Proizvodnja rasada u plastenicima

topalovic je napisao(la):
Deluje kao da je sprljen vrucinom,jesi otvarao rasad ovih dana,ova temperatura je pogubna jos i ako vetar duva direktno u njega
Ma sve je pod kontrolom.Imam jos 4 vrste paradajza i nekoliko vrsta paprike u plasteniku gde mi je rasad, i svi su ok, jedino ovaj mi je ovakav i to ne u velikom procentu, ali bih hteo da znam da li je naka bolest ili ono sto ja pretpostavljam da je mozda od kondenzacije koja kap padala na pojedine stabljike.Spezen nije.Hvala svakako.Poz. :ppozdrav:

e ljudi ajd nek mi neko kaze,... Da li je neko stavljao najlon u leju preko stajskog djubriva pa zemlju preko najlona? Danas sam to cuo da tako rade neki povrtari pa ja bas nemam neka iskustva u tome.... Malo mi cudno kako toplota izbije onda da zagreje leju? :sta:

nedeluje kao bolest ali ti ga ipak preventivno isprskaj
hvala na savetu ali cime/tek tako isprskati pa kako bude?
Nije problem isprskati ai bih da znam da za ubuduce, eventualno ako se pojavi...

Post je spojen: [time]1300098467[/time]
Spremio sam zemlju gde cu postaviti leju za rasad. Pustena je rotofreza i baceno je rusko 3 - 16tice. Pokrio sam nekih 8x2 kvadrata najlonom da se zemlja stopli ovih dana pa bih da sejem dzinku, verovatno za vikend. A da prosejao sam humus i tinju takodje prekrio najlonom.
Da li je ovo sve ok ili trebam jos nesto?
Dvoumim se oko prskanje leje protiv trave i da li trebam neku dezinfekciju zemlje da radim?
Da li trebam potapati seme u nekakve rastvore?
Svakojake price sam cuo a i citao, pa me zanima vase misljenje.
Hvala.
Post je spojen: [time]1300123759[/time]
e ljudi ajd nek mi neko kaze,... Da li je neko stavljao najlon u leju preko stajskog djubriva pa zemlju preko najlona? Danas sam to cuo da tako rade neki povrtari pa ja bas nemam neka iskustva u tome.... Malo mi cudno kako toplota izbije onda da zagreje leju? :sta:
ja ovo prvi put cujem, a nisam ni video.Kod nas se u kraju to ne radi.

berar je napisao(la):
Savljali smo mi ranije.
Najlon izmedju upaljenog djubreta i zrelog (ili supstrata).
Supsrat se zagreje bez problema, kada je dobro upaljen stajnjak. :cao:
Post je spojen: [time]1300132434[/time]
Mozes potapati u Slavol, mada mi kvasimo obicnom vodom seme paprike.
Mada ako je rasad topao i uvek ima vlage brzo biljka iznikne.

Big bef nemam ali imam nesto Abelusa i Misela a Gardela nesto vise isporuka moze na kvantasu zavisi kad zelite da sadite

e ljudi jel neko prsko leju nekim preparatom protiv trave? Bojim se da nekrene trava iz djubreta pa da mi pravi problem na rasad? :sta:
da li vredi da poprskam leju sa stomp-om pre nego sto unesem kontejnere .... ili cime vec.... :haha:?

berar je napisao(la):
@neshko
kako vi zagrevate leju u vasem kraju?
Koliko znam, postoje dva nacina.Za raniju proizvodnu se pravi topla leja.E sad tpla leja koju zagrevas toplim stajskim djubrivom, ili koristis el grejace. I druga gde leju pravis bukvalno na zemlji uz dodatak odredjenog sloja pomesanog nekakvog sumskog treseta, sitnog (pregorelog) stajskog djubriva i tinje.Takva leja se pokriva najlonom do nicanja semena a onda se odize od zemlje kakvim prucem ili zicom praveci luk iznad leje.....odprilike tako...

Post je spojen: [time]1300230590[/time]
Obzirom da cu sejati tek sad (za neki dan) dzinku u hladnoj leji, mogu reci sta ja planiram. Izprskacu posle setve Dervinolom (sto se trave tice).
Post je spojen: [time]1300255903[/time]

Ja sam koristio dervinol i on je odlican sto se tice korova u rasadu ,ali na zalost nemoze vise da se nadje,znaci motiku u ruke i par puta prekopavanje i to je to.

pozdrav.imam problem.naklijavao sam papriku pa mi se seme malo više osušilo kad sam sejao pa me interesuje ima li od nje išta. :sta:

kenco je napisao(la):
pozdrav.imam problem.naklijavao sam papriku pa mi se seme malo više osušilo kad sam sejao pa me interesuje ima li od nje išta. :sta:

Ako je neka jeftinija, slobodno posej ponovo.
I mi smo, imali isti slucaj sa semenom ajvaruse.
Nesto ce verovatno nici, ali da ne bih gubio vreme u slucaju
podbacivanja mozes da posejes, za rezervu. :cao:

potapao sam seme u hladnu vodu svakih pet sati i tako dva dana stim što sam menjao vodu posle svakog potapanja.

samo ti prekopaj rasad par puta i nista nebrini :ppozdrav: A ako nekome bude trebalo imacu ja rasade paradajiza oko 25 marta
Postovani ja sam zainteresovan za rasad paradajza molim za vise informacija i kontakt

Nazad
Vrh