Odosmo daleko od teme.....
Ali neke
rutinske operacije moze odraditi i sam farmer.
Ne treba farmeru veterinar za :
*kastraciju prasadi(sem ako su kilavi, zbog podveza)
*osemenjivanje krmaca,
*aplikacija injekcije gvozdja
jer u sustini je to posao tehnicara a ne veterinara. To znaci da farmer moze da se za vrlo kratko vreme osposobi u te svrhe i da novac koji bi za usluge dao veterinaru, preusmeri na nesto drugo...
Post je spojen: [time]1273293574[/time]
Ajde Djuka to ti je 2000 za 5 minuta bez garancije na uspeh. Treba vas platiti po 100 din po oprasenom prasetu i to nakon prasenja, nije lepo ali . Nece bit bolje dok svako ne snosi odgovornost za uradjeno .
Kod nas je osemenjavanje negde oko 1000 RSD po komadu što uključuje i reprizu sutra dan ili za 21 dan, sve zavisi od svinje i njenog stanja.
veterinar je napisao(la):
To si u pravu,ali ovo sto se radi danas prevazilazi i te rutinske stvari!
Samo neka on vezba.....
Neke poslove ipak treba da odradi veterinar, zato je i učio.
I mi ćeo učiti kako se osemenjava svinja, već postoje neki kursevi,ali vremenom će se to odomaćiti.Kastraciju i ostalo lečenje ipak prepuštam stručnijim od mene, barem ako ne uspe neću ja biti kriv i mogu nekako tražiti odštetu, a ako sam radim
tibor je napisao(la):
Veća ima 150 a manja 130kg
Sve je to genetika,verovatno kako koja ima sklonosti na težinu
Imam loša iskustva sa teškim prvopraskinjama i onima starijima.Kada se oprase dugo se čiste,često dolazi do upale i izlazi neki beli iscedak dosta dugo,pa bolje da su kondicionirane na manju težinu.
Vremenom sve se stabilizuje,ponekad mora i veterinar da da antibiotike da ne bi
odneo šalu.