Prihranjivanje pšenice

Cika_jova ko radi taj i greši. Čim sam dobio analizu podatak za količinu prihrane sa n mi je odmah zapao za oko. Zato sam i zvao njih i pričao sa čovekom koji je dao preporuku za prihranu. I onda smo zajednički došli do zaključka da je napravljena greška i korigovali ukupnu količinu za prihranu. Dakle treba znai nešto i čitati i razumeti. malo se raspitati kod ljudi iz struke i onda doneti zaključak.
 
Oko 20kg azota po toni prinosa je potrebno kod psenice,rule of thumb sto bi rekli.Ali sto su veci prinosi,valjda od 7-8 pa na vise tona,tim je i potrosnja,tj potreba za azotom veca,pa te brojke onda idu i oko 30-35kg azota po toni prinosa.Treba videti gde je najveca isplativost,sa kojim prinosima,jer sto veci prinosi nisu jednaki vecom isplativoscu,to je jasno kao dan.
 
Emigrant oni su dali ovako: 225N - 80P - 30K. Predsetveno 1/3N ili 75kg čistog N i P i K ovoliko koliko su napisali, odnosno 200 kg/ha 3x15 i 100kg/ha map (12:52). A predsetveno 350 kg/ha uree. Sadržaj ukupnog N u zemljištu je 0,187 a humusa 3,12. Na moju intervenciju da je mnogo uree predsetveno došli smo do zajedničke odluke da je 200 kg/ha sasvim dovoljno. Možda sam ja pogrešio ali mi se tako učinilo da je najbolje. U svakom slučaju svaki savet od vas iskusniji prihvatam.
 
Шта мислите дали ове кише могу да спусте азот дубље у земљу и да не буде доступан пшеници?Мислим на уреу која је бачена у задњих месец дана...
 
Ja sam u proslu nedelju bacio AN i evo od sinoc pada kao nenormalna sigurno preko 25l je palo.U nedelju mi se posrecilo lepa blaga kisica taman da rastopi i unese vestak u zemlju ali sad vec preteruje.
 
Ja bacih 230kg/kj an-a i pade oko 10l snega ,nadam se da je dosta da ga unese u zemlju.

Jesenas dobilo 200kg/kj 20:20:0

Od mene dosta.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Uh Daner pa što toliko odjednom?
Kod nas obicno ceo april pa do polovine maja nema padavina u prolece.Mislio sam to iz dvaput ali ne padne li kisa do polovine maja kasno ce biti za psenicu posle.

Prognoza je najavljivala mnogo vise anega pa mi se ucinilo kao idealna prilika ali pade samo desetak L

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk
 
Nazad
Vrh