ne dotice..

Slozio bih se sa Srbinom, mozda su je prosle godine i platili koliko treba, ali su zato ove godine oteli proizvodjacima deo tih para, tako da mu dodje da je i prosle godine cena maline bila oko 120 din

Sent from my Samsung A5

Kako mi zastrasujemo drzavu?A ciji smo mi drzavljani?Ovo je valjda nasa drzava i trebala bi biti na strani sopstvenih gradjana,svojih poreskih obveznika!Pamet u glavu,zar ne vidite da je sve na ivici?SVI SU NEZADOVOLJNI!Radnici kod stranih i domacih investitora,poljoprivrednici,policajci,vojnici,prosvetari...Stajete na muku ovom napacenom narodu.Molite Boga da se na Balkanu ne zapuca...

Jefto smiri se malo, zemljace dosta je bilo pucanja i tih gluposti to sto ti nisu ove godine isplatili 240 dinara neznaci da nece za dve godine biti i 300 nista u zivotu nije sigurno au poslu jos manje. Nemoze se stalno zaradjivati... u malini smo dobro prosli zadnje 4 godine jedna je losa prosek kad napravis moglo je sta i da se ustedi budimo iskreni i negledajmo sve tako crno.... prodacu ja i svoj orginal pa cemo zajedno na Mackat na pecenje sve je bolje od pucnjave....
srb1ne ova malina stvarno lose izgleda to nebi ni na pijaci moglo da se proda. Ovo nemoze ni onaj ko je ubrao da pojede kako ce onda to neko uposte da proda i po kojoj ceni... zar je ovo poznata kvalitetna srpska malina ? Po kojoj ceni "ovo" otkupljuju hladnjace?

@Srb1n

Pisao sam vec o tome zasto se jednoj firmi ne isplati da ulazi u market samo sa jednim proizvodom. Ima ih izmedju naseg prodavca i marketa samo je pitanje broja, to vam govorim iz iskustva. Sirovina je uvek jeftinija ali za finalni proizvod potrebna su i odredjena ulaganja, standardi, pa provera tih standarda od strane kupca itd itd . Ali vi sve volite da pojednostavite nista nije tako jednostavno kao sto izgleda.

Zasto uvek ekstremni primer? Pa ova malina nema cenu, ko bi je kupio i za sta, ovo je treca klasa ? Ovakva malina moze da ide jedino u industriju... I ispodprosecnim prinosom mi stizemo do 80.000 tona bez problema... Niko nije ni mislio da jedan malinar iz Leskovca ili vojvodine ili nekog drugog kraja Srbije moze dostici prinos zapadne Srbije koji su profesionalci u tom poslu i koji imaju najduzu tradiciju kod nas.

I male i velike hladnjace su prenele malinu u ovu godinu, samo su to stvari koje se ne rado pricaju, pogotovu ne proizvodjacima...

Ja bih voleo da delim vas optimizam ali u nekim poslovnim krugovima i krugovima ljudi koji se bave finansijama jasno se uocila cinjenica da je puno manje sredstava plasirano u odnosu na prethodnu godinu. Cena po 1 kg sveze maline je bila manja u odnosu na proslu godinu tako da su tu hladnjace nekako uspele da funkcionisu a da problem sa novcem ne dodje do izrazaja.

Boldujte moje recenice a tu lepo i jasno moze da se dodje do zakljucka da ne postoje vise sile, graske, ne peva se, vec se gledaju cifre, bilansi, isti oni za koje neko rece da su lazni, da se pogresni itd. E vidite te brojke Srb1n su jako lose bile prosle godine i to je razlog zasto je puno manje sredstava plasirano... Mnogi nisu dobili sredstva ali su se "dovijali" na razne nacine...

To koliko je gde placena malina videcemo na kraju a kako ce je ovi prodati sto su je najskuplje platili i to cemo videti... Bojim se da ovi sto su je malo skuplje platili moraju malo da sacekaju... Trenutno oni nemaju matematiku prilikom prodaje robe po sadasnjim cenama. A dok se ceka troskovi su vam iz dana u dan sve veci... Kako troskovi rastu tako i raste i cena proizvoda koji prodajete a trziste ide nadole, barem za sada... Hoce li se to promeniti ili nece, videcemo to je poslovni rizik...

@frigy

Niko nikome nista nije oteo... Proizvodjaci su sami mogli odluciti hoce li malinu svezu prodati nekoj hladnjaci ili ne... Po vama to dodje kao da su hladnjace silom naterale proizvodjace da im prodaju malinu... U najgorem slucaju proizvodjaci su mogli tu istu malinu da zamrznu pa kasnije da je prodaju izarade novac... Ali vidite, niko ne bi da rizikuje svi bi da imaju sto bolju cenu ali ako moze da neko drugi rizikuje umesto njega.

@jevto

Vi koristite svoju brojnost i tako trazite svoje zahteve. Vasi zahtevi nemaju blage veze sa trzistem. Da je istina sve sto pisete , sta bi bio problem za drzavu da vas isplati pokupuje svu robu od hladnjaca a jos pri tome i zaradi... Problem je sto i drzava zna da racuna pa joj je lakse da krivicu svali na drugoga a sama opere ruke. Kod drzave su svi podaci po kojima se roba izvozi, te podatke imaju sa carine.

@marko17

Pojedinci jedino znaju recnik sile da koriste a to nikad nikome dobra nije donelo.

@Srb1n
Zasto uvek ekstremni primer? Pa ova malina nema cenu, ko bi je kupio i za sta, ovo je treca klasa ? Ovakva malina moze da ide jedino u industriju... I ispodprosecnim prinosom mi stizemo do 80.000 tona bez problema... Niko nije ni mislio da jedan malinar iz Leskovca ili vojvodine ili nekog drugog kraja Srbije moze dostici prinos zapadne Srbije koji su profesionalci u tom poslu i koji imaju najduzu tradiciju kod nas.

Nije ovo ekstremni primer nego slika kako malina izgleda po ovakvom vremenu bez zasene i vode.E sad vidite jedan paradoks da se takva malina otkupljuje kao druga klasa po ceni od 100din za kg dok se malina koja je prva klasa otkupljuje po 120din a po jugu i macvi je prva klasa otkupljivana po 90-100din.
ZASTO bi hladnjaca ili bilo ko otkupljivao onakvu malinu ako ima prvoklasnu malinu iz prosle godine kada su vremenski uslovi bili idealni?
A evo vam slike moje maline cisto da vidite razliku pa mi recite da li ova razlika u kvalitetu vredi vise od 20din po kg..

snc00322.jpg

I jos jednu stvar moram da dodam..
Vi uporno pricate kako je malina prosle godine bila preplacena i da je otkupljena po ceni od 220-240din(sto nije 2e kako vi tvrdite) ali ono sto ne kazete je da nije sva malina otkupljena po toj ceni vec su pomenute kolege iz krajeva gde prvo stize ponovo izigrani kao i ove godine pa su jedva uhvatili prosek od 160din( sto nije ni 1.5e) i to ako su imali srece.
Hvatati se za maksimalno isplacenu cenu sa jedne i minimalnu prodajnu cenu griza sa druge strane i iz toga izvlaciti zakljucak da su hladnjacari u gubitku je neozbiljno,da ne koristim drugu rec..
Druga stvar su prinosi koji i kada su ispodprosecni i kada su prosecni i kada su natprosecni NE PRELAZE 80.000t.Imate i izjavu ministra Nedimovica koji kaze da je SAMO U JANUARU(u jeku kampanje punih skladista) uvezeno 2.000t.

@Srb1n

Kvalitet treba da se plati uvek sam za to, a to sto ce neko uzeti i takvu malinu pa na njoj mozda nece zaraditi ili ce mozda izgubiti to je njegova licna odluka. Oko razlicitih cena pa hiljadu puta smo pisali o tome, nije ni krompir ni psenica, ni kupina, ni visnja, ni .... uzmite bilo koji proizvod iste cene na teritoriji cele drzave pa zasto bi onda bila i malina... Cena zavisi od ponude i potraznje na trzistu, zavisi od toga koliko ima ili nema konkurencije negde na nekom terenu i od jos gomile drugih stvari. Ne znam zasto vi uvek uzimate sebi za pravo da malinu uzdizete iznad svog ostalog voca...? Pa i ostalo voce se izvozi a nema istu cenu otkupa na celoj teritoriji Srbije...

Nikada cena u otkupu maline nece i ne moze biti ista. To je trziste, nigde nije ni isti kvalitet, nigde nije ni ista konkurencija, nigde nije ni ista kolicina itd itd. To sve utice na cenu. Nisu iste cene ni drugih proizvoda , to je lako razumeti, izgleda samo vama to pada tesko...

Ja se ne hvatam u nesto sto ne znam, koristim se brojevima a brojke i bilansi kazu da je veliki broj hladnjaca proslu godinu zavrsilo negativno. To nisam ja zakljucio samo, to su zakljucili i ljudi u bankama koji prave bilanse pa su manje novca plasirali ove godine.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh