Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Mi upravo koristimo ove Anderson BioBaler mašine u Makedoniji za sakupljanje orezine vinove loze od kojih pravimo briket. Pored ove Anderson mašine, pokušali smo i sa nekim manjim Italijanskim mašinama, ali sa njima nije išlo, i ovaj Anderson je prava stvar.. Istina je da može da balira bilo šta, čak u Hrvatskoj čovek koji pravi sečku i izvozi za Austriju koristi ovaj Anderson BioBaler + Xerion traktor koji zatera u močvaru pored Save i time faktički ima besplatnu sirovinu. Međutim baliranje divovskog sirka bi bilo besmisleno, jer prva stvar sirak ti ne treba u balama, a druga stvar to bi bilo izuzetno sporo i skupo u odnosu na klasičan silažni kombajn.S obzirom na to koliko neobradjenih površina ima na sve strane, obraslih šibljem i korovom, uz pomoć ove mašine bilo bi moguće dobiti spakovanu biomasu, već zbijenu i laku za transport. Sa jedne strane, moglo bi se zaraditi na saniranju zapuštenih površina a u isto vrijeme dobiti ogromne količine biomase. Mašina je u stanju sjeći drvo sa stablom debljine do 10cm, potrebna snaga traktora je minimalno 180KS, masa joj je nešto više od 6 tona, u stanju je ići iza traktora kao i sa strane, veže u kanap, dimenzije bale su 120x120cm, masa bale je oko 500kg a visina sječenja je podesiva. Nisam siguran dal se ova vrsta biomase može korisiti na isti način kao biomasa od kukuruza (silaža) ali mislim da je ovo dobro rješenje i da pripada u ovu temu. Razmišljao sam o tome kako bi se ovakve bale moglo skladištiti, pošto bi ovom mašinom bilo moguće balirati i ovaj divovski sirak o kojem se ovdje govorilo. Bale bi se mogle slagati u već postojeće kanale za silažu ali tako da leže na boku i potom gaziti. Na taj način bi bale, oslanjajući se jedna na drugu, popunjavale praznine tj, dobijale kvadratni oblik (gledano sa strane) i lako izuzimati viljuškarom, bez potrebe za "aligatorom" za izuzimanje silaže.
Pitaj člana Diklofen,pošalji mu pp jer mislim da ne dolazi u ovu temu.On je dobro obavešten za dešavanje u Sečnju.Čuo sam pre par dana od nekog tipa iz Holandije da u okolini Sečnja ima proizvođač koji pod navodnjavanjem u jednoj sezoni izvlači dve setve silažnog kukuruza sa nekih 1000 hektara... Jel zna neko nešto više o tome, uopšte o mogućnosti sejanja dva puta u sezoni, ili da zna na koga taj Holanđanin misli?
Ne znam kolika je minimalna snaga za ovu malu mašinu, mi smo sve to vukli sa ovim velikim..
Za ovu zadnju mašinu (malu presu)kolika je snaga traktora potrebna.
Kod nas svaka duž ima kanale i to bi moglo da se iskoristi zato što poljoprivrednicima predstavlja problem tj niko ne kosi pa vetar raznosi korovsko seme.
Kad bi to balirali još bi vam meštani platili za uslugu
...moraćemo da sadimo slonovsku travu namerno samo za to..
Mi upravo koristimo ove Anderson BioBaler mašine u Makedoniji za sakupljanje orezine vinove loze od kojih pravimo briket. Pored ove Anderson mašine, pokušali smo i sa nekim manjim Italijanskim mašinama, ali sa njima nije išlo, i ovaj Anderson je prava stvar.. Istina je da može da balira bilo šta, čak u Hrvatskoj čovek koji pravi sečku i izvozi za Austriju koristi ovaj Anderson BioBaler + Xerion traktor koji zatera u močvaru pored Save i time faktički ima besplatnu sirovinu. Međutim baliranje divovskog sirka bi bilo besmisleno, jer prva stvar sirak ti ne treba u balama, a druga stvar to bi bilo izuzetno sporo i skupo u odnosu na klasičan silažni kombajn.