robi89
Član
Naruceno 500semenki Matiasa, i 350 rasada Zardela.nadamo se uspesnoj proizvodnji... ko ce sta rasadjivati i sta ce koliko da kosta ????
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Moguce je pod dva uslova:Da li je moguce rasaditi 8 redova paradajza u plastenik sirine 5 m?
Moguce je pod dva uslova:
- ako su bocne strane plastenika vertikalne
- ako sadis u dvored, pa mozes da napravis 4 dvoreda
Ja u 5,5 metara bez problema sadim 4 dvoreda paradajza, s tim da moj plastenik ima vertikalne bocne strane.
Pozdrav.Iz iskustva.Gustoča sadnje ti ovisi o sorti paradajza,visoki poluvisoki,kakav je paradajz,vegetativni ili generativni smjer,visina plastenika,kubici vazduha zbog vlage i bolesti,kvaliteta zemljišta,ako ima previše azota,smjer plastenika,istok zapad ili sjever jug,i vreme sadnje.Rana sadnja,januar ili februar,preporuka 2.3 kom po m2,kasnija sadnja,april 3.5 po m2.Iznad 4 po m2 ima za posledicu veliku lisnu masu,zbog večje lisne mase i večja vlaga,zbog večje vlage lakše pojave bolesti, brže širenje zaraze ,izdužene cvjetne stapke koje se lome,manji i manje slatki plodovi,usporena zrioba,težja kontrola štetočina i bolesti,večji i težji rad oko paradajza...najbolja preventiva kod bolesti je smanjenje zračne vlage provjetravanjem.Opet iz iskustva,više komada po kvadratu ne znači više kila.Ja sadim 2.3 po m2 i dobijem više nego 3.5.Kako?Plodovi su 10-15% veći,veći je postopak prve klase,rodna grana sazri komplet jer je bila brža i lakša oplodnja,manje rada sa optrgavanjem i zaštitom.Neko ima možda drugačija iskustva,ali ja sadim u kontinentalu gdje tjednima ponekad nema sunca,kao prošle godine.Da li je moguce rasaditi 8 redova paradajza u plastenik sirine 5 m?