Premija za mleko

Нико се не хвали да је данас добио премију за треће тромесечје.

Министарка испунила обећање, и одједном свима ваљају захтеви.
 
Ако неко није схватио, пре пар дана министарка је најавили да ће данас бити исплаћено треће трплмесечје, и стварно, данас је исплаћено свим млекарама.
 
To nam je "izdejstvovao" g-din. Baćina sa svojim fiktivnim udruzenjem na pregovorima u min. poljoprivrede.
Ne znam samo ko ga je ovlastio i ispred koga je on pregovarao o premiji za mleko.
 
Ono što Dr.Dragiša i ostali iz udruženja mlekara pregovaraju od početka godine on je raz.ebao za par minuta.Na koju foru on zastupa interese ostalih kada se zna da zastupa samog sebe k'o Pantelija iz Maratonaca?!
 
To nam je "izdejstvovao" g-din. Baćina sa svojim fiktivnim udruzenjem na pregovorima u min. poljoprivrede.
Ne znam samo ko ga je ovlastio i ispred koga je on pregovarao o premiji za mleko.
A država-da je zanimaju krave dala bi i 20 ali ih ne zanimaju.Ja nisam dobio kukuruz jer predajem na otkupno mesto.Njima nije dovoljan izvod da imam 9 krava,nego im treba račun na koji se uplaćuje premija a dobijam premiju redovno.Zato su i postavljali uslove.isto tako me nisu našli jer nije trebala prijava za kovid pomoć.Jednostavno su mi uskratili oko 100000.Koliko vidim više ni krava neće biti krava.Trebaću krave da prevezem u ministarstvo jer im je tako lakše nego da pogledaju u veterinarsku evidenciju.
 
У петак, 31. марта 2023, министарка је донела нови Правилник о условима, начину и обрасцу захтева за остваривање права на премију за млеко. Овај правилник је заменио стари правилник који је важио тачно десет година.

Нови правилник је донео две кључне новине. Прво је да се захтеви за премију подносе искључиво електронски преко еАграра, и ако захтев подноси млекара и ако захтев подноси сам пољопривредни произвођач.

Друга новина је занимљивија. Ради се о томе да су измењени обрасци који се подносе приликом подношења захтева. Раније су обрасци о пољопривредном произвођачу садржали само информацију о количини откупљеног млека. Сада поред тога имају и поља за унос цене по којој је то млеко млекара купила од произвођача. Ако је млекара купила млеко преко посредника (трговца), мора се навести и цена коју је млекара платила посреднику (дакле, и цена коју је добио произвођач и цена коју је добио посредник). У захтеву је обавезно да се наведу и рачуни за откупљено млеко који ће доказивати наведену цену.

Овиме ће Министарство пољопривреде по први пут имати увид колико млекаре и трговци млеком плаћају млеко произвођачима. На скупу у Книћу 18. фебруара, коме је присуствовала министарка, више пољопривредника је изнело колико они добијају за млеко које предају, и цене су ишле од 45 до 74. Министарка је рекла да не разуме зашто су разлике толике. После дискусије, додала је и да они немају увид колико која млекара плаћа јер они такву информацију не добијају. Закључила је да у наредном периоду треба да видимо зашто постоје толике разлике и колико ко у ланцу од пољопривредника до коначног купца зарађује.

Доношењем ове измене, можемо рећи да је министарка на неки начин испунила обећање јер ће се сада заиста видети пре свега колико велику зараду остварују трговци млеком, а и колико велике разлике у цени млека према различитим произвођачима имају млекаре.
 
Изгледа да сам пропустио да напоменем још једну веома важну новину (мада она и није директно била везана за правилник).

УКИДА СЕ УСЛОВ ОД НАЈМАЊЕ 3000 ЛИТАРА ПРЕДАТОГ МЛЕКА ЗА КВАРТАЛ!

Ово сам намерно написао на овај начин јер је ово стварно велика и значајна измена за многе мале произвођаче. Ограничење је било одређено чланом 15. ставом 3. Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју. Иако у нацрту измена Закона који је био у јавној расправи овај став није био измењен, у предлогу Закона који је у четвртак Влада упутила у Скупштину, у члану 7. ставу 1, предложено је да се овај став брише. Пошто се ни у новом Правилнику не спомиње ово ограничење (а у старом се спомињало) а не спомиње се ни у јавном позиву, изгледа да је план да се до тренутка разматрања захтева усвоји измена Закона тако да сви добију премију без обзира на количину предатог млека.

Оно што може бити проблем је да 3 милијарде издвојене за јавни позив за премију за први квартал не буде довољно за све, јер је поред услова од најмање 3.000 литара предатог млека постојао и услов од највише 3.000.000 литара предатих у кварталу за које се може добити премија.

Позивам све мале произвођаче млека да провере са својим откупљивачем млека да ли су на списку за премију коју млекаре шаљу Управи за аграрна плаћања и ако нису, да захтевају да или буду на списку или да им млекара изда Изјаву прерађивача млека о количини примљеног млека како би сами предали захтев за премију за први квартал.
 
Nazad
Vrh