MARČELO
Član
@mica jel išao posle i regulatorom rasta ? Solehio je sklon poleganju od pojačanog đubrenja azotom.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Uradi analizu jer je ovo što planiraš previše u odnosu na preporuke po n-min analizama koje sam video ove godine.
Jedan naš rekokorder u proizvodnji Pšenice prošle 2015 je prvu prihranu odradio sa Ureom 160 kg/kj a druga prihrana je bila početkom Aprila sa Amosulfanom 100 kg/kj. Prinos je bio 6300 kg/kj Ingenio setva početkom Oktobra, Solehio setva početak Novembra(predusev pšenica) prinos 6000 kg/kj.
Sa green seeker-om i N -testom mora da se uradi kalibracija za svaku sortu, sto je naravno ovde , gde se niko ne bavi sa tim veliki problem,ustvari, znam jednog coveka u drzavi koji to radi nas clan Garisa u PSS Stari Tamis. Drugo, uredjaji su skupi, i u principu drzava bi trebala preko PSS da nabavi te uredjaje...a svi znamo (bar ja znam) da je najveci problem svake PSS JAVNA NABAVKA... mora se pronaci vise ponudjaca, uporediti ponudjena cena bla bla bla...dok odrade pravni deo ispasta im struka, koja kaze ako danas ne prihranim npr. sutra necu moci ....a tender nije finisiran, repromaterijala nema .... i tako.Radite N-min.... hm?
Ja sam radio prethodih par godina, cak i ove godine. Ali od rezultata slaba vajda.
Zasto radim sve ove godine kada ne mislim bas najbolje? Zbog svojih nekih saznanja i uporedjivanja...
Prvo: u istim uzorcima 3 razlicita pss-a nadju vise, odnosno manje azota, razlika preko 50%...
Drugo: postoji "rupa" od nekoliko dana do nekoliko nedelja izmedju analize i prehrane. Zavisi kada je ko radio N-min. U tom periodu se razlikuje i azot pristupacan biljci.
Trece: taj postojeci azot koji je nadjen, i ona preporuka koju daju, je na prinos od 7-8 po ha, i pitanje koje sve faktore uzimaju u obzir pri davanju preporuka.
Cetvrto: da li sav taj azot koji pronadjen u uzorku bude usvojen? Da li biljka sve usvoji?
Peto: po preporukama koje su oni dali ja sam na jednoj od uzorkovanih parcela vise godina radio pola po njima, a pola po svojoj proceni, odnosno 150-160kg uree odjednom, (ono sto vecina godinama kao radi napamet) Prinos je bio na mojoj stari za vise od 200kg/kj.
Savet: treba raditi analizu preko hlorofila lista biljke N testerima, ili preko greenSeekera ndvi-a metodom.
Time bismo videli sta je ono sto je biljka usvojila i koliko joj nedostaje azota od bokorenja do klasanja.
Ali i ti uredjaji nisu savrseni, i oni se moraju koristiti uz odgovarajuce parametre, koji nedostaju za nasu zemlju, da bismo imali priblizno savrsene rezultate potrebnog azota i savrsene prinose.
Ne mislim nista lose o pss-ovima, i cenim ih i zaista mislim da pomazu u razvoju poljoprivrede, ali eto prenosim iskustva i iskazujem svoje neko misljenje.
ја сам јечам ишао са 250кг/хаdrustvo kolko na jecam bacate ureju?
има код циганчића 3 штрањкице за 100дин....ostace koji dinar za konopaclkl{{