Prebacivanje kukuruza u zrnu pomoću elevatora, pužnog, vazdušnog transportera...(opšta tema).

Ja sam imao za klip ranije i odustao sam od prepravke, prodao i kupio ovaj puzni. Ali savetovali su me da povecam malo lopatice (toliko da kad se vracaju ispod nista ne udaraju), a da sa strane dodam na lopatice neku gumu da ne bi vracalo. Ipak se nisam usudio da tako nesto pokusavam...
 
Meni je to palo na pamet još prije par godina kada sam jednom probao sa elevatorom, bio je mali ugao, dizao ej na visinu od samo 2.5 metara. Brzina dizanja je bila nevjerovatna, znači da su na prikolici bila 3 šibera bilo bi malo. Imam veliku duvaljku koja može da digne oko 10 tona na sat ali je i to malo, ove godine je bio rusvaj u vršaju, jedva smo skupili prikolice da kombajn ne staje a da ne moramo da istresamo zrno na gomile u dvorištu. Jednostavno ni ova duvaljka ne može da stigne da digne dovoljno brzo koliko kombajn može da navrši.
Zbog toga razmišljam o elevatoru. Gledao sam ove gotove kofice


bg3.png


Znači ovako nešto namontirati umjesto lopatica i fantazija, pod uglom od oko 45-60 stepeni bi radilo savršeno.
 
Možeš to da uradiš i jeftinije,jedan moj komšija je napravio stranice da elevator bude dublji i odozgore ga je zatvorio a na prečage je zašrafio parčiće isečene od transportne trake sa kopa isto kao što su na elevatorima na beračima i na kombajnima od ovršene i neovršene mase,samo napraviš da budu knap da ne propušta mnogo zrna sa strane i ide kao metak
 
Poslednja izmena:
Kad malo propusta nije to nikakav problem , neide to u krug nego samo do prethodne lopate . Zanemarljivo je usporenje ako pomalo propusta okolo
 
Misliš do naredne lopate pa sa nje do naredne i tako u krug, ide kažem ali što manje prolazi sa strane to bolje
 
Ako bi na klasican elevator za klipove postavio ove lopatice koje je postavio zombi, da li moram onda i da menjam motor? Jer je mnogo vece opterecenje, a trenutno je na njemu neki monofazni motor, neznam koje snage, ali mislim da bi trebalo postaviti trofazni
 
Kod mene je monofazni motor od 2kW ali ej motor brzi od 2950 obrtaja pa ima dodatne redukcije - dvije sa remenicama i jednu za zupčanicima. Mislim da bi ovaj motor mogao da goni bez problema jer zbog velike redukcije ima ogroman obrtni moment na krajnjem lančaniku koji vuče lanac sa lopaticama. Čak i ako mu bude teško imam trofazni motor od 4kW sa 1400 obrtaja, samo stavim duži remen i preskočim jednu redukciju sa remenicama.

@BARBULA

To je i meni već palo na pamet, kod mene je korito već dovoljno duboko, samo bi ga trebalo zatvoriti odozgo sa limom i od gume napraviti proširenja za lopatice. Gotovo je sigurno da ću to prepraviti, ako ništa da mogu da istresam iz dvije prikolice istovremeno ako je baš gužva, jednu sa duvaljkom u silos a drugu sa transporterom na tavan garaže. Sve je bolje od kipanja na ploču i nošenja kantama do duvaljke.
 
Slobodno uradi ići će kao metak,i on je hteo prvo sa nekim koficama ali je probao sam da ih pravi os table lima pa je na kraju odustao i uradio sa gumom
 
Otišla su mi dva ležaja na pužnom transporteru posle 4 godine korišćenja. Bili su neki sa metalnim štitom, verovatno lošeg kvaliteta. Da li će ležaj sa plastičnim štitom više izdržati ili je otprilike to rok za zamenu?
 
Da je gumena traka na elevatoru umjesto lanaca , netreba nista , ni lopatice , ji oofice , opet bi islo ako nije veliki uhao .
Curilo bi sa strane. Imao bi da cistis dosta. Probali mi sa dva elevatora. Jedan nismo prepravljali nista ali je imao udubljenje na sredini i curio je sa strane.

A drugi smo odradili sa punom gumom u donjem delu i sa strane guma iz tri dela ili dva, da se presavija kad okrece i opet curi sa strane. Dosta manje ali curi.

Na kraju uzeli puzni transporter i vazdusni i nema ciscenja nikakvog.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Pitanje, dali moze kombinirka ( npr. JCB 3CX ili Terrex 860) da utovari kukuruzu u kamionsku kadu, ove veće što voze rinfuzu - imaju pomični pod?
 
Ljudi, potrebna pomoc. Koji puzni transporter preporucujete od kog proizvodjaca? Koja visina bi mi trebala za nekih pet metara visine da sipam kukuruz? I koja je cena tog elevatora sa monofaznim motorom?
 
Ljudi, potrebna pomoc. Koji puzni transporter preporucujete od kog proizvodjaca? Koja visina bi mi trebala za nekih pet metara visine da sipam kukuruz? I koja je cena tog elevatora sa monofaznim motorom?
Meni pravili iz Dublja selo kod krusevca 9m puz fi160 .vec jedan njihov imam od 120fi i prezadovoljan sam

Послато са SM-A705FN помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh