Protesti malinara 2017 godina (štrajkovi i slične stvari zbog niske otkupne cene)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hoce da mi zatrpaju bttnar?svi kazu da ne valja da se zatrpa ako ima voda. Hoce inspekcija da udje u moj zamrzivac u kome cuvam malinu da bih peko rakiju,za torte... nema porez na zamrzivace jer ne kupujem a registrovano domacinstvo tako da je to za moje potrebe.jedem po par kg dnevno.tako da niko ne moze da udje u manju hladnjacu kao ni u bacvu punu sljiva jer je sve za moje potrebe. E sad kad prodajes ide teze ali samo mozes da izgubis kad to uvedu 10din jer je das vecim koji vode knjige za cenu +10din a ne za cenu +20din. Ubacis je kao svezu kroz papire i trazis 10din vucu ili vecu cenu. To i nije bitno koliko je bitno da pocetnu od 100din sacuvas 30 dana i das na 150 ako te krene sto si je cuvao ili das na 50 ako te nece. Eto kako se radi dok ne dodje to cisto vreme. Da je sve cisto nebi ostajali duzni,ti bi dobio taj ugovor koji juris. Nece to niko da ti veze kad se pitate vas 20. Kad radis pregovor kazes da kupujes ti,da tebe gledaju a ne da ce vas 20 da mu dajete.to je proslost. Moras da stanes ispred,pustis 2god da te drndaju i provere e kad vide da je roba ok a ne zivka svako vec samo ti onda mozda dobijes ugovor.to srljanje sa komsijama je vidjeno ali proslost

- - - - - - - - - -

Iskreno mislim da nista neces da postignes sa tih 100t jer je to 100 000e a beraci vam uzmu 50din po kg i vama ostalo 70 000e÷ sa vas 10 dodje oko 7 000e -2000e svako za obradu,prskanje i to vam svima dodje da ste zaradili 50 000e za 1 sezonu. Kad odradite najmanje sezona zajedno a da se ne PODZAPATE onda mozda krenete u neki posao a verujem da ne mozete 2 da sastavite.

- - - - - - - - - -

Odradite najmanje (5) sezona

Bez ugovora i neke predvidljivosti u svim sektorima, nećemo stići nigde. Mada ja se odmah setim ugovora o repi kad su tražili potpisivanje aneksa jer im je cena otkupa koju su oni dali bila visoka...

a to da je sve na belo sada je tačno samo kad hoćeš neku subvenciju. Ja radim u veterini i imam kontakt sa vet. inspekcijom. Inspekcije su nam dovedene do dna. Selili su ih 4 puta u zadnjih 10 godina. Vozni park su im škoda, jugo i lada niva. Tu kontrole nema. Gde nema kontrole radi ko šta hoće. Tako je u svim sektorima. Ko će da iskontroliše sve nas jesmo li sve sezonce prijavili. Ili ona fora da zaustave traktor na njivi i vade mu gorivo da kontrolišu...

2014. sam prebacio zasad maline zbog poplave na drugu parcelu 50a, 1600m, imao sam 2017. 12t maline. Radim zajedno sa bratom, obojica imamo malu decu i obojica radimo od 7 do 15. Od mašina imam imt507d, frezu, rotokosu, prskalicu (ali mi komšija prska atomizerom, a ja njemu prihranu u rodu jer ne može traktorom da uđe) Sa ovim platama čovek je prinuđen da radi 2 pa i više poslova. Pored te maline ja sam radim i 50a jagode i 800m kupine jer si ovde prinuđen da svaštariš. Čovek sve prebrodi do branja i onda čekaš da vidiš cenu. A država te ubeđuje da kupiš nov traktor. Ja bih mogao da podignem kredit ali koju sigurnost ja imam da će se taj traktor otplatiti. Može cena da bude extra i za 2 god da se otplati a šta ako ne bude. Bolje se pomučiti i skupiti pare za polovan 539(3000), nov atomizer(1000), nova freza(1500), rotokosa(600). Posle ću dići kredit, nabavim 30 ovaca i odoh u full time seljake. Tada ću biti siguran da mogu otplatiti. Dotle će deca porasti malo, ženu negde zaposlim i milina. Eto zašto srbija nije već propala. Država umesto da te tera da se specijalizuješ za jednu proizvodnju ona te tera da svaštariš i time nema napretka ni u jednoj proizvodnji. Zato ipard mi manji možemo samo da sanjamo jer njihove regulative nema šanse da isfinansiramo.

Hoce da mi zatrpaju bttnar?svi kazu da ne valja da se zatrpa ako ima voda. Hoce inspekcija da udje u moj zamrzivac u kome cuvam malinu da bih peko rakiju,za torte... nema porez na zamrzivace jer ne kupujem a registrovano domacinstvo tako da je to za moje potrebe.jedem po par kg dnevno.tako da niko ne moze da udje u manju hladnjacu kao ni u bacvu punu sljiva jer je sve za moje potrebe. E sad kad prodajes ide teze ali samo mozes da izgubis kad to uvedu 10din jer je das vecim koji vode knjige za cenu +10din a ne za cenu +20din. Ubacis je kao svezu kroz papire i trazis 10din vucu ili vecu cenu. To i nije bitno koliko je bitno da pocetnu od 100din sacuvas 30 dana i das na 150 ako te krene sto si je cuvao ili das na 50 ako te nece. Eto kako se radi dok ne dodje to cisto vreme. Da je sve cisto nebi ostajali duzni,ti bi dobio taj ugovor koji juris. Nece to niko da ti veze kad se pitate vas 20. Kad radis pregovor kazes da kupujes ti,da tebe gledaju a ne da ce vas 20 da mu dajete.to je proslost. Moras da stanes ispred,pustis 2god da te drndaju i provere e kad vide da je roba ok a ne zivka svako vec samo ti onda mozda dobijes ugovor.to srljanje sa komsijama je vidjeno ali proslost

slavisa nebih se ubedjivao sa tobom a ni sa takvima kao ti koji su ubedjeni u takvu pricu, kad ti inspekcija bude zakucala na vrata (pogotovu kad zavrse posao) setices se mojih reci a tada ce biti kasno (imas pravo na 40 litara rakije po domacinstvu ili tako nesto a da ces im reci da svaki dan jedes malinu i da ce to proci da li zaista mislis da su oni "blesavi" bili su kod jednog mog prijatelja koji ima malu hladnjacu kao ti (trazili mu da u roku od 6 meseci uvede Hasap standard i dosli posle 6 meseci nije uveo i zatvorili ga sve dok nije uradio sta je trebalo po zakonu o proizvodnji i prometu hrane) nisu ti jos bili i moli Boga da ti nedodju...U medju vremenu ja suprotno radim i stalu i sve pomocne objekte sa kucom sam morao da ozakonim (legalizujem)upisem u katastar (doveo geometre- napravili projekat) i sada mogu na miru kao gazdinstvo (uz kredit koji cu sada moci da uzmem ) da trazim subvencije...i ako bude sve u redu (uz nesto para sto sam ustedeo u ovih zadnjih 3-4 godine kad je cena bila korektna mislim posebno na 2015 a pogotovu 2016)sa ovim subvencijama napravim i mini hladnjacu... svako bira svoj put, videcemo za koju godinu ko je bio u pravu....ja samo hocu da radim ono sto volim i mirno spavam
- - - - - - - - - -

Poslednja izmena:
Mare, sad kad spominjes te kredite/subvencije... Kazi mi je l' sam sredjujes/skupljas papire i dokumentaciju ili postoji neka agencija koja to radi umesto tebe? Da me ne shvatite pogresno kako me "mrzi"... Nego sto znam da treba da se skupi svasta nesto i to kosta i vremena i zivaca pre svega. :)

Ne dajem kucu za kredit za njihove bedne,neralne kredite. Legalizovacu kucu kad bude najmanje 80% legalizovano. U dvoriste mi niko ne ulazi od njih bez naloga. A za nalog mora da ima sumnja. Dali ce neko dati nalog za par tona robe? Ja sam vec davao adresu za te koji hoce da me kontrolisu. Imam vise od 400l rakije pa sta ce mi?imam ne legalizovanu kucu... ko je taj koji ce zakucati kad u drzavi svake god izbori? Meni kredit ne treba pa necu da dajem nista na hipoteku. Kad mi vrate oduzetu zemlju koju razvlace po sudu a nije nesto u centru vec planina mozda porazgovaram da nesto legalizujem. Ja ne razumem cemu legalizujete kad ako se nesto desi dace svima ili nece. Svako uspesan prvo odradi nelegalno pa se uvede u legalno. Pa struja ce da ti varira napon a ti da im dajes pdv. Nema struja 24h oni nista, o cemu pisete,kakvo postenje.

- - - - - - - - - -

Mare, sad kad spominjes te kredite/subvencije... Kazi mi je l' sam sredjujes/skupljas papire i dokumentaciju ili postoji neka agencija koja to radi umesto tebe? Da me ne shvatite pogresno kako me "mrzi"... Nego sto znam da treba da se skupi svasta nesto i to kosta i vremena i zivaca pre svega. :)

Napravi ti neka Bg firma predracun pa to predas a oni kao malo poguraju. Jel sad jasno sta se radi?

- - - - - - - - - -

Ne moze tek tako da upadnu i traze ako nisi firma ili otkupno mesto. Osim ako neko ne prijavi ali sa papirima da prodajes.naravno ja ne prodajem vec je cuvam za sebe.lekovita je kad se napuni kada. Ma dajte nemam nameru da kupujem,širim vec smanjujem

..............................................nece biti problem ni cena od 130 dinara za sledecu sezonu berbe ........................

da li se to vec kristalizuju cene koje su bile u najavi ? ( od pojedinih hladnjacara )

.....................................................letnje sorte 110-130 din /kg

.....................................................jesenje sorte 80-100 din/kg

ne znam sto racunate malinu u arima, kad je u redovima vezana i đubri se pored reda a ne komplet površina, lakše je po metru računati. Ne sadi svako sa 3m međurednog prostora. Inače smo umesto vilameta stavili glen na novoj parceli, i nisam se pokajao za sada. Takođe nam zaštitu radi drugar, i to dosta znači, ne zavlače me kojekakvi... Šteta je samo što sam uzeo stubove koje sam imao u vilametu pa mi je gornja žica na 165 a ne na 180.

Ja mislim da jedino količinom mogu kompenzovati nisku cenu. Berači su mi najveći problem.

ne znam sto racunate malinu u arima, kad je u redovima vezana i đubri se pored reda a ne komplet površina, lakše je po metru računati. Ne sadi svako sa 3m međurednog prostora. Inače smo umesto vilameta stavili glen na novoj parceli, i nisam se pokajao za sada. Takođe nam zaštitu radi drugar, i to dosta znači, ne zavlače me kojekakvi... Šteta je samo što sam uzeo stubove koje sam imao u vilametu pa mi je gornja žica na 165 a ne na 180.

Ja mislim da jedino količinom mogu kompenzovati nisku cenu. Berači su mi najveći problem.

Ostavimo to po strani što mi ariljci računamo po arima. Odgovori mi ovo po dužnom metru. 1600 d/m 12 000kg ? To je 7,5kg po dužnom metru. Mene već ranije napadaju što sam jedne godine ubrao 6kg po metru. Kažu nemoguće.

Plus vezana na 1,6m visine! Što je po meni dovoljan razlog za sumnju u prinos.

(ajd da odgovorim i što Mi ariljci govorimo u arima. Zato što se lakše i kraće izgovara)

Kod nas su inspekcije isle od kuce do kuce i popisivali sve sto nije legalizovano. Ko misli da se bode sa drzavom i inspekcijama nagrabusice debelo. Ovo sto Marko pise je jedini i pravilan nacin razmisljanja, ko se ne prilagodi novim zahtevima i pravilima koje nalaze drzava i savremenom nacinu prozivodnje , nazalost nema vise sta da trazi u bilo kojoj grani poljopivrede.

Nemam iskustvo sa glenom, možda on može i više od toga. Kao odgovor mogu da vam prepišem radove iz knjige sa podacima o đubrenju i prskanju. Imam i analizu zemlje pre i posle sezone 2017. a i slike malinjaka. Ne bih samo da odemo u offtopic. Možda privatnu poruku da pošaljem ili u nekoj drugoj temi.

- - - - - - - - - -

Kod nas su inspekcije isle od kuce do kuce i popisivali sve sto nije legalizovano. Ko misli da se bode sa drzavom i inspekcijama nagrabusice debelo. Ovo sto Marko pise je jedini i pravilan nacin razmisljanja, ko se ne prilagodi novim zahtevima i pravilima koje nalaze drzava i savremenom nacinu prozivodnje , nazalost nema vise sta da trazi u bilo kojoj grani poljopivrede.

Koje inspekcije tačno, i šta su popisivali. Ako mislite na komisije organizovane od opština u vezi legalizacije objekata to nema veze sa inspekcijom. Te komisiju su zapisnike onda predavale inspekciji koja je donosila rešenje o rušenju bez da se i pojave na terenu. Naravno sad predstoji legalizacija najčešće kroz proces ozakonjenja.

"U dvoriste mi niko ne ulazi od njih bez naloga. A za nalog mora da ima sumnja. Dali ce neko dati nalog za par tona robe? Ja sam vec davao adresu za te koji hoce da me kontrolisu. Imam vise od 400l rakije pa sta ce mi?imam ne legalizovanu kucu... ko je taj koji ce zakucati kad u drzavi svake god izbori? Ja ne razumem cemu legalizujete kad ako se nesto desi dace svima ili nece. Svako uspesan prvo odradi nelegalno pa se uvede u legalno. Nema struja 24h oni nista, o cemu pisete,kakvo postenje

Ne moze tek tako da upadnu i traze ako nisi firma ili otkupno mesto. Osim ako neko ne prijavi ali sa papirima da prodajes.naravno ja ne prodajem vec je cuvam za sebe.lekovita je kad se napuni kada. Ma dajte nemam nameru da kupujem,širim vec smanjujem[/QUOTE]"

Slavisa 0101 ili gledas mnogo americkih filmova gde stalno ponavljaju "U dvoriste mi niko ne ulazi od njih bez naloga" ili si toliko jak da ti ni drzava nista ne sme. Ili ces ozakoniti (legalizovanu imovinu) ili ce ti poslati resenje o rusenju pa ces moci da biras...cak sam i stari objekat stalu -pravio deda (tada nije trebala dozvola) morao da upisem i ozakonim, ili kako rekose da rusim, izabrao da ozakonim....ako jos nisu dosli ovi sto popisuju kod tebe doci ce-porez i smrt dolaze sigurno...(nekom pre nekom posle) tada ces se setiti prijateljskih saveta i neces biti toliko jak i vatren vec ces se malo landnuti...svima po Srbiji dolaze popisuju imovinu , svaki i najmnji objekat, doci ce i kod tebe, nemoj sumljati u to....

Poslednja izmena:
Ne sme niko da ti vrsi pretres po kuci bez naloga sudskog. To je tako pa ti ih pusti da ti gledaju po kuci ako ne znas zakon. Tako je i kod nas.ne da ga ubijes vec nema pretresa bez naloga.pitaj ako imas koga. Pa kad pitas samo kazi izvini jer nisi bio u toj prici nikad. Takodje 2 svedoka komsije... mozda si za nesto expert a za to nisi.

- - - - - - - - - -

I mislim da puno gledate vi filmove.da tako upadaju onda lepo prijavis monopol cene i oni upadaju iz mesta i rusea.lome,pretres... znas da si nelegalno zamrzavao robtt,platio mrznjenje,klasiranje... na kraju prodao a imas racun samo za prodatu malinu.ako mi das racun gde su tvojih 20din za klasiranje ja ti se javno izvinim i dobijes 4din po kg za to klasiranje od mene.to ti je 25% usteda. Pa nemas to jer je radjeno nelegalno.niko tvoju robu nije prijavio kao usluzno zamrzavanje. Jer ste to jaci od drzave?

Slavisa stvano mislim da se salis, ako ne evo kako izgleda postupak: prvo dodje komisija iz opstine i uctivo te pitaju (tako su dosli kod mene) da li mogu da udju u dvoriste i da zajedno sa tobom popisu imovinu. Tacno je mozes da ih nepustis da udju (to je uradio i jedan moj poznanik) oni posle nekog vremena dodju sa sudskom odlukom (ali ovoga puta ne opstinska komisija vec opstinski poreski inspektori) da mogu da udju u dvoriste i sami popisu nepokretnu imovinu (u pratnji policije ukoliko procene da je to potrebno-posle prvog sustreta) i ne ulaze u kucu ne vrse pretres (ako ih ne pozoves na kafu i pice) vec popisuju objekte-nepokretnu ne legalizovanu imovinu a ne pokretnu imovinu koju imas u kuci.

Radio si nelegalno malinu tako da sad i ti mozes da ih ocekujes. Pogledaj malo kako radis pa onda pucaj jer je svuda ima to. Mislim da je vreme da se sam javis da ne cekas kao u filmu

- - - - - - - - - -

Slavisa stvano mislim da se salis, ako ne evo kako izgleda postupak: prvo dodje komisija iz opstine i uctivo te pitaju (tako su dosli kod mene) da li mogu da udju u dvoriste i da zajedno sa tobom popisu imovinu. Tacno je mozes da ih nepustis da udju (to je uradio i jedan moj poznanik) oni posle nekog vremena dodju sa sudskom odlukom (ali ovoga puta ne opstinska komisija vec opstinski poreski inspektori) da mogu da udju u dvoriste i sami popisu nepokretnu imovinu (u pratnji policije ukoliko procene da je to potrebno-posle prvog sustreta) i ne ulaze u kucu ne vrse pretres (ako ih ne pozoves na kafu i pice) vec popisuju objekte-nepokretnu ne legalizovanu imovinu a ne pokretnu imovinu koju imas u kuci.

Odes od kuce i nema popis. Ja sam dobio sudski 2014 god da se oduzmu stvari i jos nista.to mogu da ti posaljem na viber... takodje licno znam da sud izdaje na 24h tako da odes i sutra ok

- - - - - - - - - -

Dobio sam da ja uzmem.ja sam poverilac. Da ne pomisliswda ja dugujem.

- - - - - - - - - -

Da mali nesporazum.popisu kucu.garaze,hladnjacu... aj i da mere pa opet nisi pio kafu sa njima da ti butaju u hladnjacu

Slavisa polako ovde pisemo o Zakonu o ozakonjenju objekata i nista vise: saljem ti malo zakonskog teksta da se upoznas.

U „Sl. glasniku RS“, broj 96/2015 od 26. novembra 2015. god. objavljen je dugo očekivani Zakon o ozakonjenju objekata (u daljem tekstu: Zakon) koji je stupio na snagu narednog dana odn. 27. novembra 2015. god. što se pravda javnim interesom u ovoj oblasti koji opravdava donošenje i primenu ovogZakona po hitnom postupku.Ovim zakonom uređuju se uslovi, postupak i način ozakonjenja objekata, odnosno delova objekta izgrađenih bez građevinske dozvole, odnosno odobrenja za izgradnju (u daljem tekstu: nezakonito izgrađeni objekti), uslovi, način i postupak izdavanja rešenja o ozakonjenju, pravne posledice ozakonjenja, kao i druga pitanja od značaja za ozakonjenje objekata.Odredbe ovog zakona odnose se i na: pomoćne i druge objekte koji su u funkciji glavnog objekta (garaže, ostave, septičke jame, bunari, bazene, cisterne za vodu i sl.) ili su u funkciji odvijanja tehnološkog procesa u zgradi, koji se smatraju sastavnim delom nezakonito izgrađenog glavnog objekta i ozakonjuju se zajedno sa glavnim objektom, u skladu sa ovim zakonom; objekte, odnosno izvedene radove u skladu sa članom 145.Zakona o planiranju i izgradnji; podzemne vodove (podzemne instalacije), kao i na nadzemne vodove (nadzemne instalacije), ako po tehničkim karakteristikama i položaju predstavljaju samostalne objekte (član 1. Zakona);

i jos po nesto
2) za lica koja su vlasnici nezakonito izgrađenog objekta za koji nije podnet zahtev za legalizaciju a za koji je građevinski inspektor doneo rešenje o rušenju, postupak se pokreće danom dostavljanja tog rešenja nadležnom organu;

Ocito si presao sa legalizacijom umesto sa tim koja je roba.KOGA BRIGA STO SI LEGALIZOVAO OBJEKTE ZBOG KREDITA. PISEMO KAKO DA TI ZABRANE DA MRZNES ROBU ZA SEBE,POPISU BACVE U KOJIMA TI SLJIVE A TI RECE 40KG RAKIJE. Kako da snime podrum sa mojom 400+rakijom ako ja ne pijem kafu sa njima

- - - - - - - - - -

Pa hladnjacu demontiram za 12h ako ne znas kako izgledaju manje videces da je prosto. Sad pises o legalizaciji. Aj pisi sta meni koji imam polj gazdinstvo i zamrznutu robu sa istog. Sta ce da mi rade?koliko nas takvih moraju da uniste. A to sto pises . Da u pravu si nece ni da zvone.rebnu ce kvadraturu iz aviona pa se zalimo i pustimo sami da mere da bi bilo tacno.tako ce na kraju da snime i da platimo za par god unazad. Ali to za 50god ce da bude

- - - - - - - - - -

I zasta pisem ja bzu kad tek sad uzimas sadnice,traktore,freze,navodnjavanje,mreze... ja koji sam otisao taj 1 korak i pisem da je to sto hoces bzv kao sto si se vec opeko a ti meni o legalizaciji kuce,objekta. Pisi kako mogu da me dovedu do hasapa a ne dali ce da mi legalizuju kucu

Mora da se popije visak od 40l. To sto pises dal sam na rakiji... je vredjanje za mene. Isto kao kad bi ja tebi sad napisao KOJU DROGU KORISTIS? Sto je krajnje bezobrazno od tebe.takvo ponasanje mozes u kuci da imas a ne samnom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh