Pravljenje tečnog đubriva od komposta (kompostni čaj)

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.852
Mada postoji ovde na forumu tema o kompostiranju, moram da pokrenem temu i za nešto što se naziva kompostni čaj. Vidim da se o tome pisalo u temi o kompostiranju, ali sam siguran da je bolje da bude samo jedna tema posvećena toj temi.

U osnovi se komposni čaj pravi tako što se zreo kompost stavi u neku platnenu vreću i potopi u kantu - bure sa kišnicom ili običnom vodom iz koje je ispario hlor. Tako se drži nekoliko dana i onda se sa time zalivaju biljke.

Lično nisam probao, ali ću svakako da probam uskoro.

Ja sam celog leta pravio razne "čajeve" Stajnjak, kopriva, maslačak, neke korove, golubji stajnjak, glistenjak. Šta i kako mi je dolazilo pod ruku.
U žensku čarapu sam stavljao po dve šake ili već, pa u kantu sa vodom i pumpom za akvarijum, onaj kamen za vazduh.

I to sam posle razredjivao 1:10 uglavnom i zalivao biljke.. Zelenišu prija baš- rukola, blitva.. paprike se ne bune ali bez nekog vidljivog rasta kao kod zeleniša. Sve to posadjeno je bilo u povišenim gredicama ili krevetima, ja to tako zovem, u zemlji koja je bila mix.

Kupovni neki treset, stajnjak, glistenjak a ispod toga neka improvizacija na temu hugenkultur...

Nisam uopste nezadovoljan rezultatima. Obzirom da je ove godina bašta bila tu najviše da mogu da uberem nešto svoje i sveže dok se bavim fasadom i ostalim poslovima..

Za sledeću sezonu ću povećati broj gredica sigurno.. pa lagano..

Koliko si dugo držao taj materijal u vodi, pre nego si tu vodu koristio za zalivanje?

Izvinjavam se.. propustih da napisem. 24-48h. Ako sam radio bez pumpe onda je znalo i da stoji par dana. Od srede do vikenda npr. U medjuvremenu komsija je zalivao vodom kad se seti...
Probao sam i u jednoj turi da stavim tršćani šečer ( varijanta sa pumpom) i tu treba paziti jer dosta peni..

Nazad
Vrh