Prihrana kroz sistem za navodnjavanje- venturi

Sto da nemoze samo sto ces cesce morati puniti kacu. Mnogi su za pocetak uzimali te kace i pumpom je casom dopuni. Nije to po meni neka velika povrsina za zalivanje niti su jagode te koje traze preterano vode.E sad za pritisak je vec teze samo sto bi bar na 2-3m trebalo postaviti. 10 m vertikalno postavljena kaca je pritisak 1bar. A tebi bi trebalo oko 0,5-1bar pritiska pa da bude idealno. Ali radice i na manjoj visini samo sporije tece
 
Meni je tu odma pored i vodovod. Ali mislio sam da mi je nekako lakse da namesam sve u kacu pa da samo pustim da iscuri i kraj. Bar sam tako citao do sada da je najednostavnije kada se radi bez pumpe.
 
Moze. Nije bitan polozaj nego pritisak t.j. protok

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Drugari,

da vam se pohvalim. Montirao sam venturi vertiklano. Radi :) Mojoj sreći nema kraja jer više ne moram da klečim pored svake stabljike i čašom dodajem prihranu.

Imam pitanje, kada uključujem venturi, odmah na početku zalivanja ili pri kraju zalivanja?
 
Ja prihranu pustam pred kraj zalivanja. Posle jos 5-10 min cista voda da isperem sistem i to je to

Послато са U8815 користећи Тапаток 2
 
Ako mi period zalivanja traje 2sata ,pola sata bez venturija , sat vremena venturi u radu i pola sata da isperem sistem , za sada radim ovako ,nema problema sa zapusavanjem , a nadam se da je i prihrana pravilno rasporedjena.

A imam i ja jedno pitanje ,nije bas za ovu temu ,ali je vezano za kpk ,da li je pritisak ok 1.8bara velik za kapljace nestos 4l/h ?

Ujednacen protok imam na svim kapljacima ,razlika varira 10%
 
meni treba savet i pomoc, pumpa za vodu je benzinac, tomos 2.1, 1min-500 : v-5800
neznam sta sve ovo znaci
imam pet redova po 120 metara kupine, STAVIO PO DVA REDA TRAKE KAP PO KAP NA SVAKI RED KUPINA SA OTVORIMA NA 10 CM
molim Vas, kojeg precnika bi trebalo da bude glavno crevo, kao i sistem za prehranu...hvala
 
Uz malo matematike izračunajte koja venturijeva cev vam je potrebna.
nyipop.jpg

Venturijeva cev ima u oglasima foruma.
 
Poslednja izmena:
Pozdrav drugari,

hteo bih da napravim "venturi" na usisu pumpe. Usis mi je od 1" pa me zanima koliko crevo treba da stavim za venturi?
 
Da li je dovoljno na okiten staviti samo obujmicu > slavina > crevo ili mora nešto dodatno?
 
Pozdrav svima!
Danas mi je stigla venturi cev 1/2", planiram da prihranjujem malinu. Bas kao na ovom linku, sistem uvlaci od 3 do 37l/h tecnosti prihrne.
Mozel li neko da mi objasni koliko bi trebao da stavim prihrane na tih 37l ako recimo na prihrani pise 1%? Znam ja da kad bih mesao u kanti pa direktno zalivao isla kolicina od 370g nego me muci jer ce prihrana da se razblazi u sistemu!
Protok vode mi je od 12 do 15l/h...
 
Količina đubriva ne zavisi nikako od venturijeve cevi.Potrebno je da znaš koliko đubriva je potrebno za broj malina koje imaš ili za površinu koja je pod malinama a zatim tu količinu prihrane rastvoriš u kanti što većoj to bolje(recimo 20-50 litara).
Zatim pustiš čistu vodu desetak minuta zatim prihranu (na slavini regulišeš protok-što sporiji protok bolje se raspoređuje po biljki) dok se ne potroši i na kraju čista voda opet desetak minuta.
Za malinu ne znam ali za krastavac i paradajz treba 1gr. po biljki na 7 do 10 dana(može i ređe zavisi od kvaliteta zemljišta i odnosa između uloženog novca i zarade).Možda to može da bude neki orijentir.
 
Nazad
Vrh