Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@demo86

Vi ste se negde presli u racunu.Na 1600 metara duznih nema teorije da imate 12 t maline.

@Marko17

Sumnjam da sa par komsija imate 100 tona.Mozda citav zaseok dogura do stotke.Za Ljubojevica nije tacno da slabo otkupljuje na terenu vec da uglavnom uvozi original.Koliku povrsinu pod malinom imate?

- - - - - - - - - -

Sto se tice subvencija preko IPARD fonda.Uslov je za jagodicasto voce,dakle za malinu.povrsina pod zasadom preko 2 hektara upisano u Registar!Utvrdjivace u kontroli na licu mesta istinitost navedenih podataka,bar tako tvrde.Za mini ili veliku hladnjacu,svejedno potrrebne su sve moguce i nemoguce dozvole,Nema nikakvog navlacenja povrsina i udruzivanja sa komsijama,kumovima,itd...Biznis plan jednostavniji,plus slozeni za investiciju preko 50 000 evra,itd,itd.
Naravno svu silnu papirologiju moze da skupi samo ovllascena konsultantska kuca za debelo,debelu proviziju.Inace moze se dobiti od 60% do 70% za vrednost investicije bez PDV-a.Zavisno od godina,pola,kao i mesta prebivalista podnosioca zahteva.Za investicije preko 20 000 evra potrebno je skupiti najmanje tri ponude.Roba za svaku vrstu investicije i bez obzira na vrednost mora poticati iz ogranicenog broja prihvatljivih zemalja,medju kojima,naravno,nema Kine.

@Marko17

Ne znam kako stoji tata ili Vi sa obrazovanjem posto je i to jedan od uslova za podnosioca.Sto se tice subvencije 3500 po kosnici ja sam obavesten da je to znatno nizi iznos.Moje misljenje je da sada nije vreme za izgradnju hladnjace.Ko ima novca treba da kupi dobar traktor duplak za visenamensku upotrebu i sve prikljucke npr,atomizer,prskalicu,kvalitetan tarup,frezu,prikolicu,itd.
Mozete mi se obratiti za svaku informaciju,besplatno.:ppozdrav:Uzgred,sta je sa poznavaocem?Nedostaje mi.

Poslednja izmena:
jefto sto se tice ljubojevica to pricaju njegovi radnici da puno uvozi iz bosne i da kupuje zamrznute orginale...mnogo vise tona nego sto sveze zamrzne, u svakom slucaju mislim da je ozbiljna i jaka firma.
sto se tice tvojih sumlji ostavicu te da i dalje sumljas u nasih 100 tona (manje prosle godine zbog suse) bice i vise ove (nadam se)
Sto se subvencija Ipard tice sve sto si napisao je tacno (limit sa 20000 investicije spustili su uredbom ovih dana na 10000 eura i nemoraju tada tri ponude vec samo 1 ponuda - racun. Dodao bih i da je za proizvodjace mladje od 40 godina veci procenat nepovratnih subvencija. Dodao bih da su odredjene banke spremne da pod povoljnim (mnogo povoljnijim uslovima, kamatom nego obicno) podrze one koji dobiju Ipard pare (jer su tako sigurnije u izdate kredite za one koji su dobili nazad sva ova srestva- sto ce reci mazu vec namazanu gusku)
Obrazovanje mi je kakvo jeste (uvek uceim i potrebno mi je znanje) ali je jos jedna stavka dodata (koju nisi naveo) da i proizvodjaci bez odgovarajuce skole imaju pravo na fondove (morace da idu na 50 casova "dodatne nastave") to je novo restartuj jefto tvoje izvore (najbolje da uzmes konsultansku firmu) ja imam srece neko meni jako blizak radi u takvoj jednoj)
Sto se tice subvencija za pcele nisam hteo da zamaram ali kad i za to sumljas saljem ti detaljno : kad sve saberemo sta smo kupili i naravno vraceno ispadne kako rekoh oko 3500 dinara po jednoj kosnici
Подстицајна средства се могу добити за следећу опрему:

1. Кошнице и делови кошница
  2. Сатне основе произведене од пчелињег воска (максимално 0,75 кг по обележеној кошници)
  3. Центрифуге
  4. Електрични отклапач саћа
  5. Каде за отклапање саћа
  6. Електричне пумпе и пунилице за мед
  7. Прохромска амбалажа за мед
  8. Топионици за восак
  9. Електрични декристализатор
  10. Аутоматски сто за паковање меда
  11. Сушара за полен
  12. Стресач пчела и издувач пчела (тзв. ручни дувач за лишће)
  13. Пчеларске ваге за мерење кошница
  14. Контејнери за држање и транспорт пчела
  15. Дупликатори за мед, са или без мешача
  16. Контејнери и платформе за држање и транспорт пчела
  17. Приколице за моторна возила (атестиране за превоз кошница), за превоз кошница, контејнера и платформи
  18. Млин за шећер, и машине за израду теста (погача) за дохрану пчела
  19. Ручна преса за сатне основе
  20. Аутоматска машина за хладно или топло ваљану сатну основу
Право на подстицаје остварују лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу, и то:

1. физичко лице – носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства;
  2. предузетник;
  3. привредно друштво;
  4. земљорадничка задруга која има најмање пет чланова задруге који су уписани у Регистар као носиоци или чланови пет различитих комерцијалних породичних пољопривредних газдинстава у активном статусу;
  5. средња школа;
  6. научноистраживачка организација у области пољопривреде.

@marko 17

Ajde pisi malo o snegu u Sahari, posto jedino jos o tome nisi pisao u ovoj temi.
Daj bre vise zakljucavajte ovu temu, ovo je postao poligon za lecenje kompleksa.
Sramota me kad citam pojedine upise, sa ovakvim zivljem, prepodobni vucic ce dozivotno vladati.

@Marko17
Pa tako moze neko sa 20 kosnica kupiti obremu u vrednosti 5000 evra pa imati subvenciju preko 100 evra po kosnici.Budite ozbiljni.Subvencija po kosnici je bila 500 dinara godisnje.Ne znam je li bilo izmena jer se ne bavim pcelarstvom.

Malo Vas provociram za obrazovanje,ne zamerite,volim malo da bocnem.Ne,ne morate na casove ako Vi ili tata imate gazdinstvo registrovano duze od tri godine.Gore sam napisao da visina subvencije zavisi od godina starosti podnosioca,odnosno za lice mladje od 40 godina iznosi ni manje ni vise nego 65% cene bez PDV-a.Izuzev lica sa prebivalistem u marginalnim podrucjima,gde je bez obzira na starost i pol podnosioca 70%.Takodje zene imaju 65%.

jefto nebi vise o pcelama (vazne su za oprasivanje malinjaka i u tom kontekstu sam pomenuo Tatine pcele ) usput samo za drustva je 720 dinara po kosnici (+ kumulativno za sve gore navedeno) nebih vise o tome u pravu su ostali clanovi i dajmo da pricamo o temi o protestima i o losoj otkupnoj ceni, mada mislim da bi bilo dobro da neko otvori novu temu Cena maline u berbi 2018 pa da krenemo da "gatamo u pasulj"

2017 godina je prosla kako je prosla.Kod nas je vilamet izasao na 150- 155 bez prevoza.Nazalost u drugim krajevima je prosek bio nizi.Govorio sam kolegama na jugu da uzmu aktivniju ulogu u protestima,kad je za to bilo vreme.
2018 ne sluti na dobro.Verovatno ce probati da obore cenu na 100 dinara.Mislim da bi to bila katastrofa.Mi se moramo boriti da guramo cenu na gore.Videcemo kakva ce situacija biti u maju i junu i kod nas i kod Poljaka.Mislim da je realno da cena ne sme biti ispod ovogodisnje.Bice tu vrlo prljave igre hladnjacara da obore cene nisu navikli i racunali na male zarade,jer kod njih mora da dodje do selekcije,sto bi rekli - mala bara mnogo krokodila.

- - - - - - - - - -

Dakle smatram da ce jedinstvenim nastupom pre svega domaci hladnjacari probati da obore cenu na nama apsolutno neprihvatljiv nivo od oko 100 din. Time zele da ostvare enormne zarade,dok pojedini medju njima sa nevelikim poslovnim sposobnostima zele da otkupe npr. 100 t maline pri kapacitetu od 500 t i da
placuju kredite za nerealne investicije,a pri tome da voze dzipove i trose po Zlatiboru milione na provod.
Zasto poslovna nesposobnost pojedinaca treba stalno da se prelama preko ledja seljaka?Oni koji ne mogu da opstanu nek prodaju hladnjace na veme ili nek bankrotiraju.Zar to nije trijumf trzista u koje se zaklinju?
Mi moramo razumeti da danas malina nije ono sto je bila pre 5 ili 10 godina.Danas je,vise no ikada,pitanje maline,pitanje socijalnog mira.Obaranje cene da bi pojedinci koji nisu poslovno odgovorni drzali glavu nad vodom je pogresan postupak koji bi lako doveo do egzistencijalne ugrozenosti velikog broja ljudi u Srbiji.

ti jefto pises obrazovano kao politicar, akademik-ekonomista (mozes cak i veliku hladnjacu da vodis a da ne propadne kako kazes bankrotira a druge i mogu ....)ne nudis resenja vec konstatujes uz fraze "moramo se boriti" i "dakle smatras" "provod na zlatiboru " otrcanu pricu sa dipovimai itd....
Ko kaze da ce cena biti 100 dinara i nece je hladnjace oboriti ako krene prodaja i potraznja na svetskom trzistu, i bude im trebala ( i drugih faktora) cena moze biti i veca od cene u berbi 2017 otkupne, kao i manja od te o kojoj akademski pricas (jer mogu da kao sa kupinom odluce da obustave otkup ako bude viska maline u ponudi) pijaca je pijaca a jos svasta moze da se desi do nove berbe... da svi proizvodjaci (ili vecina od njih) imaju svoje male hladnjace i lageruju svoju berbu ili kroz zadruge (savremenog italijanskog tipa) veliki izvoznici bi imali manje prostora da ucenjuju proizvodjace ovako neorganizovani sa svezom robom koju moraju da predaju a da ne propadne lak smo plen...pogotovo ja i Tata sa nasim malim obrazovanjem
Mislim da sam ponudio puno konkretnih resenja ocekujem slicno i od ostalih clanova foruma..

Poslednja izmena:
@Marko17

Potraznja je malo manja,no daleko od toga da je stala.Niza cena,ne znaci da je se malina prodaje u bescenje.Ako je istina da neko prodaje sada zamrznutu malinu po ceni od 130 din.radi se o uceni najgore vrste jer je otkupna u Cileu oko 1,5 dolara!Vi kao da hocete da svi budu u tom ocajnom polozaju pa da malinu prodaju po 130,jer ni jedna mala hladnjaca ni citav skup mini hladnjaca sa mozda 300 t maline apsolutno nemaju sta da traze u medjunarodnoj trgovini,vec to mogu ozbiljni izvoznici koji imaju dugorocne partnere i ugovore,neophodne dozvole i standarde,uhodane seme i ljude,itd.
Od te igre sa zaustavljanjem otkupa nema nista.Ovo nisu vremena od pre deset godina.U takvoj igranci nece ucestvovati Crops i Descur jer im ne ide u prilog,pri tome njihovi rashladni kapaciteti su ogromni i i dalje se sire.Kao moj zemljak,verovatno znate gde Descur gradi novu hladnjacu?

2017 godina je prosla kako je prosla.Kod nas je vilamet izasao na 150- 155 bez prevoza.Nazalost u drugim krajevima je prosek bio nizi.Govorio sam kolegama na jugu da uzmu aktivniju ulogu u protestima,kad je za to bilo vreme.
2018 ne sluti na dobro.Verovatno ce probati da obore cenu na 100 dinara.Mislim da bi to bila katastrofa.Mi se moramo boriti da guramo cenu na gore.Videcemo kakva ce situacija biti u maju i junu i kod nas i kod Poljaka.Mislim da je realno da cena ne sme biti ispod ovogodisnje.Bice tu vrlo prljave igre hladnjacara da obore cene nisu navikli i racunali na male zarade,jer kod njih mora da dodje do selekcije,sto bi rekli - mala bara mnogo krokodila.

- - - - - - - - - -

Dakle smatram da ce jedinstvenim nastupom pre svega domaci hladnjacari probati da obore cenu na nama apsolutno neprihvatljiv nivo od oko 100 din. Time zele da ostvare enormne zarade,dok pojedini medju njima sa nevelikim poslovnim sposobnostima zele da otkupe npr. 100 t maline pri kapacitetu od 500 t i da
placuju kredite za nerealne investicije,a pri tome da voze dzipove i trose po Zlatiboru milione na provod.
Zasto poslovna nesposobnost pojedinaca treba stalno da se prelama preko ledja seljaka?Oni koji ne mogu da opstanu nek prodaju hladnjace na veme ili nek bankrotiraju.Zar to nije trijumf trzista u koje se zaklinju?
Mi moramo razumeti da danas malina nije ono sto je bila pre 5 ili 10 godina.Danas je,vise no ikada,pitanje maline,pitanje socijalnog mira.Obaranje cene da bi pojedinci koji nisu poslovno odgovorni drzali glavu nad vodom je pogresan postupak koji bi lako doveo do egzistencijalne ugrozenosti velikog broja ljudi u Srbiji.

ti jefto pises obrazovano kao politicar, akademik-ekonomista (mozes cak i veliku hladnjacu da vodis a da ne propadne kako kazes bankrotira a druge i mogu ....)ne nudis resenja vec konstatujes uz fraze "moramo se boriti" i "dakle smatras" "provod na zlatiboru " otrcanu pricu sa dipovimai itd....
Ko kaze da ce cena biti 100 dinara i nece je hladnjace oboriti ako krene prodaja i potraznja na svetskom trzistu, i bude im trebala ( i drugih faktora) cena moze biti i veca od cene u berbi 2017 otkupne, kao i manja od te o kojoj akademski pricas (jer mogu da kao sa kupinom odluce da obustave otkup ako bude viska maline u ponudi) pijaca je pijaca a jos svasta moze da se desi do nove berbe... da svi proizvodjaci (ili vecina od njih) imaju svoje male hladnjace i lageruju svoju berbu ili kroz zadruge (savremenog italijanskog tipa) veliki izvoznici bi imali manje prostora da ucenjuju proizvodjace ovako neorganizovani sa svezom robom koju moraju da predaju a da ne propadne lak smo plen...pogotovo ja i Tata sa nasim malim obrazovanjem
Mislim da sam ponudio puno konkretnih resenja ocekujem slicno i od ostalih clanova foruma..

- - - - - - - - - -

jefto ti jedno pises drugo mislis a trece radis nisam obrazovan kao ti ali zato imam istancan njuh.

@Marko17

Jesi li Marko ili nisi Marko?Jesi nas ili nisi nas?:sta:I ja imam njuh za trolove i za PRAVDU.NEK BIDE PRAVDE PA NEK SE SVE SRUSI!!!

jefto koji su tvoji i njihovi, svi smo mi jedna ista medalja, (ne vise zlatna) do sada bio malo obrazovan kako ti rece, posle ovih 50 dopunskih casova za Ipard , nadam se buduci hladnjacar- (za tudje pare 65%) izvoznik svoje i komsinske robe, ne veliki kao neki ali dovoljan (kao Stojic ili Novakovic nadam se)

Poslednja izmena:
Po zvanicnom izvestaju nadleznog drzavnog organa,prosecna cena u izvozu nase maline je u 2017 godini pala za 14% u odnosu na 2016 godinu.Pri tome je otkupna cena roda 2017 bila niza u odnosu na prethodnu godinu za 34%.Takođe, prošle godine je povećan raspon između prosečne prodajne (izvozne) i prosečne otkupne cene kod svih izvoznika, tako da je prosečna izvozna cena kod pojedinih izvoznika bila i dvostruko viša od prosečne otkupne cene.

Problemi su uočeni i kod kontrole procesa otkupa, u pogledu isticanja uslova otkupa, roka isplate, kao i kod dugoročnih tipskih ugovora o saradnji u proizvodnji i otkupu, ali i zbog neorganizovanosti usitnjenih proizvodjača.

Komisija je ocenila da problem predstavlja i otkup po jedinstvenoj otkupnoj ceni, koja ne zavisi od otkupljene količine, sa jedne strane, i troškova proizvodnje pojedinačnih proizvođača, koji zavise od tehnologije uzgajanja i prinosa, sa druge strane.

Takvi problemi, prema proceni Komisije, zahtevaju angažovanje svih nadležni institucija na pronalaženju dugoročnog i održivog rešenja, kako se opstanak te veoma važne grane voćarstva, koja donosi značajne prihode od izvoza, ne bi doveo u pitanje.

Evo sve sto su pisali pojedinci na forumu o kataklizmi nevinih hladnjacara pada u vodu.

Super vest Jefto. Kako su hladnjace pune para razlog vise da i mi proizvodjaci pravimo iste , znaci na dobrom sam putu?

POZDRAVO BRACO !!!

Evo jutros ministar poljoprivrede kaze da je cena maline `losa` jer mi nemamo tehnologiju da je proizvedemo,kaze da ako bismo imali `tu famoznu tehnologiju`` da bismo perfektno zaradjivali i da je cena maline 80 din za 1 kg (OVO PRICA SVE U STILU DA NAM SE SPREMA CRNI PETAK,SAMO OGRADJUJU SEBE I SVOJ KRIMINAL BESMISLENIM PRICAMA I GLUPOSTIMA.

Ja sam inace kupinar,kao sto znate,kupina je zavrsila svoju karijeru u Srbiji,a to ceka i malinu,nazalost.

Ne znam vise sta i kako da pokusamo da uradimo da to sprecimo ali mislim da je kasno.

Ako ima neko pametan,UPORAN I MARLJIV neka iznese NEKI SVOJ PAMETAN PLAN kako da ne bankrotiramo ove godine s malinom i kupinom i MOLIM VAS NARODE NEMOJTE CEKATI,VREME BRZO PROLAZI, SEZONA VRLO BRZO STIZE ,A KADA STIGNE KASNO JE DA SE PREGOVARA ILI PROTESTVUJE OKO CENE,

SAD JE VREME,SAD ILI NIKAD !

Totalno sam unakazen ovim stanje poljoprivrede i ovom drzavom,totalno sam razocaran u sve,i da berem ovo ovo propadam,i ako ne berem propadam,i ako poprskam totalom i iskrcim opet propadam,vise ni sam ne znam sta da radim,tj da radimo jer verujem da su svi u katastrofalnoj situaciji kao ja...

Imam 26 godina i bavim se SAM ovim poslom 6 godina i sve kad se sabere za ovih 6 godina u katastrofalnom sam minusu,a pritom skoro sve sam radim bez icije pomoci,poceo sam od od zapustenih i zakorovljenih parcela sa jednom motikom,stigao do neke jadne mehanizacije,kupinjaka, prolio znoja na tone i na kraju nista.
Problem je sto ne vidim da ce se ovo stanje promeniti niti da li iko ovo moze da promeni....

Malina 110 dinara,kupina 15dinara,sto je malo malo je... Malina ispod 180 din ne sme da pada a ni kupina najmanje 100 dinara,a oni se igraju sa nama ,cena prosecna u zadnjih 8 godina kupine 15ak dinara.

POSTAO JE TREND DA SE CENA MALINE I KUPINE NE ZNA DO POCETKA BERBE,PA CAK NI TAD !!! NEDOPUSTIVO ! BAR DA SAD HOCE DA OBJAVE NA TELEVIZIJI DA CE CENA KUPINE BITI 10 DINARA,MALINE 50 DINARA I SVAKA CAST,POSTENO,BAR DA ZNAMO DA NE ULAZEMO NISTA OVE GODINE I KRAJ,A OVAKO NAS MALTRETIRAJU DO JUNA,JULA,AVGUSTA BEZ CENE,A DO TAD SE ISTROSIMO,I NA KRAJU NE MOZEMO DA POKRIJEMO NI HRANU I PREVOZ ZA BERACE,KAMOLI DA NAM OSTANE NEKA JADNA ZARADA...

U SRECNA VREMENA SE ZIVELO OD OD DVE KRAVE BOLJE NEGO DANAS OD 20, BOLJE SE ZIVELO OD 20 ARI MALINE NEGO DANAS OD 10 HEKTARA,
DANAS NEMA NIKAKVOG PRAVILA, VISE NE ZNA DA LI JE BOLJE IMATI VECE ILI MANJE PARCELE,RADITI ILI NE RADITI,SVE SE IZOPACILO...

A ENO PO MARKETIMA 100GRAMA BUDJAVE MALINE 200DINARA, U FRANCUSKOJ 250 GRAMA 8 EURA, U CRNOJ GORI 240 GRAMA MALINE 3EURA,A KUPINE 250GRAMA 2EURA,
A KOD NAS KUPINA 15CENTI ZA KILOGRAM,a prosle godine je i na malini ostalo cisto 20ak centi po kilogramu sto je besmisleno...

Minstarstvo i drzava ujedinjeni sa hladnjacarima,otkupljivacima,policijom uveliko spremaju kakvog rovca da nam podvale i ove godine ,kakav izgovor da nam podvale i da zarade milione eura na nasoj muci,nije ni to strasno,strasno je sto SVI SEDIMO SKRSTENIH RUKU,NE BUNIMO SE,NE RADIMO NISTA DA OSTVARIMO SVOJA PRAVA I ZARADU !!!

CAST IZIZECIMA OD PROSLE GODINE,MALINARIMA koji su pokusali da prave neke mini proteste sa par traktora,ali policija je dosla istog momenta,izlomila ih i oterala kucama,cak se taj teror nije ni medijski ispratio. Izgleda je to postao trend ,cim neko otvori ista da iznese istinu dobija pendrek po ledjima i kraj...

PLANSKI SE RADI DA SE VEC UNISTENA POLJOPRIVREDA I INDUSTRIJA TOTALNO UNISTE !

Zelim srecu svima i neka nam je Bog u pomoci,al tesko da nas i on moze spasiti ove mafije koja hara drzavom i poljoprivredom godinama unazad.

Zivi bili I ZELIM SVIMA NAMA DA SE PROBUDIMO I ZIMSKOG SNA STO PRE I POKUSAMO DA OTMEMO OD MAFIJE BAR KORU HLEBA KOJU SMO KRVAVO GODINAMA ZARADJIVALI,I ZARADILI,ALI JE NAZALOST NISMO DOBILI !!!

Ministar verovatno misli na kombajn. Mi smo u svetu poznati i posebno cenjeni zbog kvaliteta Vilameta koi ima veze sa mikroklimom u brdskoplaninskom predelu u kom zbog konfiguracije terena kombajn ne može da udje. Isto tako taj kombajn ne može dati ručno branu malinu. To treba reći ministru

@Marko17

Slobodno pravi ako mislis da nema dovoljno hladnjaca.I ako imas dovoljno para bez kredita.Ali cisto sumnjam druze...

@Kooojic

Sve je to tako prijatelju kao sto si rekao,ali to se zove posledica.Posledica uvodjenja tzv. liberalnog kapitalizma.Kad su izbori,treba mucnuti glavom.Posle je gotovo.

PROTESTI SAD ILI NIKAD ! DZABA MI PISEMO OVDE ! VERUJTE MI!

PROTESTI Nas mozda mogu spasiti i nista vise !

Imajte na umu da malina na rod dolazi JAKO BRZO,I TO PRE KUPINE!

PUSTITE I MENE I SVE OSTALE A I POLITICARE. Niko od nas Vam nece reci cenu dok ne pocne berba a TAD JE KASNO !!!

IZADJIMO NA MIRAN I PAMETAN NACIN I POKAZIMO NASE ZALAGANJE I BORBU PROTIV KRIMINALA I LOPOVIJE KOJA NAS HVATA SA SVIH STRANA !

Ne trazimo nista tudje vec samo ONO STO NAM PRIPADA !!!

Ako ima borbenih i pametnih i mudrih ljudi neka NESTO PREDLOZE,KAD I KAKO DA SE ORGANIZUJEMO,GDE DA SE SKUPIMO I STA DALJE ?????

Manite se supljih prica,VREME PROLAZI A MI SEDIMO SKRSTENIH RUKU !

SAMO SKUP UZIVO I NA SMIREN I PAMETAN NACIN STUPITI U BORBU DO MOMENTA DOK NE SAZNAMO CENU I OSTALE BITNE INFORMACIJE !!!

DO TOG MOMENTA SE NE SMEMO PREDATI NITI STATI U NASIM NAMERAMA !!!!!!!!!

ZIVI BILI !

Ne moze se pitanje poljoprivrede resavati odvojeno od svih drugih pitanja u zemlji.Drzava je uspesna ili neuspesna u celini.Ne moze biti razvijena poljoprivreda dok se zdravstvo,pravosudje,itd raspada.

Danas je pitanje maline uvezano sa osnovnom egzistencijom velikog broja ljudi u znacajno vecoj meri nego ikada ranije.To je ono sto moze presudno delovoti da cene potpuno ne skliznu na dole.Izvozne cene variraju od godine do godine,ali znatno manje nego otkupne,znaci treba spreciti mesetarenje pojedinaca pod maskom slobodnog trzista.

Inace najbolje resenje za svakog mladog pojedinca koji ima mogucnosti za to je iseljenje iz ove zemlje.Ovde po svim parametrima ne moze biti bolje,jedino da se neko cudo dogodi.
Strasno nepovoljna demografska situacija,koja se neprestano pogorsava.Nerazvijena privreda sa niskom dodatom vrednoscu nije u stanju da kreira iole bolje placena radna mesta.A plata od 200 ili 300 evra vodi u potpuno promasen zivot,pun frustaracija i neispunjenih nada.Posto imas 26 godina uci nemacki,prekvalifikuj se ako nemas adekvatno zanimanje i put pod noge.TO TI JE MOJ NAJISKRENIJI SAVET.

Posto imas 26 godina uci nemacki,prekvalifikuj se ako nemas adekvatno zanimanje i put pod noge.TO TI JE MOJ NAJISKRENIJI SAVET.

Ja bih ga pre savetovao da ako ce negde da ide da ode na Novi Zeland nego u glupavu Nemacku! Samo mu to jos fali da ga jaše tamo one izbeglice koje imaju veca prava nego on... I zive na grbaci drzave i ne rade nista i idu samo po ceo dan bleje kojekude i gledaju kako ce jos nesto da ukradu dodatno...

Pre neku godinu sam upoznao momka koji je otisao na NZ... Kad sam ga pitao zasto tako 'daleko', on mi rece da ide sto dalje odavde, drugo, ne mora da menja jezik jer zna savrseno engleski, za to sto se i prekvalifikovao, drzava mu tamo platila i obuku i platila sve sto mu treba i kaze da uvek imaju u programima tamo da se aplicira i za neku zemlju ili stoku ili sta god da zelis da radis ako se obavezes da ces time da se bavis neki niz godina, a za uzvrat dobija sve od drzave sto mu treba... I rece mi da tamo poljoprivrednik moze bez problema da ima godisnje oko 85 000$ zaradu sa nekim omanjim imanjem... E sad, koliko je to puno ili malo nemam predstave, ali to mislim da i u Nemackoj nece moci da se zaradi, sem ako nisi iz IT struke...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh