Evo dopune za moj post broj 19/05.04.2025
Neke 2-3 sedmice unazad zapažam na pojedinim tujama da su počele da se pojavljuju polususve grančice veličine šake. Prva pomisao je bila da je sve ostalo od prolećnog orezivanja - ipak to je bilo krajem marta i mnogo je daleko. Sledeća ideja je da nisu mlade ptice nalomile grančice ... i tako prolazi vreme dok se ne smilujem da zagledam sve. Na jednoj polusuvoj grančici koja se još držala za deblju granu a kada sam je otkinuo uočio sam kanal. To me je uverilo da su insekti tj. gusenice, po meni, jedini i isključivi uzročnik za pojavu sušenja mladih grančica tuja!
Da se razumemo, za razliku od onoga o čemu sam pisao ranije (april 2025) obim sada (avgust 2025) napadnutih tuja nije ni blizu onome što može da ugrozi opstanak biljke ali držim se da je uvek bolje sprečiti problem u nastajanju ili na početku razvoja.
Šezdesetak stabala tuja koje imam u dvorištu luče sokove i smole koje prijatno mirišu i privlače čak i pčele tako da nije čudo što su dobar mamac i za sve vrste leptira.
Znači leptiri raznih vrsta žive kratko i lete svuda, uglavnom se tokom života ne hrane ali svakako polažu jaja ispod kore ili na člancima grančica (eto razloga zašto se mlada grančica tuje praktično sama lomi). Iz jaja se razvijaju gusenice koje se obavezno kreću ka korenu biljaka i to je razlog zašto prvo propadaju manje i mlađe grane, ali ipak starije od jedne godine, tuja koje rastu direktno iz korena.
Poznato je da životni ciklus leptira i njihova metamorfoza može da bude i više puta godišnje ako se steknu pogodni uslovi. Mislim da je to slučaj sa ovom 2025 godinom.
Prema iznetom, moje dosadašnje mišljenje da je potrebno štititi tuje 2-3 godišnje uglavnom u prvoj polovini godine smatram da mora da se koriguje i da je potrebno prskati tuju insekticidom uvek kada su pogodne prilike da leptiri polažu jaja odnosno onda kada dolazi do razvoja gusenice.
Rado bih čuo i druga mišljenja, a vrlo rado argumentovano suprotna, oko ove problematike u cilju rešavanja problema sušenja tuje. Pri svakom putovanju zapažam veliki broj sasušenih tuja u raznim krajevima. Posebno su zanimljivi špaliri sa npr. 20-30 sadnica gde je propalo 10-15-20 komada a ostalo je zdravo ... Uglavnom su osušene tuje jedna do druge što me još više upućuje da su insekti uzročnik problema.