Problem - sušenje tuja

Jova_sm

Novajlija
Učlanjen(a)
3 Sep 2024
Poruka
4
Poštovane kolege,

Molim vas za savet i pomoć. Uz ogradu su posađene tuje, i u zadnje vreme se na većini njih suše grane u manjoj ili većoj meri. Đubrenje nije dalo nikakve rezultate. Do sada sam dobio dva objašnjenja, ili je problem što nemaju dovoljno vode (ne bih rekao da je to) ili je u pitanju neki pauk/crv. Vizuelno, nisam našao tragove štetnika.

Možete pogledati sliku, pa ako ste imali slična iskustva, ceniću vaš savet i preporuku kako ovo da zaustavim. Hvala vam puno.

Ово је од инсекта. Треба да прскаш инектицидима а треба и да уклониш све те осушене делове. Тј. треба чим почне нешто да се суши, нема ту опоравка. Али немој много да се надаш, ти ћеш редовно да прскаш (неколико пута годишње) и редовно ће делови да се суше. Док толико не проредиш гране да тује више ни не личе низашта. Јер се ваљда то увуче у грану и увек је корак испред тебе. Мени је тако било са тујама у дворишту, а прошлогодишња суша их је докрајичила.

У мом селу има велики број расадника украсних четинара и лишћара. Пре неку годину инспекција је била наложила вађење и паљење многих парцела због ове штеточине. Па се број засада смањио. А прошла година је била катастрофална због топлоте и суше, и мислим да је тујама одзвонило. Све више је површина по ловор вишњом за коју тврде да је издржљивија, и на болести и на температуру. Нешто су увезли и из Албаније што је као још боље.

Нажалост тако ти је. Баш сам се навикао на тује уз ограду које су биле као живи зид, зелено, приватност, заклон, а сад ћу морати све да вадим. Желео сам поново тује али сви ови расадничари овде ме одвраћају од тога.

Radio sam i ja nekih 30-ak tuja prošle godine.Od toliko posađenih 4kom.su se osušila do jeseni.Zamenio sam ih novim tujama ali sam nešto čitao da su bolji Lejlandski čempresi.Kažu da brže rastu i da nisu toliko osetljivi а mogu isto da se sade i šišaju da budu kao ograda.

Poštovane kolege,

Molim vas za savet i pomoć. Uz ogradu su posađene tuje, i u zadnje vreme se na većini njih suše grane u manjoj ili većoj meri. Đubrenje nije dalo nikakve rezultate. Do sada sam dobio dva objašnjenja, ili je problem što nemaju dovoljno vode (ne bih rekao da je to) ili je u pitanju neki pauk/crv. Vizuelno, nisam našao tragove štetnika.

Možete pogledati sliku, pa ako ste imali slična iskustva, ceniću vaš savet i preporuku kako ovo da zaustavim. Hvala vam puno.

Ista gamad koja napada jabuku, ulazi pod koru tamo gde buši jave se gljivice i biljka propada.Oštro oreži zahvaćene delove.Obavezno dezinfikuj makaze alkoholom i tretman protiv gljivica, vidi u apoteci šta preporučuju.Mada najbolje rešenje je vadjenje zaraženih stabala.

Ja planiram moje da vadim jer je postalo zahtevno, dva prskanja bakrom u poreleće i jesen i ako bude godina sa gradom onda dodatno prskanje, a klima joj sve manje odgovara.Obavezan tretman protiv gljivica u proleće i nikad nisi siguran.Kap po kap je postao obavezan kad se sadi u špalir.

Ista priča kao šimšir kod nas je pre par godina masakriran nekom žgadijom ni jedan nije opstao.Prskano svim i svačim i svi smo na kraju povadaili.I one stare žive ograde već godinama muče muku sa nekom žgadijom.

Najbolje bi bilo zalivati preko kap po kap. Da li je još rano početi prskati protiv bolesti i insekata?

Имате она дебља, чвршћа црева за кап по кап која се прикаче брзом спојком на обично црево. Ја сам то био купио.

Ista priča kao šimšir kod nas je pre par godina masakriran nekom žgadijom ni jedan nije opstao.Prskano svim i svačim i svi smo na kraju povadaili.

Ми смо успели да сачувамо наш у дворишту а стварно је био масакр код свих. И сада крене сваке године крене, али занимљиво да може обичним инсектицидом и стане. Мислим да сада имамо најстарији жбун, прабаба је ко зна када то посадила.

У мом крају је наступио неки помор туја. Имамо около дворишта уз ограде посађено двадесетак патуљастих — данас сам обишао и разгледао, једна једина је здрава, две су као мало зелене али рекао бих да копне, а остале су пропале, суве.

Тује о којима причам посађене су пре више од десет година. И биле ОК до краја прошлог лета, када сам приметио да губе боју; мислио сам ОК суша је, међутим после су брзо пожутеле.

Уз ограду једног вотњачета прошлог пролећа посадио сам 15ак таквих патуљастих туја. Велике саднице, солидне, висине преко метар и 20. Мислио сам примиле се све, лепо су се држале прошле године. Међутим јесенас су почеле да жуте. Рекох ОК можда тако треба. Али видим зимус како губе боју. Данас сам их обишао и осмотрио изблиза — две су зеленкасте, остале мислим да су пропале, нема такорећи ни гранчице да се зелени.

Моје је решење да ћу на иста места посадити шљиве и вишње ) и дижем руке од туја. Не саветујем и вама исто, него сам помислио можда је проблем неко чудо што их коси редом. На пример: у мом селу било је бреста, до пре тридесетак година. То дрво је одједном нагло почело да пропада и практично је та врста нестала за свега неколико година, и сада је право чудо ако се нађе неки да је опстао. Отприлике годишње налетим на пар комада, а ниједан да ваља, само се још као младар прекриви и закржља и осуши се, без икакве перспективе за брестове.

U mom kraju se kaze ne sadi se nerodno drvo u dvoriste. Prvo sam mislio da je to neko sujeverje u narodu a onda sam shvatio da je ideja da treba gajiti ono sto donosi neke plodove i od cega ima neke koristi. Tako da kako mi se osusi koja tuja, koju je posadio jos moj otac, ja sadim vocke.

U mom kraju se kaze ne sadi se nerodno drvo u dvoriste. Prvo sam mislio da je to neko sujeverje u narodu a onda sam shvatio da je ideja da treba gajiti ono sto donosi neke plodove i od cega ima neke koristi. Tako da kako mi se osusi koja tuja, koju je posadio jos moj otac, ja sadim vocke.
Pazi kod nas sad dali sadio tuje ili npr voce kao kajsiju osto ti dodje. Nema roda ni jedno, svake godine mraz obere da nemam za dete da pojede prosle god kajsiju od 10 komada u dvoristu zasadjenih....

Hvala vam svima na odgovorima. Očito jedino rešenje je agresivno sečenje suvih grana, prihrana i tretiranje sredstvima, pa šta bude. Zamoliću vas još za preporuku koja tačno sredstva koristiti koja su se dobro pokazala u ovakvim slučajevima.

Hvala na strpljenju.

Рођак је међу искуснијим расадничарима, његов отац је почео пре 30-40 година и питам га за препоруку за живу ограду. Каже лејландски чемпрес. То су увезли из Албаније.

Zamoliću vas još za preporuku koja tačno sredstva koristiti koja su se dobro pokazala u ovakvim slučajevima.

Ево сада сам нашао препоруку коју сам добио: "Fobos и Abastate по 10 кубика на 10 литара воде". Видим да је сада активна материја из Fobos-а забрањена.

Hvala vam svima na odgovorima. Očito jedino rešenje je agresivno sečenje suvih grana, prihrana i tretiranje sredstvima, pa šta bude. Zamoliću vas još za preporuku koja tačno sredstva koristiti koja su se dobro pokazala u ovakvim slučajevima.

Hvala na strpljenju.
Za prihranu imaš već gotove NPK smeše sa magnezijumom baš za četinare.Možeš i običan 6 12 24 ali bez magnezijuma nećeš da imaš lepu zelenu boju, jer je on zadužen za nju.Najbolji je Osmokot.

Za zaštitu zavisi ako ih je zahvatilo nešto, moraš u apoteci da tražiš ciljano.

Za standardno prskanje Novembar i Mart belo ulje + insekticid,tri tretmana sa razmakom od minimum nedelju dana.Nakon toga možeš bakar da joj pomogneš da lakše preboli.Izbegavaj da prskaš kad je preko 20 stepeni, jer će teško da podnesu.

I zalivanje najbitnije, tuji treba 5-7l dnevno,ali ima slab koren pa mora da bude u dužem periodu.Ja pustim kap po kap ujutru, imam kontroler za prskalice pa sam povezao i kap po kap za tuje.

Nazad
Vrh