Sa pikiranjem sigurno dobijaš na brzini rasta. Nakon pikiranja biljka jače i brže dalje raste. Siguran sam da pikiranjem dobijaš barem tjedn dana na ranoći: Što se tiće brzine klijanja može doduše i brže ako ja namjestim tridesetak stupnjeva, ali onda ima problem da ukoliko i 1 sat zakasnim sa kontrolom može se desiti da biljke odu u visinu. A uostalom prosjek od 27C mi najbolje odgovara.
Topaloviću.
Softver je skinut negdje na netu prije 10-tak godina i malo je prerađen, s time da je dio (PortMon) napravljen od jednog mog prijatelja. Za taj softver treba RS232 interface sa Dallas temperaturnim I2C senzorima preko kojih se mjeri temperatura, a ovaj PortMon je LPT softver koji kontrolira LPT port na kojem je opet jedan interface koji ukljičuje ili isključuje funkcije u plasteniku na način kako je to zadano u softweru za temperaturu. Uglavnom pratim temperaturu i zadajem vrijednosti temperature kod kojih se uključuje ili isključuje klijalište, onda otvaranje plastenika, provjetravanje, alarm itd itd... Super je to što mogu odabrati bilo koji datum i vidjeti ubazi kako je bilo, a mogu reći da kada stavim nešto na naklijavanje mogu točno u sat znati kada će proklijati. Svu tehniku i elektroniku sam radio sam budući da mi je to osnovna struka. U plasteniku gdje imam presadnice grijem na plinsku peć i imam napravljeno tako da PC zapravo regulira okretanje regulatora za plin i tako se teperatura održava automatski onoliko koliko se namjesti. U klijalištu imam mali prerađeni kalorifer koji ima elektronski smanjenu snagu grijanja tako da nejde prevrući zrak da ne zasušuje zemlju u kontejnerima ili opari male biljčice.
A ono desno gdje piše POLJE i -2,5C to ti je temperatura na mom polju. Tako da doma mogu vidjeti trenutno stanje temperature na 50cm visine, tako da ne moram strahovati da li je bilo ili nije bilo mraza

. To radi na način da se temperatura emitira na 3,277 MHz u CW formatu i može je svatko primiti tko ima radio-amaterski prijemnik za tu frekvenciju. Izlazna snaga predajnika je oko 100mW tako da ima domet kada su dobre propagacije i do 500 Km. Mali prijemnik spojen je na SB karticu i dekodira pomoću softwera CW (telegrafske) signale i prikazuje vrijednosti temperature. Uglavnom radi se o elektronici koja sa senzora očitava temperaturu i tu temperaturu pretvara u telegrafski (CW) kod i tako je šalje preko odašiljača.
To je isto moj rad. Evo i link:
http://www.9a3zi.levak.net/ pa lijevo kliknuti na CW TX TERMOMETAR