Proizvodnja rasada u plastenicima

@Topalovicu
Znam da moze i tako ali zar se nece koren ostetiti od vadjenja,zar joj posle ne treba vise vremena da se oporavi.
Pa nisu ti case skupe mislim da su oko 1.5din 7-ca,ja ih koristim za sve paradajz papriku,super se ukoreni.
Dzak supstrata za pikiranje onaj krupni ne znam tacno koji je ja radim sa 6-om a mislim da je taj 9-ka,kosta 23e i moze da napuni oko 4-5000 casa ja napunim oko 4000 sa ovim sitnijim.Naci da za nekih 4000kom treba oko 8500din.Case naravno ostaju ako se dobro cuvaju i koju godinu

Ja baš vidim nekoliko prednosti u ovom njegovom sistemu. Sigurno je toplije u leji nego u kontejnerima ili čašama. Bolje za tih 8000 platiti radnike nego kupovati plastiku i supstrat. Nema boljeg za paradajz od stajnjaka ako je dobro pripremljen. Ostaje samo pitanje čupanja, transporta do plastenika, ali verujem da je majstor Topalović i to rešio sa još malo radne snage :)

Dobro je ovo samo treba poslije vadit to mu je jedina mana , ali opet uštediš na kontenjerima ali kontenjere ove od stiropola možeš koristit više godina ...

Ja pikiram u 24 rupe i tu ima dosta supstrata za jedno vreme , onda se dosaje prihrana što preko lista a što sa ovim đubrivom za povrće po kontenjeru rasipeš i tu se dobije izvrsna debljina stabljike i stabilnost ...

Najlakše je pikiranje u kotajnerima od stiropola jedina mana je što treba startna investicija a mogu da traju sve dok se ne slomije.

Ajde ovako,usteda je prvo u grejanju jer se ceo rasadnik greje na stajsko djubrivo(znaci dzabe),druga usteda je u samom substratu i prostoru naime rasad da bi bio kvalitetan mora biti pikiran na rastojanje 10x10 ,ja nisam mogao da napunim vise od 400 saksija fi 10, a koristio sam pinsupstrat od 300l koji kosta 25 eura.Izracunaj te koliko treba substrata za 5000 saksija +10% (vise rasda zbog loma sasecanja i neprimanja).Druga vrlo bitna stvar a to svako zaboravlja je hrana,u saksiji ima hrane teoreski oko 15-20 dana ali u praksi to je jedva oko 10 dana.Znaci mora obavezna prihrana i to kontrolisana u pregorelom stajnaku ima svu potrebnu hranu za naredni period cak i vise sto treba.Ovakim nacinom se postize najjeftinija proizvodnja rasada a kvalitet je na zavidnom nivou.....Majka priroda je sve lepo udesila,proces sagorevanja u stajskom djubrivu je buran prvih 10 dana i tem je oko 70-80 stepeni(zavisi koje djubrivo koristis)Posle toga tem se stabilizuje i iznosi danju od 17-20 a nocu od 22-25 opet zavisi kako zelis da provetravas rasadnik.Djubrivo mozes i sam da napravis jednostavno pokvasis slamu toplom vodom i sadenes je u stog i ona se "upali" i eto ti rasadnika.Nemoj pogresno da me svatite neosporavam ja nove tehnike nego pravim racunicu da me sto jeftinije izadje proizvodnja rasada.Samo cu reci da sam ove godine potrosio 25t uglja za zagrevanje 220 kvadrata kuce a jos samo da sam imao potrebu i za plastenik ova cifra bila bi mnogo veca.Jeste malo veci posao oko rasturanja stajnaka i pravljenje rasadnika ali taj posao gotov za dva dana... Dve zene za dva dana pikiraju oko 5 000 struka paradajiza zile se neostete (on je kao vrba) sadim ga u polozenom kanalu i primanje je 100% bez bolovanja.Ako radim malc foliju onda mora da bude iz saksija ovakav sistem nemoze

@Topaloviću sve sam ja dobro tebe razumio ali nikako da dobijem odgovor na pitanje dali ima još nešto osim same uštede na substratu i saksijama osim grijanja, dali je taj tvoj rasad kvalitetniji u smislu da daje nešto bolje i ranije plodove ili nešto slično. Pošto si radio i ovako i u saksijama daj reci dali ima razlike u rasadu to me zanima i dali možeš sa tim đubrivom puniti saksije i pikirati u to rasad ili baš mora ovako kao što radiš. Svi mi imamo svoje računice ovo je tvoja a ja bi to pokušao punit u saksije zbog lakšeg rukovanja u sadnji i transportu

@Topaloviću sve sam ja dobro tebe razumio ali nikako da dobijem odgovor na pitanje dali ima još nešto osim same uštede na substratu i saksijama osim grijanja, dali je taj tvoj rasad kvalitetniji u smislu da daje nešto bolje i ranije plodove ili nešto slično. Pošto si radio i ovako i u saksijama daj reci dali ima razlike u rasadu to me zanima i dali možeš sa tim đubrivom puniti saksije i pikirati u to rasad ili baš mora ovako kao što radiš. Svi mi imamo svoje računice ovo je tvoja a ja bi to pokušao punit u saksije zbog lakšeg rukovanja u sadnji i transportu
Pa racunicu si mogao i sam izvesti rasad je normalan,mozda par dana ranije stize za iznosenje,pregoreo stajnak nisam nikad koristio sam u saksijama uvek sam isao deo zemlje i peska jer zna da sprzi biljku....

Pozdrav kolege evo kako mi pikiramo rasad ranog kupusa Prvo ide u toplu leju a zatim u case od jogurta da sadnje u zemlju :osmeh:

Necu da osporim nijedan odgovor svako ima svoju racunicu,ja bi samo nesto da dodam vezano za ove komentare to su samo neke sitnice sa kojima se ne slazemo svi,ipak vecina na forumu su jako dobri proizvodjaci bitan je konacan ishod a to je gotov proizvod koji izadje iz plastenika,za @Topalka koga licno ne poznajem ali vrlo dobro mogu da saberem ono sto sam procitao na forumu iz vise tema jeste da ima jako velika iskustva,ja sam inace gradjevinar koji vise godina radi samostalno a u ovo sam usao pre 4-5godina u povrce 3 sezonu iz razloga sto volim biljke,da gledam kako rastu i napravim dobar plod koliko god je to moguce i naravno da se ne baci to sve proda ovim lesinarima od preprodavca za sto vecu cenu,imao sam dovoljno vremena da sracunam ulog,rad i zaradu i generalno nema tu velikih para ali obrta ima i stalno kaplje,treba raditi samo vece kolicine za prodaju na veliko ili manje kolicine ako se prodaje na malo to jest po pijacama ili kako god.Da se vratimo na rasadu.
Mene je ukupna rasada za prolece za tri plastenika od 200kv i jedan od 300kv kostalo oko 30,000din,u to spada creva kap po kap za sve,seme paprike i seme boranije,supstrat za sve,usluga rasade do pikiranja samo za papriku,struja za el.cebat do rasadjivanja koja se pali po potrebi,malch folija,kanapi za vezivanje,prolecna salata za usevanje treba dodati hemiju i prihranu koju ne koristim puno zato sto napunim stanjaka i miran sam dve sezone.Sav taj posao uradimo ja i moja lepsa polovina naravno ja malo vise potegnem,par dana po par sati kad bi se sve spojilo nebi stalo u 7dana zajedno sa iznosenjem u plastenik,tasta navatam na prolece za obradu zemlje ne volim da teram traktor i nemam potrebe mehanizacija je sva nabavljena,da dodamo jos i gorivo za traktor.
To se sve odradi bez puno naporaba kompletan ulog povratis od salate iz usevanja tako da ostala dobit od prodaje ostaje cista.mozda je ova varijanta skuplja par hiljada od vase ali daje mi dosta slobodnog vremena za druge poslove.Pozdrav

Siki evo da probam da odgovorim na tvoje pitanje. Ovo što radi topalović ja sam radio nekih oko 20 godina. Prednost ovakvog načina uzgoja rasade je prvo finansiska a i to može biti pod upitnikom ako se provuče bolest padanja rasade kao što je mene jednom zadesilo nije me spasao ni previkur i prenijelo se u plastenike, te godine uspio sam izvući na plastenicima samo troškove. I druga prednost je što se ravnomjernije zaljeva nego čaše ili kotajneri gdje se dešava da su neke biljke suve ili prevlažne. Što se tiče kvaliteta rasade nema nikakve razlike jer u substratu u vrećama (ja koristim klasman) ima sve što je biljki potrebno. Za mene je zreo stajnjak u proizvodnji rasada davno završena priča, ne samo kod mene nego bar kod 95% proizvođača u mom kraju.

@ Miladine nisam postavljao pitanje o isplativosti nego dali ima još nešto osim uštede a nikako da dobijem konkretan odgovor. Svima je poznato da se sa lošom rasadom može dobiti manji broj dobrih plodova a obrnuto sa dobrom rasado. Mene nije zanimala ušteda zato što svatko ima svoj način proizvodnje zanimalo me je dali ta rasada daje bolje plodove od uzgoja u kontenerima i dali brže dođe u rod dali daje više plodova itd. Npr. rasada koja je uzgajana na hranjivoj otopini (dali netko kod vas radi tako rasadu) dolazi za sadnju 15 dana prije što znači da dobijaš i plod prije i rasada je zdravija i još dosta toga. to je ono što mene zanima a dali će bilo tko uzgajat rasadu ovako ili onako meni je sasvim svejedno. Pitanje sam postavio zato što je ovakav način kako sam kažeš napušten prije mnogo godina a očito da još uvijek postoji.

siki napisi molim te o tom nacinu na koji gajis rasad bas me zanima.Sto se tice nacina na koji radi Topalovic jedino da se u plasteniku ubace biljke i iz saksija i ovo sto on radi pa da se vidi razlika.

Nazad
Vrh