Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Iskreno,ne verujem da je moguce ostvariti takav prinos kod jesenjih sorti.50 duznih metara spilara Vilameta se racuna jedan ar,odnosno 1 hektar bi bio 5000 metara spilara i rod od 20-25 tona po ha je dobar.Maksimum koji se moze ostvariti je oko 30 t/ha.Ne verujem da npr. Polka moze dati 35 t/ha.

Naš sistem sadnje nemože imati 5000 mna jednom h jer nam je međuredni razmak od 3-3,5m neki maximum na hektar je oko 3500 dužnih metara ,ja na 45 ari imam 1150m

Ne seje se na 2m ako ti racunas 50m duznih jedan ar. Seju na 2.5-2.8 i traktorom se radi sve. Na jednom jutru ide oko 12t bez problema i ima proizvodjaca koji su pedantni i verujem da 15t/kj je dostizno. Pritom razmak nigde nije ispod 2.5m tj 4000m duznih maksimalno ima. U praksi verujem da je oko 3500m jer se odmaknes od komsije, od puta itd. Sto bi znacilo da duzni metar ~6-7kg tuce.
Ja samo cekam da ovaj nov biznis se ukljuce lokalne gazde i poseju po 100-200kj i mlate kombajnom to.

Dok sam kucao napisao je i DuleBP poruku koja se poklapa da efektivno ima 3500m duznih.

U vezi prinosa evo linka

http://ekonomski.net/malina-koja-rada-do-novembra.html

Treba imati u vidu da Poljaci masinskom berbom gube najmanje 30% roda pa je ovaj prinos od 5 t/ha "neto".Nazalost,uveren sam da ce praksa pokazati da sa masinskim-jedinim isplativim-branjem ovih sorti u komercijalnim zasadima ne mozete prelaziti 10-12 t/h.

Vi se takmicite sa Poljskom,ne sa proizvodjacima Vilameta i Mikera,to sadasnja situacija potvrdjuje.Nije bilo reci da otkup Vilameta moze stati,kod jesenjih sorti o tome se prica jer kupci za poljske sorte idu u Poljsku,ovde traze nesto drugo.

Iskreno,ne verujem da je moguce ostvariti takav prinos kod jesenjih sorti.50 duznih metara spilara Vilameta se racuna jedan ar,odnosno 1 hektar bi bio 5000 metara spilara i rod od 20-25 tona po ha je dobar.Maksimum koji se moze ostvariti je oko 30 t/ha.Ne verujem da npr. Polka moze dati 35 t/ha.

Ne moze sigurno i to si u pravu, sve zavisi od medjurednog prostora, ako je neki standard 3 m. recimo po 1 ha ko nabere 12 t to je solidan rezultat a 14 je odlican i to je jedina istina.. Polka i ne ali Polana je sorta samo za masinsko branje, to sto je 90 % naroda sadilo po bastama ili neke manje povrsine i beru je rucno,uglavnom porodica i po neki radnik ,je bilo u redu, ali kada su se pojavile vece povrsine i sada se beru rucno, je prouzrokovalo ogromne probleme... Ovde se malina bere 8 sati sa dve pauze, prosek branja u sezoni je 20 kg po radniku, znaci nama treba min 3 radnika naspram jednog beraca vilameta, jednostavno beraca nema dovoljno. I lako je izracunati da nas, ispod 160 din. nema ni medju lubenicama..

Znaci rezime kod mene ove sezone. Radnik me kosta 170 din na sat, ubere 20 kg u proseku po 120 din .. kg proizvedene maline me kostao sa svim mogucim troskovima, uracunat i prevoz maline, oko 40 din.i racunica kaze ovako... 20 X 120 = 2 400 (ubrana malina)- 1340 ( trosak radnika) = 1060 - 800 ( trosak po kg poizvedene) = 260 din (prihod) po radniku, imam 10 radnika svaki dan..

Znaci moj ukupan dnevni prihod na 200 kg ubrane maline je 2 600 din.. Na toj parceli Polane od 60 ari cu imati oko 7 t maline pa veoma je lako izracunati koliko ce mi neto ostati...

Kod mene je ovako a drugi neka lazu sebe..... Polku na 40 ari beremo porodicno bez radnika....

Poslednja izmena:
Sta bre lupate i u ceni malina i ovde svaki treci post je o tome kako ce stati otkup jesenjih sorti. Sto plasite ljude i pricate neproverene price. U sapcu i okolini ce uzimati jesenje sorte sve dok ih bude bilo. A tako je i u ostalim delovima predpostavljam. Cena je 130 din na dnevnom nivou + pdv ko im daje direktno. Meni su u eliksiru i u belli9 rekli bukvalno u januaru ako budes imao doteraj (saleci se na racun suse i kakvu jesen javljaju). Ja sam potpuno nov u ovome citao sam sve ove teme od pocetka do kraja. Radim 2 godine u hladnjaci . Znam ih kako disu. Ali migde vise lupetanja i gluposti na ovo forumu nisam procitao nego na ovoj temi. Neko je pitao za global gap sertifikat iate firme koje su ovlascene za uvodjenje i pracenje global gap, hasap....standarda.imate na njihovim sajtovima cene uvodjenja koje zacise od povrsine. Hladnjace konkretno elixir placa 15din vise ko ima taj sertifikat pa se izracunajte da li se isplati ili ne. Previse je ovde poznavaoca prilika, ne samo sto se maline tice vec celokupne poljoprivrede zato smo tu gde jesmo.

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka

Za Fantastico

Hoce,hoce,uzimace,samo sa jednim detaljem,nece dati pare.
Evo danas su Hrvati pokazali kako se stiti domaci poljoprivrednik,Ovo je skolski primer zastite domace proizvodnje,a nama trube godinama kako MORAMO da primenjujemo SSP.Nazalost,moramo konstatovati da je u Srbiji sprovedena izdaja sopstvene zemlje i naroda.
Mi ne mozemo ocekivati nikakav napredak bez korenitih sistemskih promena.Moramo shvatiti da SVI kao drzavljani Srbije igramo u istom timu,sto znaci da svaki hladnjacar ili bilo ko drugi ima obavezu zastite interesa naroda.Teska vremena koja su pred nama ne mozemo preziveti bez obracuna sa petom kolonom.

Aaa... Pa dobro, to bi bilo korisno uraditi i kod nas... Mada ne znam čime baš hrvati mogu da se pohvale da proizvode uopšte? Maslinama? :))) Nekako mi se javlja da su oni te takse podigli zbog nas... Tj. da se ne bi uvozilo nešto iz Srbije kod njih...

Naravno da je tako jer da to pokusaju sa bilo kim u uniji dobili bi od Nemaca po usima ovako sad se busaju jbg oni su u jevropi a mi nismo. Ma ko ih J... kompleksasi ko je jednom sa njima radio zna koliko zavide svemu sto je srpsko. I to ja nisam radio sa polusvetom vec ozbiljnim poslovnim ljudima. Ima i normalnih ne kazem isto kao sto i kod nas ima takvih budala kao kod njih.

Ma jebo hrvate i hrvatsku eto im pa nek se sami sa sobom je..bu nego gde su sada oni nasi silni pregovaraci sto su isli po belome svetu sa gdinom ministrom da gledaju cenu maline?Ovo je ne bezobrazno ovo je totalno ponizenje Srpskog seljaka,a najsramnije od svega toga kako mnogi pojedose silna govna i umazase obraz istim izlazeci na mnoge tv programe i pricajuci o ceni maline od 160din,a cena svaki dan sve niza?

Ma jebo hrvate i hrvatsku eto im pa nek se sami sa sobom je..bu nego gde su sada oni nasi silni pregovaraci sto su isli po belome svetu sa gdinom ministrom da gledaju cenu maline?Ovo je ne bezobrazno ovo je totalno ponizenje Srpskog seljaka,a najsramnije od svega toga kako mnogi pojedose silna govna i umazase obraz istim izlazeci na mnoge tv programe i pricajuci o ceni maline od 160din,a cena svaki dan sve niza?
Secas li se Tomo prosle god. nagrdi to mene zbog slicnih ovih stvari i degradiranja malinara i sve zbog toga sto je cena tada spustena na 160 , kada se pre toga pojavio Vucic i rekao da ne moze da se zaradi vise na 10 ari maline nego na hektaru kukuruza, ne znam koga je tada branio, verovatno paore od nas malinara ili svoje sendvicare koji su svakako dokoni...Pominjao si nase iz Udruzenja, i da ja pricam kontra a oni davali izjave na TV-o tome kako je to dobar bIznis i perspektiva za Vojvodinu , rasprodali sadnice i posadili kornisone umesto malina.... Vidis koliko sam onda bio u pravu a ti me nagrdi..Muka je ovo Tomo na svaku cenu ispod 180 din. uverices se i sam..

Ipak sam otkazao sadnice za sledecu godinu, jer ocekujem da i masinska berba bude na granici rentaiblnosti. Za onu tamo videcemo. Ovde 105din i dalje.

Ipak sam otkazao sadnice za sledecu godinu, jer ocekujem da i masinska berba bude na granici rentaiblnosti. Za onu tamo videcemo. Ovde 105din i dalje.

Pametno, ako posadis neku povrsinu koju mozes sa porodicom da beres i svaki dinar da udje u kucu, recimo 20 a , duplo vise ces zaraditi nego na 1 kj sa radnicima.... Naravno Polke, imaces i na Polani, ali sporije i mnogo manje je uberes, ipak je ona predodredjena za masinsko branje...Mislim da u buducnosti, vise od losijih cena malina, treba da nas brine klima....Ove sorte nisu projektovane i ne mogu da radjaju na temp. visim od 30-32 a one upravo tada ulaze u pun rod, licno mislim da cemo ove god. svi imati umanjen rod i do 60 %, i da imamo cenu od 200 din ,opet nas nema nigde.... Nije ovo Poljska i njihova klima, Vojvodina je ovo, bile su mocvare i vazduh je uzasno suv i sparan...

Poslednja izmena:
mlad covek , nov u poslu , ulozio ( a izgleda ) i dosta toga zna :sta:

"Mislim da smo mi najveći krivci, jer uvek kukamo, kojim god poslom da se bavimo. Siguran sam da koja god cena da bude - biće dobra"

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/28...evra-u-maline-i-evo-sta-stvarno-mislim-o-tome

"Nije velika greška što su se svi okrenuli malinama, bolje je što nas ima više. Samim tim što nas ima više, bolju ćemo malinu uzgajati, jer će se raditi više na kvalitetu. Dakle, što nas ima više, bolju ćemo malinu stvarati, negovati i konzumirati".

neka kaze sad neko da nije u pravu . . . . pa neka mu izadje na crtu:haha:

Poslednja izmena:
Secas li se Tomo prosle god. nagrdi to mene zbog slicnih ovih stvari i degradiranja malinara i sve zbog toga sto je cena tada spustena na 160 , kada se pre toga pojavio Vucic i rekao da ne moze da se zaradi vise na 10 ari maline nego na hektaru kukuruza, ne znam koga je tada branio, verovatno paore od nas malinara ili svoje sendvicare koji su svakako dokoni...Pominjao si nase iz Udruzenja, i da ja pricam kontra a oni davali izjave na TV-o tome kako je to dobar bIznis i perspektiva za Vojvodinu , rasprodali sadnice i posadili kornisone umesto malina.... Vidis koliko sam onda bio u pravu a ti me nagrdi..Muka je ovo Tomo na svaku cenu ispod 180 din. uverices se i sam..
E lagao bi kad bi rekao da nije tacno,a Bogami dosta puta mi padnete na pamet i sve ovo sto se desava pa razmisljam jbm ti mene budalu posvadjah se covekom,a bio je sve u pravu ali eto mladost ludost ja od drveta nisam video sumu a sad vidim i na drugi kraj kroz sumu i zbunje.Ma i ti sa kronisonima se nisu proslavili ovde kod nas popucase kao petarde i trule manile ali ni jedan da prizna sto je najgore sad trpe i kornisoni i maline pa ne znaju sta pre da razoru.Moje neko misljene i vidjenje cele ove situacije oko maline je da ce i sledeca godina biti najeb zivi pa ko to izdrzi one tamo 2019g.ce opet uskociti u sedlo.Jesmo li se mi Zorane sreli pre neku noc mislim da je subota bila na predaji pricao sam sa nekim covekom pored kamiona sa gajbicama i spomenu mi covek da od maline skoluje dva studenta nego mi bilo trulo da pitam sa kime razgovaram,a imao je dosta znanja sa malinom pa mi vi padoste na pamet?Inace ja i supruga smo bili sa malim fijatom siecentom crvenim.

- - - - - - - - - -

mlad covek , nov u poslu , ulozio ( a izgleda ) i dosta toga i zna :sta:

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/28...evra-u-maline-i-evo-sta-stvarno-mislim-o-tome

neka kaze sad neko da nije u pravu . . . . pa neka mu izadje na crtu:haha:

Kenuo je sa haj kikom,a zavrsi ce sa lou kikom i bacanjem peskira u prvoj rundi!:osmeh:

Da si ti meni Tomo , ziv i zdrav, predosetio sam ja ovu pljacku veruj mi, a ti mlad i poletan, i neka si, bolje nego u kladionicu.....Nisam bio ja, neki nas sapatnik, ja skolujem jednog studenta... I nemoj Vi, istu mi muku mucimo...

Na temi o ceni poruke su obrisane,ima razlog za to.Ali razmatrali smo,pored ostalog,di su nestali nasi novci,sto je u direktnoj vezi sa cenom maline verovatno i kupine.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh