Priprema i spremanje lisnika za zimu

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
B

brundalo

Guest
ivanhoe je napisao(la):
brundalo je napisao(la):
Sta se tice murve(duda) raste i u mene ovdi sad bi tribalo vidit kako ju razmnozit, nju i bagrem
Zbog duda mozes imati probleme sa zastitarima,kod nas su unisteni zbog gusenica,(posle su postale prava napast,brste sve)
Sad ga skrivamo ko travu. Imaces materijal za nacve,odlicnu burad,jeftinu rakiju ako uspes dudinje skupiti pre koza
Ma care neka pojidu i plod nije me briga samo neka su site i zadovoljne he he. Sta vise sastojaka pojidu to ce mliko bit kvalitetnije :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
 

Čugi

Zaslužan član
Učlanjen(a)
15 Avg 2007
Poruka
2.117
Lokacija
Nova Pazova
Tar, većina bala kod nas su iz klasičnih presa za kvadratne bale i prosek je oko 20kg kada je seno/detelina u pitanju, ako su veće ili okrugle onda se to i naglasi, ovako se samo kaže bala i zna se na šta se misli.
 
B

brundalo

Guest
Evo ga ljudi Cugi je ziv i zdrav he he. Pozdrav Cugiju.Otkad te nema, pa jel ti vidis da je ovo posta najjaci forum ovdi. Mislim na temu ovcarstvo i kozarstvo. A sican se kad smo pocinjali nigdi nikoga. :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
 

Čugi

Zaslužan član
Učlanjen(a)
15 Avg 2007
Poruka
2.117
Lokacija
Nova Pazova
Tu sam ja stalno, samo se ne može doći do reči od vas! :haha: Tačno tako kako kažeš, ovaj deo foruma je postao najposećeniji. Kad smo već u ovoj temi, moje su se najele lišća od lipe i kajsije, sa uživanjem su jele, šteta što ga više nema....
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Lisnik u ishrani malih prezivara
To je korisno voluminoxno krmivo_Od maja da pocetka jula ima hranljivu vrednost /hj/ kao srednje kvalitetno seno.Znaci u 1 kg suve materije ima oko 0.35 hranljivih jedinica.U zelenom lisniku ima 50-60% vode.On poseduje 4-6% sirovih belancevina i 0.5-1% Ca, 0.1-0.2% P.
Na pasnjacima se nalazi od belogorice : hrast,jasen,dren,klek, a od crnogorice uglavnom planika.Dobri su i pasnjaci sa crnogoricom jer list i zimi zadrzi dobru hranljivu vrednost.Posebno je znacajan sadrzaj tanina koje koze posebno vole/brst/Naravno moze se seci tokom leta i spremati i susiti za zimsku ishranu, u smislu promene jelovnika i raznovrsnosti ishrane.
 

markodanube

Član
Učlanjen(a)
4 Dec 2009
Poruka
490
Cele grane sa korom , ako je moguce sa liscem i cvetovima su za koze prava poslastica i potreba . potrosnja soli se smanjuje ako je kolicina grana i lisca dovoljna. Kazu da je dobro za zdravlje i imuni sistem koze da im se daje lisce. Inace se daje lisce jagoda , malina , borovnica , cak i jelke
pastiri po nemackoj noce sa sobom alat za secenje grana pa daju kozama usputu da jedu.

to je clanak sa nemackog interneta :)
 

svetitrifun

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2009
Poruka
200
Требате обратити пажњу на то да биљке терају младе гране-ластаре најкасније до краја јуна, после се смањује раст а биљка иде на сазревање ластара, грана, пупољака и плодова. Ако посечемо гране у јуну не знам да ли ће истерати нове...
 
Vrh