Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisu samo trebali da provere cenu maline u Poljskoj....
Prvo da utvrdee koliko drzava Poljska subvencionise njihove malinare......
0,40 evrocenti za kg,pre 2h sam predao malinu u Mondi a sef smene bas o tome prica..

- - - - - - - - - -

Dok se vi prepirete sa tipom koji ovde pise samo kad je berba tim "oklopnim" ,javlja mi drugar iz Raske da je tamosnja hladnjaca zustavila otkup jer je malina napadnuta crvom musice "Drosophila suzukii" (kazu da im je malina crvljiva i da nemogu takvu da je prime u hladnjacu) da li neko moze iz tog kraja da se javi i da objasni situaciju.
Da li su ljudi svesni sta znaci ova napast. Ta se aziska muva naselila prosle godine u nasim krajevima jer je kupina nerednovno brana, a sada napada i malinu, napasce i sljivu, breskvu.. od nje skoro da nema spasa osim da se postavljaju zamke u vidu sirceta i vina....

Potvrdjeno je prisustvo azijske musice u malinjacima u okolini Vrnjacke Banje(Novo Selo).Bio je i prilog mislim u emisiji Agro Dan..nisam siguran,ljudi dobijaju savete na terenu kako da postavljaju klopke.Otkup kod nas nije prekinut jedino se za Polku koja ode u drugu klasu(prebacuju je i zbog ozegotina) placa 100din i nema doplate.

Prije su dobijali od EU Poljaci 230 eura po hektaru,neznam kolko im sama drzava daje podsticaje.Al neksu isli da provjere da stanu u kraj pricama"poznavaoca prilika" i slicni o hiperprodukciji!Neznam moguli da smjeste ovu nenormalnu kolicinu maline u hladnjace?imajuli dovoljno kapaciteta!Kad smo svi pisali o manjku maline od 40% oni kontra imaju oni POUZDAN IZVOR INFORMACIJA.Pa daj da cujemo imi taj izvor.I nista oni nastavljaju da tupe neku drugu pricu kao da cemo im mi zaboraviti ovu laz.Al tusmo da ih podsjetimo .Vjerovatno ce oni i sljedece godine pricati o hiperprodukciji.Cujem da Poljski hladnjacari toliko imaju posla dasu poslali pola radnika kucama.

Vilametu i Mikeru iz Srbije preti ista sudbina kao i zacinu vanili( prirodnoj). Uzgajivaci posebne vrste orhideja od kojih se dobija zacin vanila su pokrcili plantaze i cena na svetskom trzistu je skocila sa 30e na 500-1000e.
Problem je nastao jer farmerima godinama nije bilo isplativo da obradjuju plantaze zbog niske otkupne cene.
Najveci paradoks je u tome sto je zacin na svetskom trzistu imao konstantno visoku cenu.
Problem su napravili njihovi otkupljivaci i firma iz Nemacke koja je najveci distributer.

Послато са Lenovo K10a40 уз помоћ Тапатока

Vilametu i Mikeru iz Srbije preti ista sudbina kao i zacinu vanili( prirodnoj). Uzgajivaci posebne vrste orhideja od kojih se dobija zacin vanila su pokrcili plantaze i cena na svetskom trzistu je skocila sa 30e na 500-1000e.
Problem je nastao jer farmerima godinama nije bilo isplativo da obradjuju plantaze zbog niske otkupne cene.
Najveci paradoks je u tome sto je zacin na svetskom trzistu imao konstantno visoku cenu.
Problem su napravili njihovi otkupljivaci i firma iz Nemacke koja je najveci distributer.

Jupiiiii,kad svi povade maline,bice 1000 eura kg......
I

Poslednja izmena:
Dok bude vilameta i mikera kupci ce boraviti kod nas kad ga nebude samo ce svracati posle puta u poljskoj, po ovim sortamo nasi ocevi proslavili su srpsko malinarstvo po tome smo poznati i specificni zato se nikada ove dve sorte nece ugasiti kod nas (dok im nedodje adekvatna zamena po kvalitetu a to je vec posao svih instituta za vocarstvo u svetu)

Kad Pole nema resenja kao najbolji medju nama sta mi ostali da radimo....

:ppozdrav::haha::haha: Ubedjenja sam da sam najgoriii ... u ovom momentu...da li cu se regenerisati...(mislim i na malinjak ) ostaje da se vidi..?

Al hajde de da remiziramo..? politici se vise nego sto bi trebalo..kriva vlada ..AV i brat ...krivi hladnjacari kako mali tako i veliki...???/ NEZNAAAM..? Verovao bih da jesu krivi ....mada pored svega ...? jesu krivi..?

Al mi nije JASNO sto se ovo desava svuda u Poljskoj,Cileu,Albaniji,BH,iiii...? Stoga mi se namece pitanje...koji svetski MONOPOLISTI nama svima ovo rade.....??/ ZASTO..??? neke igre se igraju....ne verujem da neko ima pravo objasnjenje...samo mozemo da nagadjamo?

Sta ju tu je..??.Al da berem polku 2-3 meseca na 130 din oko 2.5-3 t neeee pada mi na pamet....kad vec godinama berba 1 kg kosta 96-106 din pros. i za 60-70 000 din ... zajebavati se 2+ meseca ....poceo sam i ja da uvazavam ..moto, bolje je djaba sedeti nego djaba raditi......Dok sam bio mladji ...tvrdio sam suprotno. ?

Pomirio sam se sa sudbinom,,,da ove god. nisam ni imao malinjak.:ppozdrav:

@pole

U prethodnom postu sam pisao o tome.
O spoljasnjem uticaju na cenu maline u Srbiji i o zaradi nasih trgovaca.
Otkupna cena nebitna, bitno je zaraditi 1/2e - 1e.

Kada smo mi glupi,neka ih neka zaradjuju.Oni ne kradu niti otimaju,vec kupuju nas znoj i posteno placaju.Postavlja se pitanje zasto mi njima dajemo malinu.Zasto je sami ne prodajemo?Ja sam vec poceo da dogovaram sa ljudima iz moga sela i okoline i da udruzim nas 40 do 50 proizvodjaca,a to je proizvodnja od oko 150 t.Angazovacemo zastitara i raditi americki program zastite i svi cemo prskati istoga dana.Zakupicemo prostor u nekoj hladnjaci i tamo terati malinu na zamrzavanje,lager,prebir i pakovanje.Nasao sam zainteresovanog kupca koji ce doci i obici u toku berbe sve malinjake.Svi beraci ce biti sa rukavicama i kapama i u svakom malinjaku ce biti umivaonik i sredstva za dezinfekciju ruku.Imacemo svoje gajbe koje ce svaki proizvodjac morati da pere i bracemo max 1700g u gajbi i na taj nacin cemo imati oko 90% rolenda.Hocu da napravim ogledni eksperiment kooperative proizvodjaca maline i siguran sam da ce nam ostajati min 2,5 EURA/kg maline. Kada vam pokazem kako se ta cena postize bez kukanja i bez pomoci drzave ja cu moju malinu da povadim jer nemam vremena da radim,a deca za dve i tri godine idu na fakultet.Taj hladnjacar koji je prodao po EUR 2,85 nije mi sa znanjem ni do kolena.Ja cu je u rinfuzu od 10 kg prodavati Amerima po 3,93 po kg nakon odbitka troskova transporta brodom do Njujorka.

Poznavalac prilika
Mogli ste primetiti da ja vas izuzetno postujem,ali sam poceo i ja da sumnjam u vas jer pricate o udruzivanju,ali nigde niste napisali kako i precutali ste moj predlog da se hladnjace izbace iz ovoga lanca kao suvisna - skupa karika.Kao fda ste izvoznik ili hladnjacar ili pak neko njima blizak. Mi cemo platiti uslugu hladnjaci ,a izvoznici nam ne trebaju.Izvinite ako gresim u proceni.Malina Arilje ima prave informacije o ceni, a ja mislim da je cena od eur 2,85 niska i da se moze malina skuplje prodati. Smatram da sitna oakovnja mogu prodati i po 5 eur/kg,li nemam vremena da se oko toga mlatim jer sam zadovoljan sa cenom rinfuznog pakovanja oeur 3,93/kg
Zoki 55
Ja cu svoj san radom i znanjem da pretvorim u stvarnost ,a ti sanjaj lezeci , kukajuci i cekajuci da se ove krvopije hladnjacari smiluju i plate ti koliko toliko pristojnu cenu. Neces to sigurno docekati jos sto godina.Moj voz se sprema da podje sa ove proklete stanice i u slalom stilu zaobidje hladnjace i izvoznike.

Vi ste ovde napravili gresku, permutovali ste jedan broj i umesto 1 napisali 2...

Nisam ja nista permutovao. Izlazi roba i po 1.8 ali je ta kupljena po 120 i to uglavnom manje kolicine idu sa juga Srbije. Ozbiljni igraci prodaju po 2.85 1/10 ili 3.5 250gr. Mozes ti sad da tupis do sutra sta hoces ne vredi ti ove informacije su tacne 100%

Radojca

Niti lezim, niti kukam, nije mi u genima. Pored jednog malinjaka od 60 a sam posadio isto toliko deteline, pored drugog od 40 ari cu na jesen da posadim isto 60 ari deteline.. U BUDUCNOSTI ILI OREM DETELINU ILI KRCIM MALINJAKE...Ja tebi zelim da dosanjas svoj san, pre svega zbog dece....A sto se tice voza, o njemu je sve receno jos zimus, moj majkane. Moj voz je poredjan u vidu kosnica za pcelarstvo, doduse nije elektricni kao tvoj ,nego dizel ali Boze moj...

Inace trenutno originali idu oko 185 ali se i tu ocekuje znatan rast. Jedna firma koja ima suvlasnika nemca otkazala je izvoz svih kolicina do daljnjeg jer je nemacki partner stopirao sve jer robe na zapadu nema i svi dobro podbacuju sa prinosima. Velike nemacke i holandske kompanije su ovih dana aktivne oko malih i srednjih hladnjaca salju upite namerno zaobilazeci velike jer pokusavaju da kupe robu sto jeftinije. Veliki drze cene jer oni za razliku od malih znaju sta se desava na zapadu i traze jaku cenu za robu napisao sam vec koliko. Eto ukratko to vam je trenutna situacija na trzistu maline u Srbiji. Ako ne plate min 200din jer ima prostora i za onih 220 koliko traze ovi nasi znaci samo da je neko strpao ogroman novac u dzep ove godine.

- - - - - - - - - -

Malina je podbacila u ariljskom kraju zestoko u Ivanjickom da ne pricam tako da deficit moze biti i do 30-40% u odnosu na proalu godinu. Sto znaci da Srbija ove godine nece preci 50000 tona proizvedene maline. To niko nece da objavi namerno se cuti samo se pominje koliko mnogo ima maline e pa nema je

- - - - - - - - - -

I to najbolje hladnjacari znaju. Ariljski su napunili hladnjace jeftinom robom sa juga iz bosne i macve bukvalno su krcati ali nema kao prosle godine robe koju ce moci da viku iz tih krajeva u kasnu jesen i zimu jer je skoro sve vec stiglo u Arilje. Septembar i oktobar ce biti zanimljivi jer bi se tada trebalo ocekivati da im dodje iz dupeta u glavu da robe nece biti dovoljno za sve koji izvoze i tada se ocekuje nagli skok cene originala. Sad da su svi krcati jesu jer su za razliku od prosle godine dovlacili u arilje sve sto su mogli

To niko nece da objavi namerno se cuti samo se pominje koliko mnogo ima maline e pa nema je...

To si dobro rekao kolega... Stvarno, zadnjih godina je bilo: 'Malinari tog i tog kraja imali toliko i toliko maline', itd... Srbija je proizvela ovoliko i onoliko tona... Kad bolje razmislis, niko ne spominje nigde jos uvek taj podatak ove sezone ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh