Pozdrav svima.
Imam par pitanja za tonija.. Iz okoline Panceva sam. Imam lokal od preko 200 kv. Visina je malo preko 3 m . Otac i ja smo planirali da radimo kavezni uzgoj sarana. Posto smo josh u velikim kreditima, do 01.01.2013.god, kad se zavrsavaju svi krediti. Tek tada smo hteli da podignemo kredit i da pravimo kaveze. Kad sam procitao ovo tvoje, bash sam pao u nedoumicu .. Sve si mi pobrkao..
Sve sam lepo procitao i imam nejasnih pitanja.. Gore si naveo da je proizvodnja soma u ovim uslovima dost skupa, pa se prodaja mora vrsiti od novembra do marta.. Interesuje me , koliko skupa? Cime se u stvari som hrani? Pecarosh sam, i znam da som ide na durbaka, rovca, na one crne gliste, valjda americke... Al me konkretno interesuje cime si ih ti hranio... Da li postoji mogucnost da se hrane ostacima od svinja i pilica? Jer tih farmi imam na pretek ovde kod mene... Svi bi mi dali te ostatke. Smatram da cena kostanja proizvodnje zavisi samo od cene nabavne hrane za somice... Jer ostali troskovi su troskovi el.energije(pumpe koje izvlace iz sistema, one koje guraju vodu nazad do kaveza, sam filter, pumpa koja vuce vodu iz bunara, osvetljenje i verovatno neke sitnice)..
Imam u lokalu kockaste prostorije pa bi lepo bilo da su bazeni pravougaoni. U cemu je razlika od okruglih do pravougaonih? Trebalo bi da imaju istu funkciju..
Recimo, da li za hranjenje soma mogu da se koriste kederi? Male crvenoperke? Babuskice? Recimo ubacish ih u neke posebne bazene za njih, naravno mnogo manje i kad se omreste uzgajash i tu mladj i onda njima hranish somice.. Vrlo se lako hrane starim hlebom i prekrupom.
Komsija pored mene uzgaja te americke ili africke gliste.. Postavi ogroman najlon na zemlju, preko njega naspe 5-7 tona stajskog djubreta. Unutra ubaci recimo 10 kg glisi i to povremeno zaliva vodom. Najlon im neda da idu u zemlju a za god dana on tu nakupi minimum tonu glisti... Ma i vishe... To isto radi i sa rovcima. Pa to prodaje pecaroshima i ribolovackim radnjama.. A to je jeftina i lepa klopa za somica... Pogotovo za mene koji imam plac od 21ari ..
Znam da imam malo vishe pitanja i da su neka smeshna, ali ja bash to tako zamishljam... A najvishe me interesuje cime si ih ti hranio, ako nije tajna naravno.
Pozdrav, Sasa