Prebacivanje kukuruza u zrnu pomoću elevatora, pužnog, vazdušnog transportera...(opšta tema).

Puž je nenadmašan po kapacitetu (npr. fi200 sa 4kW motorom čini čuda ) ali ima veliki problem zbog kojem sam se ja npr. odlučio za duvaljku - traži mnogo prostora da bi radio u punom kapacitetu. Pri uglu od 75 stepeni puž radi sa samo ok 40% kapaciteta a pri 90% stepeni sa tek 30%. Postoje i puževi koji su namijenjeni za vertikalni rad ali oni imaju dodatni horizontalni puž koji prisilno "hrani" vertikalni dio.
 
Aco hteo sam ali nije bilo na listi u konkursu za mlade pa nisam.Na ovaj prolećni od 50% nisam konkurisao.
 
Ja nikako da probam svoj puz a napravio sam ga jos prosle godine . Plan je da ide na njivu i puteve gdje moze doci kamion . Pogon sam napravio od stare hidraulicne pumpe , jos treba da kupim 2 duza crijeva i da ga odvucem na teren ,dovozim malom kipericom od kombajna i dizem na kamion pomocu hidromotora. Ima i izlaz za kardan , to sam vec radio al bolji je hidromotor trazi manje mjesta i moze se skopcati na traktor koji dovozi prikolicu.
 
Izgleda da sam postavljanjem linka od duvaljke ovde na forum napravio reklamu prodavcu, neko iz Bjeljine je uzeo brzom postom a da je uopste nije pogledao kako izgleda

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока
 
Imam pitanje pa ako bi neko mogao da posavetuje. Imam silos za skladištenje kukuruza u zrnu ručne izrade, visine 3.25m.

Hteli smo da kupimo za njega puzni transporter, ali ubodni, tako da direktno iz traktorske prikolice koja ima mogućnost kipovanja to zabodemo u jedan ćošak, nagnemo prikolicu ka tom ćošku i udri. Izračunao sam da bi nam za ugao od 45 stepeni trebao transporter od 4m (imao bi i viška 60ak cm), pošto je dno prikolice na oko 85cm. Bio bi fi 160.

Savet koji mi treba je - da li ovo zvuči izvodljivo? Vidite li neki problem? Palo mi je na pamet to što je njemu motor na vrhu pa bi vrh bio dosta težak i nezgodan za manipulisanje.

Alternativa je da uzmemo standardni sa spremnikom i sipamo iz prikolice, al onda bi nam trebao bar 6m dugačak, što je i skuplje i teže za okretanje i manipulisanje. Bilo kakav savet i mišljenje su dobrodošli!
 
Poslednja izmena:
Bolje uzmi duzi od viska glava ne boli a i ne pomeras ga ti svaki dan a ovo da ga stavis u cosak prikolice je glupo mozes da ga stavis u neki veci sud staru kadu na primer i u nju kipas tako je lakse i nema tegljenja spirale I pomeranja na svaku prikolicu

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Pa da, ne boli osim što je skuplji. :) Pritom, da bi bio usisni, moram motor da postavim gore, a ne dole, a čini mi se da sa spremnikom uglavnom motor bude dole, nisam siguran.
 
Pa ne vidim sta smeta ako je motor gore, a ako je bas problem za 100 evra uzmi kraci a nikad ne znas sta ce ti sutra trebati

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 
Pozeljno je da motor bude gore, tj. na mestu istovara, jer se uvek tezi da vratilo puza bude optereceno na zatezanje a ne na pritisak da ne bi doslo do izvijanja samog vratila.
 
Na kraju cu tako i da uradim, usisni od 6m sa montaznim spremnikom, i motor gore. Nadam se da moze bez tockova tako, jer zelim i da praznim pomocu njega, bar zadnji metar u silosu.
 
Transporter od 4m fi 160 sa motorom nije bas lagan da bi ga koristio na taj nacin kako si zamislio
imam jedan takav koji sam hteo da bude visenamenski ali je ipak ostao na mestu gde je prvo postavljen a to je pod krov da vuce dalje ono sto mu podigne iz prikolice drugi elevator
 
Ja sam na 6 metarskom elevatoru za kukuruz skinuo traku i postavio 6 metarski puž. premješta se lako jer je na kotačima, na sajlu podešavam visinu.
 
Narucen 6 metara, sa montaznim usipnim delom, bez tockova ali sa sipkama da ga drze pri vrhu. Hvala jos jednom svima na savetima!!!
 
Ja sam sa puzem fi160 prezadovoljan,ima ga 9m i kadu smo punili za 1h:35min samo guta

Послато са SM-T510 помоћу Тапатока
 
Jel vam se pocetak spirale nalazi tik uz dno valova puža. Kod mene zaostaje kukuruz u ćošku početka puža, imam utisak da spirala treba da bude bliža početku puža. Ili mi je spirala potrošena pa povraća masu nazad.
 
Nazad
Vrh