@Srb1n
Pravite se nevesti ili neobavesteni ali pre pet godina nije bilo malina po Vojvodini sada imaju vec i kombajne to je dokaz da je proizvodnja povecana, dokaz je broj firmi koje ucestvuju gore na otkupu vi ih mozda ne znate ali ja ih znam itd itd. Jako sam dobro obavesten, ne pisem napamet. Zapadna Srbija ima vece povrsine pod malinom, jug Srbije, deo oko drine itd. Svuda se povrsine pod malinom povecavaju.
Ne treba biti puno pametan pa doci do takvog zakljucka. Kada se zna da su prenete kolicine iz prosle godine i kada se zna da su banke manje kredita odobrile ove godine (gubici napravljeni prosle godine) zbog losih bilansa. U kombinaciji sa padom cena i velikim ovogodisnjim rodom ne samo kod nas nego i u svim drugim zemljama situacija uopste nije dobra.
Voleo bih da vas licno vidim na trzistu, da mi pokazete znanje i umece.
Moze on odredjene kolicine da ugovori u oktobru, novembru i decembru ali vecinu robe tada da ugovori ne moze, niti bi iko normalan to uradio, ugovarati nesto a da uopste ne znate sta ima na terenu, kakva je situacija.
" pre pet godina nije bilo malina po Vojvodini sada imaju vec i kombajne to je dokaz da je proizvodnja povecana" ovo moze da bude(a ne mora)dokaz da su povecane povrsine ali to nije praceno povecanjem prinosa.
Da bi ste shvatili o cemu vam pricam morate malo isprljati cipele i uci u neki od tih malinjaka koje vidite iz kola.Ja pored njih prolazim svakog dana i da nije nekorektno slikati tudju muku pokazao bih vam na sta lice malinjaci u Srbiji.
Koja velika hladnjaca je poslovala sa gubitkom ili prenela malinu u ovu sezonu?
Nema ni jedne a dacu vam primer Mondi Lamexa...
Uzmimo za primer proslu godinu i cenu od 2e za 1kg maline,i neka zamrzavanje,pakovanje u plasticne kese i transport izadju jos toliko znaci 1kg kosta hladnjacu 4e(ovo je prenaduvano ali cisto kao primer) ta ista kesa maline u Engleskoj kosta 5.72£(oko 8e)ili prepakovana 2,5£ za 125grama ili 20 funti(oko 24-25e) za kg!

[h=1]Tesco Frozen Raspberries 350G[/h]Product properties
£2.00(£5.72/kg)
[h=2]Description[/h]Frozen Raspberries
[h=2]Information[/h][h=3]Ingredients:[/h]Raspberry
[h=3]Storage:[/h]
- Keep Frozen - See storage instructions.
[h=4]Produced in:[/h]Serbia

Valjda vam je jasno da su price o losim bilansima hladnjaca smesne.
"Voleo bih da vas licno vidim na trzistu, da mi pokazete znanje i umece." Verujte mi da bih i ja voleo da vidim vas u malinjaku pa da i vi meni pokazete znanje i umece..
Pretpostavljam da ovde mislite na Vucicevica i njemu slicne?@Srb1n
Malina uvek ide gore dole, ona ce se vratiti ponovo ako budemo pametno radili i kad iz posla izadju oni ljudi koji su u posao usli da bi se preko noci obogatili.