Odg: Prihrana voćke
Svatko zna svoje, jel. No reći ću par stvari. Za pravilnu gnojdbu treba napraviti analizu tla i analizu lista (ovih dana to planiram napraviti), znati koliko nam je stablo opterećeno urodom, koliko taj urod "treba" hranjiva, koliko je iznošenje hranjiva iz voćnjka urodom, kakva je bila predhodna gnojidba, predhodni urod... Osnovna gnojidba je osnova bez koje se nemože, prihrana preko tla je obavezna i bez tih stavki neide. Znači pretpostavka je da smo sva hranjiva unijeli u tlo i ostavili biljci na raspolaganje. Al šta kad nema kiše, a vi nemate navodnjavanje? Kako će biljka usvojiti hranjiva? Što kad su tjekom vegetacije ekstremno visoke i niske (kao sada recimo) temperature zraka i tla? Što radit kad imamo oštećenje od leda-grada? Itd., itd. Tada je jako poželjno odraditi folijarnu prihranu i dati biljci ono što joj je trenutno teško usvojivo iz tla uslijed određenih negativnih-nepoželjnih uvjeta. Džaba masa hranjiva u tlu ako nema vode u tlu putem koje će biljka unijeti hranjiva preko svog korjena u sebe.
Neznam kome i kada vi prodajete jabuku, no kod nas otkupljivači kad otvore komoru dobar dio trule jabuke odbiju proizvođaču od cijene. U takvoj situaciji se vidi tko je odrađivao dobru gnojidbu pogotovo folijarnu, a tko nije. Čisto informacije radi meni je postotak neuvjetne robe nakon izlaska iz hladnjače pao za 90 % od kada intenzivno koristim folijarna gnojiva. Malo razmislite o tim podatcima jer će vrlo brzo i kod vas doći taj način obračuna predane jabuke i sveg ostalog voća(ako već i nije došao).
Post je spojen: [time]1274008916[/time]
@pinter: Pročitaj malo teme u voćarstvu, pisao sam malo kako ja to radim. No ponovit ću neke osnove. U jesen idem sam P i K, u proljeće KAN tj. N dušik-azot u dva navrata (ovisi o urodu, zimi, oborinama, cvatnji...). Folijarno pred cvatnju dodajem bor, stimulator rasta, nakon zametanja idem sa Krisatlonom specijal dva puta i jedan put stimulator rasta. Poslije svaki tjedan pomalo Kristalon smeđi i Caltrac. Doze i količine ovise o masi stvari te iste sam određujem.