Prikolice za rasturanje stajskog đubriva

To je ocigledno, ali u svakom slucaju zanimljiva ideja za marketing. Zar mislis da su rotori pozadi mogli progutati blok motora i menjac!? :ppozdrav:

Koliko treba da su zategnuti lanci na patosu sto vuku djubre? da li treba da su stegnutiji ili da su labaviji?

Nikako pretegnuti. Meni je preskocio lanac pre dve godine od pretovara. Da su bili do kraja naspanovani sve bi popucalo verovatno.

provereno dobro radi kad podignes letvu 10-15ak cm od patosa ondak su taman nit previse zategnuti nit prelabavi i svaku 20-tu prikolicu proveris i gas tj ako si stavio nove lance proveri i odma 2.-3-cu prikolicu ;)

Koliko može da vredi prikolica Kircher triumf 4 t dva valka sa novim lavcima lančanicima i povišenim stranicama ali je loš pod treba menjati daske trulesu.evo i snimak kako radi sad lošije izgleda

Nije (nažalost) to je kod brata sutra na demonstraciji, tražili su tko ima za voziti (i tko može) gnoj. Je strojčina ali je malo previše 40 000 eura.

- - - - - - - - - -

Još par slika u radu

Koliko može da vredi prikolica Kircher triumf 4 t dva valka sa novim lavcima lančanicima i povišenim stranicama ali je loš pod treba menjati daske trulesu.evo i snimak kako radi sad lošije izgleda

Mislim da je neka realna cena od 1000-1500e ali sve zavisi od stanja i koliko si sposoban da se cenkas... :osmeh:

- - - - - - - - - -

Ajte molim vas ako neko naleti na neku prikolicu koja je u malo losijem stanju a za neku sitnu lovu da se uzme, potrebna je drugaru, ali da je oko 4t nosivosti... Hvala unapred... :ppozdrav:

Da li neko zna koja je razlika u pogonu lanaca?
Koliko sam upoznat stariji tipovi prikolica, ukljucujuci tu i Zmajevku, imaju mehanicki pogon lanaca. Na novijim tipovima prikolica pogon je obicno hidraulicni. Tacnije, postoji hidromotor koji goni lance. E sad, svako hvali svoju, jedni kazu mehanika je prostija, drugi da je hidro bolje.
Interesuje me da li neko ima iskustva sa tim i sta se pokazalo kao bolje, koja je prednost hidro pogona?

Prednost hidropogona ti je u tome što je jednostavnije podešavanje brzine lanaca jer ventil (ili elektroniku kod novijih) možeš smjestiti u kabinu ili izvan nje ali tako da možeš podešavati iz kabine, manje je pokretnih dijelova, nema vanjskih zupčanika pa ih ne nagriza korozija i tiši rad. A glavna mana je cijena popravka u slučaju kvara hidromotora i naravno što ti je potreban traktor koji ima priključak za stalni pogon hidromotora i pumpu hidraulike dovoljnog kapaciteta.

Postoje prikolice koje imaju i svoju pumpu koju pokrece kardan, tu nema potrebe za hidro prikljuckom. Slazem se za cenu eventualne popravke. Razmisljam koliko bi se hidro pogon odrazio na dugovecnost lanaca. Hidro pogon konstantno gura stajnjak, dok mehanicki pogon za svaki zub cima i pokrece ispocetka. Slicno kao i kod slepanja, najteze je dok ne krenes, zato mislim da hidro pogon prosuzuje vek.

Nazad
Vrh