Proizvodnja rasada u plastenicima

Mladi luk mi je polegao u plasteniku,najverovatnije zbog agrila koji je se natopio vlagom,sad je na 4 do 5 pera sta mi je ciniti.Pozz

Znam,tako je i kod mene.....ne znam kakav sistem ima Indoor.
Da je kod mene -5 vani,sve bi otišlo u tri pm
plastenik mi ima samo jednu foliju od 150 mikrona. radio sam tunel u tunelu. razmak oko 3-4 santimetara izmedju dva tunela i dupli agril od 19 grama. kad je napolju bilo -10, ja sam unutra imao +1 i prezivela je. jeste rizik ludacki,ali ce se valjda isplatiti. izneo sam samo pola plastenika,tj osam komada,a ovo sam rasadio dve nedelje kasnije i ogromna je razlika...

Pozdrav,moze li mi neko reci u cemu je ovde problem :
Desno,na prvoj slici je rasad paradajza holandsko seme Amati,a levo Saint Pierre (Institut Smed. Palanka) . Zasto su Saint Pierre-u uvrnuti ovi listovi na unutra? Posejani u isto vreme,odrzavani i tretirani jednako. Hvala unapred na odgovoru.

Paradajz je zilava biljka,a ovo moze biti samo kombinacija velike vlage,nedostatka svetlosti i hladnoce.
I jedna prognoza ko bude imao dobru papriku ove godine u plastenicima imace najbolju cenu,bolju od paradajza i krastavca.

Zivi bili pa videli.
Ps mislim na paradajz sa predhodne strane.

plastenik mi ima samo jednu foliju od 150 mikrona. radio sam tunel u tunelu. razmak oko 3-4 santimetara izmedju dva tunela i dupli agril od 19 grama. kad je napolju bilo -10, ja sam unutra imao +1 i prezivela je. jeste rizik ludacki,ali ce se valjda isplatiti. izneo sam samo pola plastenika,tj osam komada,a ovo sam rasadio dve nedelje kasnije i ogromna je razlika...
Stvarno si riziknuo,vidi se da je paprika starija......eto berbe oko 10.-og maja.

Juce sam gledao plastenike gde je posadjen paradajz,a rasad kupljen u Irigu.Zaboravio sam da ponesem foto aparat ali verujte paradajz je ekstraaaaaaa.Otvotio je drugu cvetnu granu 50%.Slikacu ga ovih dana pa cu okaciti slike.

- - - - - - - - - -

KONAČNO uspeh postaviti sliku,ovo je rasad na početku pikiranja.

- - - - - - - - - -

Ovo je plastenik na dva broda,mi ga zovemo brushalter,inače sluzi za zimske poslove,pripreme rasada kad nema salate ili nečeg drugog.

Pozdrav,moze li mi neko reci u cemu je ovde problem :
Desno,na prvoj slici je rasad paradajza holandsko seme Amati,a levo Saint Pierre (Institut Smed. Palanka) . Zasto su Saint Pierre-u uvrnuti ovi listovi na unutra? Posejani u isto vreme,odrzavani i tretirani jednako. Hvala unapred na odgovoru.

Isforsiran i verovatno lošije okaljen (ako je iznešen na nižu temp )

- - - - - - - - - -

Indor
zašto providna folija ?

Joj pomozite!
Sto mrzim ovu godinu sa ovakvim sasavim vremenom!!!
Presadio sam krastavac pre 10 dana, nakon sto sam ih debelo mucio posto je bilo -3, a nemam grejanje u plastenik pa nisam hteo da rizikujem, pa su se izduzili. Ovo je slika od danas, pogledajte slike.
sam1879.jpg

sam1880.jpg

sam1881.jpg

sam1882.jpg

sam1883.jpg

sam1884.jpg

Juce sam navadnjavao i davao mu prihranu kap po kap i prskao ga Megafolom i djubrio ga folijarno. Primetio sam zadnja 2 dana neke cudne promene kao da su "tuzni", pa rek'o malo prihrane ce pomoci.
Ne znam sta im je, listovi samo leze na dole kao da su pijani, totalno su mlitavi. Jel neko imao ovakva iskustva? Jel je ovo bolest? Slikao sam cak i koren, deluje mi ok.
Pomozite!!!

Poslednja izmena:
Sto se tice grinje uzmes abastate i isprskas,ali grinja napada vrh biljke i kod krastavca se on skupi.Da ga nije ovo sunce osinulo?Kod mene su juce bili ovakvi,hoce posle dugog perioda bez sunca.
Vidi ujutro kakav ce biti.A ja bih obavezno isprskao protiv grinje,ja sam imao napad jos pocetkom februara.

@slobadaca taj korijen nema usisnu moć za uslove koji su ga stigli ovih dana (naravno da je u zemlji veći nego to što se vidi na slici, al' bez obzira). Mislio sam u prvi mah da je fusarium, al' teško pošto je zahvaćeno sve (šta je u plasteniku bilo prije njega, odnosno proteklih godina u plodoredu) prije će biti da je uslijed prevelike vlage i niske temperature ostao i bez ono malo korijena što je bio čitav prije rasađivanja, sad koja je gljiva u pitanju diskutabilno je. Bolje bi daleko bilo da je manji, odnosno da ima samo par listova jer bi lakše podnio šok. Ovako će većina biljke abortirati, a ono što ostane će se mučiti danima. Mislim da ako išta ostane to će biti samo vegetativni pup na vrhu. Tim što si ga forsirao mineralnim đubrivima kroz sistem i folijarno samo si pogoršao stvar (velika zaslanjenost, slab korijen, puno vlage...). Najbolje bi bilo do primanja da si samo odradio folijarno neki biostimulator i ništa više.
Njviše što možeš je jako provijetravanje (spuštanje temperature na vanjsku). Još više vlage s vodom u koju bi eventualno bio umiješan neki fungicid nema smisla.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh